Έναν πολύ καλό σύμμαχο βρήκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, στο πρόσωπο του νικητή των Ιρλανδικών εκλογών κ. Έντα Κένι, που έχει λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιρλανδία και αναμένεται ως την προσεχή Τετάρτη να έχει σχηματίσει το πρώτο υπουργικό του συμβούλιο.

Στη συνάντησή τους στο Ελσίνκι που ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα, λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συμφώνησαν στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ιρλανδία. Μάλιστα, επεσήμαναν ότι το μνημόνιο δεν λύνει τα προβλήματα των δυο χωρών, αντίθετα τα διογκώνει.

Στην κατ’ ιδίαν συνομιλία τους, που έγινε σε πολύ θερμό κλίμα, λόγω της συναντίληψης που υπήρξε, όπως έλεγαν, συνεργάτες του κ. Σαμαρά, οι δυο πολιτικοί επέμειναν ότι για να βγουν οι δυο χώρες από την ύφεση που της πλήττει, χρειάζεται μια νέα αναπτυξιακή πολιτική και τάχθηκαν υπέρ των χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών.

«Πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς που μιλάει για επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση που πλήττει την κοινωνία, άποψη με την οποία συμφώνησε ο Ιρλανδός πολιτικής που νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο κ. Κένι, υπογράμμισε ότι σύντομα θα ξεκινήσει άμεσα επαφές για την επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων όρων του μνημονίου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και της μείωσης των επιτοκίων.

Με την επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων συμφωνεί και ο κ. Σαμαράς που διαπίστωσε, όπως και ο κ. Κένι, ότι οι δυο χώρες έχουν κοινά προβλήματα και τα δυο κόμματα, Fine Gael και Ν.Δ., κινούνται σε παράλληλη πορεία.

«Είχα τη χαρά να συζητήσω με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κ. Έντα Κένι και να τον συγχαρώ για τη μεγάλη του εκλογική νίκη. Οι δυο χώρες μας αντιμετωπίζουν ένα πολύ μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Και οι δυο χώρες μας, αντιμετωπίζουν από ένα μνημόνιο, το οποίο δε λύνει τα προβλήματά τους» τόνισε ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Ιρλανδό πολιτικό.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε, ρίχνοντας και το καρφί του στην ελληνική κυβέρνηση: «Η Ιρλανδία, όμως, έβαλε μπροστά για ανάπτυξη. Ξεκίνησε τη μάχη της. Εμείς έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω. Δεν έχουμε καν ξεκινήσει τη δική μας μάχη για ανάπτυξη. Εύχομαι αυτό να γίνει γρήγορα. Άλλη λύση δεν υπάρχει».

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ, όπου είναι παρόντες οι κεντροδεξιοί αρχηγοί των κρατών μελών της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ