Σαν σήμερα εδώ και δεκαετίες στις δημοτικές εκλογές οι Ελληνες δεν ψηφίζουν. Καταψηφίζουν απλώς εκείνους τους πολιτικούς που θέλουν να τιμωρήσουν· ή θέλουν να τους στείλουν ένα μήνυμα, όπως αυτό που έλαβε από τους ψηφοφόρους του ο Ανδρέας Παπανδρέου λίγα χρόνια μετά τον πρώτο εκλογικό θρίαμβό του.

Είναι παράξενα τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Οταν κυβερνούσε την Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγησαν δήμαρχοι στην Αθήνα ο Παυσανίας Κατσώτας και ο Αγγελος Τσουκαλάς, τους οποίους είχε υποστηρίξει η άκρα Αριστερά. Λίγα χρόνια αργότερα, όταν «έπεσε» η Δεξιά, με κυβέρνηση της Ενώσεως Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, εξελέγη δήμαρχος των Αθηναίων ο… δεξιός (της ΕΡΕ) πολιτευτής Γεώργιος Πλυτάς!

Στο πλέον πρόσφατο παρελθόν η Νέα Δημοκρατία, ούσα στην αντιπολίτευση, σημείωσε έναν ανεπανάληπτο εκλογικό θρίαμβο. Κέρδισε για πρώτη φορά και τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Ο Μιλτιάδης Εβερτ κατακτούσε την Αθήνα, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος κέρδιζε στον Πειραιά και ο Σωτήρης Κούβελας έπαιρνε τη δημαρχία στη Θεσσαλονίκη.

Οι κυβερνώντες του ΠαΣοΚ, μετά το πρώτο σοκ που υπέστησαν από τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, προέβαλαν τα γνωστά επιχειρήματα- ότι οι δημοτικές εκλογές έχουν ως αντικείμενο την εκλογή δημοτικών αρχόντων και ότι πολλοί ψηφοφόροι εκφράζουν προσωπικές προτιμήσεις και δεν ψηφίζουν με κομματικά κριτήρια, όπως συμβαίνει στις βουλευτικές εκλογές.

Τα ανάλογα επιχειρήματα ακούστηκαν και αρχομένης της εν εξελίξει εκλογικής διαδικασίας, η οποία ήδη τείνει να λάβει χαρακτήρα ανοιχτής πολιτικής αναμετρήσεως.

Στην αρχή το ΠαΣοΚ, τηρώντας τις παραδόσεις, μίλησε για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, τον «Καλλικράτη», που θα κριθεί στις κάλπες. Με απλά λόγια, το ΠαΣοΚ αρνήθηκε κατ΄ αρχήν να δώσει ιδιαίτερη πολιτική σημασία στις δημοτικές εκλογές. Αιφνιδίως τα πράγματα άλλαξαν!

Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚ, αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα ΟΛΩΝ των προκατόχων του πρωθυπουργών και να αρνηθεί την πολιτική ερμηνεία του αποτελέσματος των σημερινών δημοτικών εκλογών, δήλωσε αντιθέτως ότι θα προκαλέσει βουλευτικές εκλογές αν το ΠαΣοΚ εμφανισθεί να χάνει την εμπιστοσύνη του λαού.

Δεν είναι ανεξήγητη η απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου, διότι πρώτα πρώτα πιστεύει στη νίκη του. Αλλως οι κάλπες είναι πάντοτε η καθαρή λύση.