Αποφασισμένος να υπερασπιστεί μέχρι τέλους τις απόψεις του εμφανίζεται ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ και πρώην υπουργός κ. Σ. Χατζηγάκης, παρά τις διαρροές από την πλευρά της ηγετικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επικείμενη διαγραφή. «Το Βήμα της Κυριακής» συνάντησε και συνομίλησε επί αρκετή ώρα με τον δεύτερο εξάδελφο του Ευάγγελου Αβέρωφ (προέδρου της ΝΔ την περίοδο 1981-1984) που με τη συνέντευξή του στον Ρ/Σ Ζυγός Τρικάλων προκάλεσε νευρική κρίση στην ηγεσία της ΝΔ.
Η ενόχληση ήταν έντονη στους «σκληροπυρηνικούς» της ηγεσίας λόγω των θετικών σχολίων του για το κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη , της υπεράσπισης του έργου του κ. Κ.Καραμανλή, αλλά και του χαρακτηρισμού «φιρφιρίκοι» για όσους, εντός του κόμματος, απαξιώνουν το έργο του τέως πρωθυπουργού.
Χωρίς να αναιρεί τίποτε από όσα είπε στη συνέντευξή του, στέλνει σαφές μήνυμα, θυμίζοντας μια φράση του Αβέρωφ, πολιτικού μέντορα και του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά: «Σωτήρη, μου έλεγε ο Αβέρωφ, στην πολιτική κάνουμε πολιτική και δεν εκδικούμαστε» .

«Αυτόνομη πορεία»

Ιδιαίτερα αυστηρός προς όσους αφήνουν να διαρρεύσουν τα περί πειθαρχικών κυρώσεων, τονίζει με έμφαση: «Οχι, δεν φοβήθηκα τη διαγραφή μου.Δεν πίστεψα ποτέ ότι θα γίνει.Εχω αυτόνομη πορεία και δέχθηκα χιλιάδες τηλεφωνήματα στήριξης. Και μην ξεχνάτε τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας, και όχι μόνο, που με στηρίζει» .
«Θα υπάρξει όφελος από τη συνέντευξή μου, εάν τη διαβάσουν καλά.Δεν παίρνω τίποτε πίσω από αυτά που είπα.Βοηθάω τη ΝΔ» λέει με έμφαση και συνεχίζει: «Είπα τα αυτονόητα και μίλησα με τη φωνή της απλής λογικής.Επί 37 χρόνια στην πολιτική μιλάω ανοικτά επί όλων των θεμάτων και κανείς δεν σκέφθηκε να μου πει να σταματήσω» .
Ο κ. Χατζηγάκης, αφού υπογραμμίζει ότι ποτέ δεν υπέκυψε στην εκάστοτε ηγεσία της ΝΔ, διευκρινίζει πως πάντοτε οι αρχηγοί του κόμματος εκτιμούσαν την ειλικρίνεια και την ευθύτητά του και του εμπιστεύονταν κρίσιμα πόστα, λέγοντας πως γι΄ αυτόν το θέμα «θεωρείται λήξαν» και δεν πρόκειται να δώσει συνέχεια. Επίσης επισημαίνει ότι δεν είχε πρόθεση να βλάψει τη ΝΔ και τονίζοντας ότι είναι από τα ιδρυτικά της μέλη υπογραμμίζει: «Δεν δέχομαι υποδείξεις. Εγώ κομματικά είμαι υπόδειγμα. Είμαι απόλυτα συνεπής και σωστός στις κομματικές μου υποχρεώσεις».
Σχετικά με την επισήμανσή του ότι είναι ανησυχητικό που η ΝΔ δεν κερδίζει, ενώ καταρρέει το Πα ΣοΚ, λέει: «Εμένα περίμεναν να τα πω; Τα γράφουν όλες οι εφημερίδες. Να σκεφθούμε γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση και η εικόνα για τον δικομματισμό. Να δούμε τι φταίει. Από πόνο και αγάπη το λέω».
Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίζεται όσον αφορά τον εκπρόσωπο της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκη, στον οποίο αποφεύγει να αναφερθεί ονομαστικά. «Θεωρώότι ο εκπρόσωπος της ΝΔδεν πρέπει να μιλάει έτσι.Δεν είναι σωστό. Θα μπορούσε να πει “δεν σχολιάζω”.Είναι δυνατόν εκπρόσωπος δύο μηνώννα κριτικάρει έτσι έναν άνθρωπο που έχυσε άδολα το αίμα του και έχασε την περιουσία του για τη ΝΔ;».

Μεσαίος χώρος

Παρά το γεγονός ότι η σημερινή ηγετική ομάδα κλίνει προς τα δεξιά και ο κ. Σαμαράς έχει αποκηρύξει τον μεσαίο χώρο, παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην άποψη ότι η ΝΔ πρέπει να αγκαλιάσει το Κέντρο, προκειμένου να κερδίσει ζωτικό χώρο στο εκλογικό σώμα και να καταστεί πλειοψηφικό ρεύμα. Εξάλλου είναι ο πρώτος που εισήγαγε τη θεωρία του μεσαίου χώρου, γράφοντας και βιβλίο το 1981 με τίτλο «Η ιδεολογία του μεσαίου χώρου».
«Τι είπα για τον μεσαίο χώροδιαφορετικό από αυτό που υποστηρίζω χρόνια τώρα και ξαφνικά ενόχλησε;» διερωτάται ο κ. Χατζηγάκης, για να συμπληρώσει: «Αυτή τη θεωρία την υποστηρίζω χρόνια μέσα από τα βιβλία μου, ενώ έχω επανειλημμένα αρθρογραφήσει σχετικά και στο “Βήμα”. Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να πάθει πολιτικό Αλτσχάιμερ».
Παρά την πολεμική που ασκείται από πολλά στελέχη της νυν ηγετικής ομάδας στις κυβερνήσεις Καραμανλή, ο κ. Χατζηγάκης υπεραμύνεται της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα πεντέμισι χρόνια (Μάρτιος 2004- Σεπτέμβριος 2009). Πάγια είναι η άποψή του ότι κάνουν λάθος όσοι αρνούνται να κατανοήσουν πως ο «καραμανλισμός» έχει βαθιές ρίζες στην παράταξη.

«ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ;»

Ο κ. Χατζηγάκης δεν αλλάζει την εκτίμησή του ότι η Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Μπακογιάννη θα μπει στη Βουλή. Στη συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό των Τρικάλων είχε πει πως «με δεδομένο ότι ο δικομματισμός καταρρέει, πιθανόν να κληθεί να παίξει και κεντρικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό». «Μου έκαναν μια ερώτηση και έκανα μια εκτίμηση. Μπορεί να είναι σωστή, μπορεί να είναι και λάθος. Επρεπε να πέσουν πυροβολισμοί;» λέει στο «Βήμα».
Επιμένει ότι είναι θετικές οι τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας, λέγοντας ωστόσο πως «αποτελεί επιτυχία της ίδιας της Ευρώπης και όχι του Γ. Παπανδρέου». Και συμπληρώνει: «Και η ΝΔ έχει συμβολή σε αυτό». Στην προσπάθεια που κάνουν ορισμένοι να συνδέσουν την τοποθέτησή του με τον πρώην υπουργό κ. Γ. Σουφλιά, ξεκαθαρίζει ότι δεν παρενέβη, κάτι που δεν έκανε ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και με τον κουμπάρο του πρώην υφυπουργό Υγείας κ. Γ. Παπαγεωργίου (πρώην βουλευτή Αρτας) που εντάχθηκε στο κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη.
«Με τον Σουφλιά έχουμε μια σταθερή φιλία επί 40 χρόνια. Μια σχέση αλληλοσεβασμού, αλληλοεκτίμησης, αυτονομίας και αυτοτελούς αδιατάρακτης σχέσης. Υπάρχει ένας κώδικας ηθικής που δεν παραβιάζουμε» τονίζει και συμπληρώνει: «Ποτέ δεν μου επέβαλε τη γνώμη του και εγώ δεν του επέβαλα τη δική μου.Τον εκτιμώ βαθιά. Είναι ηθικός και έχει τίμια και καθαρή σκέψη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ