Πρεμιέρα Υπουργικού με τρία νομοσχέδια

Με τρία βασικά θέματα στην ατζέντα του συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά με τη νέα σύνθεσή του το Υπουργικό Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη. Ο Πρωθυπουργός και οι περισσότεροι υπουργοί βρίσκονται από χθες στη συμπρωτεύουσα για τα εγκαίνια της 75ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια των οποίων ο κ. Γ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να εκπέμψει μηνύματα αισιοδοξίας και σιγουριάς στους έλληνες πολίτες, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αναθέρμανση της αγοράς.

Πρεμιέρα Υπουργικού με τρία νομοσχέδια | tovima.gr

Με τρία βασικά θέματα στην ατζέντα του συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά με τη νέα σύνθεσή του το Υπουργικό Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη. Ο Πρωθυπουργός και οι περισσότεροι υπουργοί βρίσκονται από χθες στη συμπρωτεύουσα για τα εγκαίνια της 75ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια των οποίων ο κ. Γ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να εκπέμψει μηνύματα αισιοδοξίας και σιγουριάς στους έλληνες πολίτες, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αναθέρμανση της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα συγκληθεί στις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ, θα συζητηθούν και θα εγκριθούν σήμερα τρία νομοσχέδια. Η εξυγίανση του ΟΣΕ, την οποία προετοίμασε ο κ. Δ. Ρέππας, ο νέος αναπτυξιακός τον οποίο προετοίμασε η κυρία Λούκα Κατσέλη και θα τροποποιήσει ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και νόμος για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων που έχει καταρτίσει ο κ. Χ. Παμπούκης.

Αναμένεται επίσης να υπάρξουν τοποθετήσεις και συνοπτικές παρουσιάσεις και από υπουργούς με νέα χαρτοφυλάκια, όπως ο κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος από τη θέση του υπουργού Υγείας έχει να διαχειριστεί έναν από τους κρισιμότερους και πλέον ελλειμματικούς τομείς που συνδέονται με την τήρηση των δεσμεύσεων τις οποίες υπαγορεύει το μνημόνιο. Οπως μεταφέρεται από συνεργάτες του Πρωθυπουργού, η σημερινή συνεδρίαση δεν θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, αλλά στόχος θα είναι να εμπεδωθεί η αίσθηση του κατεπείγοντος για την αναζωπύρωση της ανάπτυξης, η οποία αποτελεί πλέον τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Το πνεύμα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει και στην αυριανή ομιλία του κ. Παπανδρέου προς τους παραγωγικούς φορείς, εν όψει της οποίας το περιβάλλον του Πρωθυπουργού εξακολουθεί να αποτρέπει την καλλιέργεια υπέρμετρων προσδοκιών.

Την ίδια στιγμή πάντως άλλοι συνομιλητές του κ. Παπανδρέου δεν αποκλείουν και «εκπλήξεις», καθώς στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων έχει γίνει αναλυτική επεξεργασία στα πεδία της αναπτυξιακής και της κοινωνικής πολιτικής.

Χθες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΟΚΕ Θεσσαλονίκης, όπου, μεταξύ των άλλων, επισήμανε ότι στόχος είναι να πετύχει η χώρα, όχι η κυβέρνηση. Αναγνώρισε ο κ. Παπανδρέου τα προβλήματα που προκαλεί η ύφεση και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, τόνισε όμως ότι η επιτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης θα έχει «πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα». Παράλληλα επανέλαβε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με ίδιες δυνάμεις και όχι με δάνεια και ότι στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες όπως αυτή που θέλει τους πρωθυπουργούς να έρχονται στη ΔΕΘ για να εξαγγείλουν τι θα δώσουν και τη Θεσσαλονίκη να αναμένει τι θα πάρει από την κυβέρνηση της Αθήνας.

_____________________

?

ΒΟΧ-1

Γεύμα με Μπόλαρη και Μπουτάρη

?

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε χθες το μεσημέρι, με ένα γεύμα σε γνωστό ουζερί στο κέντρο της πόλης με τους υποψηφίους για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μ. Μπόλαρη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρη.

Η συνάντηση διήρκεσε περί τη μιάμιση ώρα και στο διάστημα αυτό συζητήθηκαν οι προτεραιότητες εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου. Μετά το γεύμα, ο κ. Μπόλαρης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου θέλησε να επισημάνει την αλλαγή της πάγιας πρακτικής των τελευταίων ετών, σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το βήμα της ΔΕΘ για εξαγγελίες και παροχές. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον υποψήφιο περιφερειάρχη, ο κ. Παπανδρέου θέλει εφέτος να αναδείξει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής και τη συμβολή της στην ανάπτυξη της χώρας.

Ο κ. Μπουτάρης από την πλευρά του σημείωσε την ικανοποίηση του κ. Παπανδρέου για τη θετική απήχηση που έχουν στους πολίτες υποψηφιότητες όπως η δική του και του κ. Γ. Καμίνη στην Αθήνα και προσέθεσε ότι ο Πρωθυπουργός τού ζήτησε να διαφυλάξει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του.

?

________________________

ΒΟΧ-2

Χάρης Παμπούκης: «Από λίμπερο έγινα σέντερ φορ»

Αρκετά μακριά από τον Πρωθυπουργό επέλεξε να καθήσει χθες ο κ. Χ. Παμπούκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΟΚΕ που πραγματοποιήθηκε υπό τη προεδρία του Πρωθυπουργού. Ωστόσο ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι διανύει από τις αρχές της εβδομάδας τη δυναμικότερη περίοδο της καριέρας του. Οταν ρωτήθηκε για τον ανασχηματισμό και την εκτίμηση που κυριαρχεί ότι υποβαθμίστηκε ο ρόλος του στην κυβέρνηση, απάντησε ότι με την εξέλιξη αυτή νιώθει ανακουφισμένος και πρόσθεσε: «Από λίμπερο που ήμουν, έχω γίνει σέντερ φορ»! Συμπλήρωσε δε ότι τα νέα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες που ανέλαβε τον ενδιαφέρουν πάρα πολύ, επειδή, όπως τόνισε, έχουν να κάνουν με τη χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής, η οποία αυτή τη στιγμή είναι το σημαντικότερο μέλημα της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό γενικότερα, ο κ. Παμπούκης δικαιολόγησε το πολυπληθές σχήμα, λέγοντας ότι προέκυψε από την ανάγκη να υπάρχουν «πολλά χέρια», προκειμένου να βγει δουλειά. Οταν ρωτήθηκε για τη νέα «ομάδα σχεδιασμού», είπε ότι αυτή ήλθε να καλύψει επικοινωνιακό έλλειμμα της κυβέρνησης και όχι έλλειμμα συντονισμού.

Οι αναφορές του κ. Παμπούκη και το γεγονός ότι θέλησε να μιλήσει με τους δημοσιογράφους σε μια περίοδο κατά την οποία επικρατεί η εντύπωση ότι υποβαθμίζεται έναντι του κ. Ι. Ραγκούση, ερμηνεύτηκαν ως ενδεικτικές της πρόθεσής του να διασκεδάσει όλες αυτές τις εντυπώσεις. Από την άλλη πλευρά, η επισήμανσή του για τον ρόλο της νέας ομάδας υπουργών που συνεδριάζει καθημερινώς στο υπουργείο Εσωτερικών ερμηνεύτηκε ως ανάγκη υπεράσπισης του ρόλου τον οποίο ο ίδιος είχε ως πρόσφατα, αλλά και ως έμμεση έκφραση διαφωνίας με τις δημόσιες αναφορές στο έλλειμμα συντονισμού της κυβέρνησης, οι οποίες, σύμφωνα με πολλούς υπουργούς, λειτουργούν υπονομευτικά.

Ο υπουργός Επικρατείας συνταξίδευσε χθες με το ίδιο αεροπλάνο στην πτήση προς τη Θεσσαλονίκη με τον πρώτο τη τάξει υπουργό κ. Ι. Ραγκούση, και συνομίλησαν, θέλοντας προφανώς να διασκεδάσει τις όποιες εντυπώσεις υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες, αλλά γεγονός είναι ότι δεν μετέχει στο νέο «στρατηγείο» πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Παμπούκης τώρα αισθάνεται, όπως έλεγε χθες, «πιο απελευθερωμένος» απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν και ότι οι όποιες αλλαγές που έγιναν και τον αφορούσαν, έγιναν σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό: «Είναι αλήθεια ότι λόγω της βεβαρημένης ατζέντας που είχα στο παρελθόν επιζητούσα μια αλλαγή, κάτι που έγινε με τις αρμοδιότητες που απέκτησα στον τομέα των επενδύσεων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk