Νέες έρευνες στην ΕΥΠ για παράνομες δραστηριότητες πρακτόρων της υπηρεσίας! Για καταθέσεις καλούνται τις τελευταίες ημέρες στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη επιχειρηματίες που εμφανίζονται να έχουν συνεργαστεί με στελέχη των μυστικών υπηρεσιών στη σύσταση εταιρειών με αμφιλεγόμενη δραστηριότητα.

Η δημιουργία αυτών των εταιρειών φέρεται να έγινε την περίοδο 2006-2009 εν ονόματι «της προώθησης των εθνικών συμφερόντων της χώρας και προκειμένου να αναπτυχθεί ένα κατασκοπευτικό δίκτυο υπεράνω υποψίας». Ωστόσο η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της νέας διοίκησης της ΕΥΠ, η οποία πραγματοποιεί εσωτερική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβαινε και πώς πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών εμπλέκονταν στη δημιουργία εταιρειών, κάτι που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τα καθήκοντά τους.

Την εσωτερική έρευνα πραγματοποιεί διευθύντρια της Υπηρεσίας. Από τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που έχουν συγκεντρωθεί «στόχος» αυτού του δικτύου των νομιμοφανών εταιρειών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό φαίνεται να ήταν «η προσέγγιση κυβερνητικών στελεχών άλλων χωρών και η άντληση κρίσιμων πληροφοριών για τις επιλογές τους σε σχέση με ελληνικά ζητήματα, και όχι μόνο. Παράλληλα το ίδιο σύστημα επιχειρηματιών θα αντλούσε πληροφορίες για παράνομες δραστηριότητες ελλήνων πολιτικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Ανάμεσα στα άλλα, οι επιχειρηματίες αυτοί φαίνεται τα τελευταία χρόνια να παρουσίασαν μάλλον αμφιλεγόμενες πληροφορίες, όπως:

για offshore εταιρεία στην Κύπρο, ιδιοκτησίας πρώην κυβερνητικού στελέχους,

για εμπλοκή άλλου πρώην βουλευτή σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Ελβετία,

για παράτυπη ανάμειξη πρώην υψηλόβαθμου τραπεζικού σε προώθηση αλιευτικών συστημάτων στο εξωτερικό,

για τη διαμάχη εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε βαλκανικές χώρες,

για βαλκανικά κυκλώματα προώθησης οπλικών συστημάτων μέσω Μέσης Ανατολής.

Το κολέγιο των πρακτόρων

Τα στοιχεία αυτά φέρεται να είχαν τεθεί υπ’ όψιν διοικητικών στελεχών της ΕΥΠ, όμως παραμένει άγνωστο αν υπήρξε ενημέρωση της εκάστοτε κυβέρνησης ή άλλη εκμετάλλευση αυτών των πληροφοριών. Μία από τις ερευνώμενες δραστηριότητες είναι η δημιουργία το 2006 ενός ιδιωτικού κολεγίου στην οδό Ακαδημίας! Το κολέγιο φαίνεται να συνεργαζόταν με βρετανικό πανεπιστήμιο και να έδινε με συνοπτικές διαδικασίες πτυχία _ κυρίως στη Διοίκηση Επιχειρήσεων _ σε υπαλλήλους της ΕΥΠ. Στόχος των σπουδαστών των μυστικών υπηρεσιών στο «κολέγιο» φέρεται ότι ήταν να παίρνουν παράτυπες προαγωγές και να αυξάνουν τον μισθό τους.

Στο πλαίσιο της εσωτερικής έρευνας που διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες στην ΕΥΠ κατέθεσε και υπάλληλος των μυστικών υπηρεσιών από τη Θεσσαλονίκη, η οποία κατέβαλε περίπου 10.000 ευρώ για να λάβει το περιζήτητο πτυχίο των πρακτόρων. Η υπάλληλος κατήγγειλε ότι παραπλανήθηκε από τους υπευθύνους του κολεγίου και ζήτησε τα χρήματά της πίσω. Τις τελευταίες εβδομάδες επίσης έδωσε αλλεπάλληλες καταθέσεις στην έρευνα της λεωφόρου Κατεχάκη ο επιχειρηματίας που εμφανίζεται σαν ιδρυτής του εκπαιδευτικού ιδρύματος, ο οποίος ανέφερε ότι είχε «στενή συνεργασία με στελέχη της ΕΥΠ» και ότι «η λειτουργία του κολεγίου ήταν απολύτως νόμιμη». Σημειώνεται ότι μάλλον όχι συμπτωματικά στο ίδιο κτίριο της οδού Ακαδημίας βρισκόταν και μυστική βάση της ΕΥΠ που διέθετε και συστήματα παρακολουθήσεων, κάθε μορφής.

Εταιρεία πληροφορικής

Η ίδια ομάδα επιχειρηματιών με την αρωγή υπαλλήλων της ΕΥΠ… ιερέων αλλά και αστυνομικών επιχείρησε να αγοράσει το φθινόπωρο του 2008 εταιρεία πληροφορικής στην οδό Αχαρνών. Στόχος της εξαγοράς φέρεται ότι ήταν τα συστήματα της εταιρείας πληροφορικής να χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση πληροφοριών που αφορούσαν εθνικά ζητήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό στο κτίριο της εταιρείας στην οδό Αχαρνών θα απασχολούνταν παρατύπως υπάλληλοι της ΕΥΠ. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε και «Το Βήμα της Κυριακής» στις 16 Ιανουαρίου, ήδη στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη πραγματοποιεί έρευνα το ΣΔΟΕ σχετικά με υπερκοστολόγηση του συστήματος υποκλοπών αλλά και για την απόπειρα απόκτησης με αδιαφανείς διαδικασίες λογισμικού συστήματος δορυφορικής επιτήρησης των συνόρων της χώρας.