Με βάρος περισσότερο από 18 κιλά, έξι τόμους, 2.438 σελίδες και τιμή που αγγίζει τα 460 ευρώ, ο νέος οδηγός μαγειρικής με συνταγές του «τρομερού παιδιού» των νέων τεχνολογιών και σεφ Νέιθαν Μίρβολντ, που μόλις κυκλοφόρησε, θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως το πλέον φιλόδοξο και … βαρύ πόνημα περί μαγειρικής στα εκδοτικά χρονικά.

Ο τίτλος του, «Κουζίνα για Μοντερνιστές: τέχνη και επιστήμη της μαγειρικής» ανταποκρίνεται στα περιεχόμενα του. Διότι ο συγγραφέας, πρώην επικεφαλής στον τομέα των νέων τεχνολογιών της Microsoft, εμπνεύστηκε για να δημιουργήσει αυτόν τον γαστριμαργικό κολοσσό το 2004, όταν ανακάλυψε ότι μία μαγειρική τεχνική που συνίσταται στο μαγείρεμα των τροφών βράζοντάς τα μέσα σε αεροστεγή σακουλάκια δεν είναι ευρέως γνωστή.

Έτσι, αποφάσισε να δημιουργήσει «ένα συλλογικό βιβλίο που θα καλύπτει την μοντέρνα κουζίνα όσον αφορά την ιστορία, τις συνταγές, την επιστήμη και τις τεχνικές της».

Παρουσιάζοντας τις πρωτοποριακές τεχνικές που ανέπτυξαν οραματιστές σεφ όπως ο Φεράν Αντριά και ο Ίστον Μπλούμενταλ τα τελευταία 20 χρόνια, ο Μίρβολντ εξηγεί βήμα – βήμα τον εξοπλισμό που πρέπει να έχουν οι επίδοξοι σεφ της νέας εποχής, όπως δοκιμαστικούς σωλήνες, αλλά και τις επιστημονικές τεχνικές και τους μαθηματικούς τύπους που πρέπει να ακολουθούν στην κουζίνα τους.

Για να ολοκληρώσει το πόνημα του, ο Μίρβολντ χρειάστηκε να δημιουργήσει μια κουζίνα – εργαστήριο στην οποία εργάστηκαν 36 άτομα για τέσσερα χρόνια, δοκιμάζοντας συνταγές ζώντων και νεκρών σεφ. Βεβαίως, η χρήση εξεζητημένων τεχνικών και υλικών, όπως είναι το υγρό άζωτο προκάλεσε αντιδράσεις πολλών ειδικών γευσιγνωσίας που υποστηρίζουν ότι ο «υπέρτατος» οδηγός του Μίρβολντ δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

«Το 80% των συνταγών μου μπορούν να δημιουργηθούν με εργαλεία που βρίσκει κανείς σε ένα οποιοδήποτε κατάστημα με είδη κουζίνας. Το υπόλοιπο 20% περιλαμβάνει πιο εξωτικά πράγματα, αλλά ακόμη και αν δεν θέλεις να μαγειρεύεις με υγρό άζωτο στο σπίτι, παραμένει ενδιαφέρον αν μάθεις πώς γίνεται αυτό», λέει ο Μίρβολντ.
Και καταλήγει : «Το βιβλίο μου απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπούν το φαγητό. Το θέμα είναι να γίνει βιβλιογραφικό σημείο αναφοράς που θα περιγράφει τις βασικότερες τεχνικές μαγειρικής του 21ου αιώνα. Εάν δεν ψάχνει κανείς για κάτι τέτοιο, τότε υπάρχουν ένα εκατομμύριο άλλα βιβλία μαγειρικής να αγοράσει.»