Η τρομοκρατία υποχωρεί
Δεν πάει μήνας, στις 27 Ιουνίου μετρούσα τα θύματα της πολιτικής βίας και έβρισκα 6 νεκρούς από τις αρχές Μαρτίου- έγιναν 7 τούτη την εβδομάδα με την άγρια δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια από τη «Σέχτα Επαναστατών». Διανύουμε το φονικότερο έτος της ελληνικής πολιτικής ιστορίας από την εποχή του Πολυτεχνείου και κανείς δεν δείχνει να ανησυχεί υπερβολικά: αντί να συζητάμε για το πρόβλημα της βίας, συζητάμε για την ποιότητα της δημοσιογραφίας του άτυχου νεκρού.

Ισως δεν υπάρχει ανησυχία επειδή οι στατιστικές είναι ενθαρρυντικές: 6 νεκροί σε 4 μήνες μάς κάνει 1,5 νεκρούς τον μήνα, ενώ 7 νεκροί σε 5 μήνες μάς κάνει 1,4 νεκρούς τον μήνα- ο ρυθμός των δολοφονιών ελαττώνεται, η ένταση της τρομοκρατίας μειώνεται, μπορούν να ανακοινώσουν θριαμβευτικά οι τρομοκρατολόγοι. Μάλλον δίκιο θα έχουν, ημερολόγιό μου· οι αριθμοί, και ιδιαίτερα εκείνοι της στατιστικής, δεν ψεύδονται ποτέ.

* Πρέπει να έχουν γίνει και σχετικά stress tests: τι θα συμβεί αν τον Οκτώβριο έχουμε διαδηλώσεις με x εμπρησμούς, y δακρυγόνα, z τραυματισμούς, w νεκρούς και ταυτόχρονα δολοφονήσουν οι παρανοϊκοί «Σιχτίρ Επαναστάτες» t αστυφύλακες; Με ποια δοσολογία x, y, z, w, t παραιτείται ο Χρυσοχοΐδης, πέφτει η κυβέρνηση, σταματά η ροή χρημάτων από την τρόικα; Και αν, Χ κεφαλαίο ο άγνωστος αριθμός, δολοφονήσουν πολιτικούς;

Υποθέτω ότι όλα αυτά έχουν μελετηθεί διεξοδικά, με σενάρια για το πόσες σφαίρες ανά λεπτό μπορεί να ρίξει ο παρανοϊκός σιχτίρ-εκτελεστής, πόσες επιστολές-βόμβες μπορούν να κατασκευάσουν και να ταχυδρομήσουν ερασιτέχνες μανιακοί- και έχει προκύψει ότι κυβέρνηση και κοινωνία αντέχουν. Εδώ αντέχει η Σομαλία 20 χρόνια εμφύλιο πόλεμο και το Κονγκό 50, η Ελλάδα θα πτοηθεί από μερικές δολοφονίες;

Το 31 πάντα κερδίζει
Εχω βαρεθεί, ημερολόγιό μου, να γεμίζω τις σελίδες σου με ηθικοπλαστικές πραγματείες για την επικίνδυνη «κουλτούρας της βίας» που καλλιεργείται στη χώρα- ας ανησυχήσω και για κάτι άλλο: ενώ όλα τα σενάρια για την πολιτική αντοχή της χώρας στη βία έχουν happy end, μάλλον επειδή τα γράφουμε εμείς οι ίδιοι, για την αντοχή των ελληνικών τραπεζών σε αντίξοες συνθήκες θα αποφανθεί ο οργανισμός που εποπτεύει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα σήμερα, Παρασκευή, 6 το απόγευμα.

* Περιμένω λοιπόν με αγωνία τα αποτελέσματα για τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες (ανάμεσά τους Εθνική, Αlpha, Εurobank, Πειραιώς, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) για να διαφύγω μετά σε παραλία, να παλέψω με τον καύσωνα 41 βαθμών του Σαββατοκύριακου σε φιλικά μου αλώνια.

Και εκεί, όθε χτυπά ο Διόδωρος το κύμα τράφο κάνει/ κι όθε χτυπά ο καύσωνας ο ιδρώτας αυλάκι κάνει , οπότε κατισχυμένος ο καύσων αποχωρεί και ο Διόδωρος μπορεί να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό του: αφού διαλέξει την καλύτερη ασυνόδευτη λουόμενη, θα την πλησιάσει και θα της πει «είμαι απολύτως σίγουρος πως είστε 31 χρονών» – και αν αυτή δεν χαμογελάσει ευτυχισμένη για τη διάγνωση, τότε θα χρειαστεί να της εξηγήσει ότι επιστημονικότατη έρευνα που δημοσίευσαν «Τα Νέα» απέδειξε ότι σε αυτήν ακριβώς την ηλικία οι κυρίες βρίσκονται «στο ζενίθ της ομορφιάς και της γοητείας τους». Και 18 να είναι, και 48 να είναι, δεν θα αντέξει σε τέτοια καταπληκτική διάγνωση και, συν που θα έχει νικήσει τον καύσωνα, θα τον ερωτευθεί και ο πολεμιστής θα αναπαυθεί.

* Σπουδαίο σχέδιο- ως προς την ευρηματικότητά του και την αποτελεσματικότητά του μόνο αυτό των Βατοπαιδευτών- Μarfin- ΜΙG μπορεί να το ανταγωνιστεί: η Μarfin ως τράπεζα δάνεισε ούτε λίγο ούτε πολύ 160 εκατομμύρια ευρώ στην αγία μονή, η οποία χρησιμοποίησε 115 από αυτά για επενδύσεις σε εταιρείες της ΜΙG- ήτοι η τράπεζα Μarfin του Ανδρέα Βγενόπουλου χρηματοδοτούσε μέσω Εφραίμ – Ιγνατίου επενδύσεις της ΜΙG του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Νόμιμα και καθαγιασμένα
Πιθανόν όλα αυτά να είναι νόμιμα, όπως νόμιμη προφανώς ήταν παλαιότερα και η αγορά καταστημάτων και γραφείων από τον Γιώργο Βουλγαράκη με δάνεια που έπαιρνε από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αμέσως τα νοίκιαζε με μισθώματα που υπερκάλυπταν τις δόσεις που έπρεπε να πληρώνει ο πρώην υπουργός- το «προφανώς νόμιμη» συνάγεται από το γεγονός ότι αν ήταν παράνομη θα είχαν ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες και μάλλον δεν θα είχε το θάρρος να θέλει να αγοράσει η Πειραιώς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕ, στην οποία ΠαΣοΚ και ΝΔ χρωστούν συνολικά 200 εκατομμύρια ευρώ. Αρα, όπως το έχει εξηγήσει και ο Γιώργος Βουλγαράκης, όλα είναι απολύτως εντάξει.

* Ενισχυτικό του ότι και η Μarfin νομίμως δάνεισε στους ευσεβείς μοναχούς Εφραίμ- Ιγνάτιο, που έχουν δώσει και όρκο πενίας, τις πενταροδεκάρες των 160 εκατομμυρίων για να επενδύουν στη ΜΙG είναι το γεγονός ότι η τράπεζα κατέθεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του βουλευτή Αρτας του ΠαΣοΚ Δημήτρη Τσιρώνη που αποκάλεσε «σκάνδαλο» τη χρηματοδότηση της αγίας μονής. Η ενίσχυση της νομιμότητας προκύπτει εκ του ότι όποιος την αμφισβητήσει θα τον κυνηγάνε στα δικαστήρια και αυτόν οι δικηγόροι της Μarfin, άρα ουδείς θα την αμφισβητήσει.

* Πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχει σοφός καταμερισμός εργασίας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών: η ΕΤΕ χρηματοδοτεί Συνασπισμό, ΚΚΕ και Οικολόγους, η ΑΤΕ τη Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ, η Πειραιώς υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, η Μarfin μοναστήρια- δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περνούσαν με άριστα τα ευρωπαϊκά τεστ διαπλοκής χρήματος- πολιτικής, αν υπήρχαν.

* Πήγε έξι η ώρα, έπρεπε τώρα να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τραπεζικών εξετάσεων- αλλά εννοούσαν 6 ώρα Δυτικής Ευρώπης· χειρότερη η αγωνία και από τις πανελλήνιες εξετάσεις για τα πανεπιστήμια, δεν είναι κατάσταση αυτή, θα μας τους κουράσουν τους τραπεζίτες, ούτε με διπλά μπόνους δεν θα συνέρχονται.

Τεστ φίλαυτης αχαριστίας
Περισσότερο και από τα αποτελέσματα του stress test καθυστερεί ο Κώστας Καραμανλής· εννιά μήνες τώρα ο μοιραίος άνθρωπος που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή δεν έχει βγάλει κιχ, δεν έχει δώσει κάποια εξήγηση, δεν έχει ψελλίσει κάποια δικαιολογία, δεν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, δεν πήρε τον λόγο στο συνέδριο του κόμματός του- και τώρα δεν μιλάει ούτε για να υπερασπιστεί τον διευθυντή του γραφείου του Γιάννη Αγγέλου, ο οποίος, κατηγορούμενος για τα βατοπαιδευτικά, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 400.000 ευρώ και του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Δεν λυπάται κανέναν ο Κώστας Καραμανλής: εγκατέλειψε αβοήθητο στους εκβιαστές τον Ζαχόπουλο που πήδηξε από το παράθυρο, ξεφορτώθηκε τον έμπιστό του Θόδωρο Ρουσόπουλο, τον εξάδελφό του Μιχάλη Λιάπη, τον θείο του Αχιλλέα Καραμανλή, τον Γιώργο Αλογοσκούφη, τον Γιώργο Βουλγαράκη, τον Σάββα Τσιτουρίδη και άλλους, και άλλους- όχι επειδή διαφώνησαν πολιτικά μαζί του ή επειδή ήσαν κακοί στη δουλειά τους, αλλά όταν οι προσωπικές τους περιπέτειες τον άγγιξαν: Πετούσε συνεχώς έρμα από το αερόστατο για να κρατηθεί ο ίδιος ψηλά- τελικά έσκασε κάτω με χειρότερο τρόπο απ΄ όλους.

Δεν τον ενδιέφερε αν όσα σκανδαλώδη τούς αποδίδονταν ήταν αληθή ή ψευδή, αν ήσαν κλέφτες, ψεύτες, μοιχοί, παράνομοι, ανήθικοι· ούτε καν τον απασχόλησε ποτέ αν είχαν αποδώσει στις θέσεις που τους είχε εμπιστευθεί- αυτό έλειπε, πρωθυπουργός να ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες. Απλώς κάποια στιγμή τούς έκλεισε το μάτι και τους είπε «παιδιά, είστε άχρηστο βάρος· βγάλτε τα πέρα μόνοι σας από εδώ και πέρα» – και τους πέταξε.

Ηξερε ότι τόσα χρόνια στην εξουσία όλοι αυτοί είχαν αποκτήσει τα υλικά, πολιτικά και κοινωνικά εφόδια για να τα βγάλουν πέρα· αν όχι, τόσο το χειρότερο. Στο κάτω-κάτω, δεν τους είχε υιοθετήσει· σωστό- η αθλιότητα έγκειται στο ότι εξόντωσε τους δικούς του ανθρώπους για το δικό του προσωπικό συμφέρον, όχι για λόγους πολιτικούς, ή έστω κομματικούς. Δεν θυμάμαι να έχει ξανακάνει αρχηγός κόμματος κάτι τέτοιο. Μήπως θα πρέπει να καθιερωθεί και κάποιο τεστ φίλαυτης αχαριστίας, τεστ «ο εαυτούλης μου να είναι καλά»;

* Τα νέα αρχίζουν να φθάνουν- η ΑΤΕ κόπηκε: με βάση το 6 πήρε 4,36, οι υπόλοιπες περνάνε. Η Πειραιώς, που θέλει να την αγοράσει, ακριβώς στη βάση, 6,00. Μarfin, 7,00, Εθνική 7,40, Εurobank 8,17, Αlpha 8,22 και πρωτιά στο Ταμιευτήριο με 10,10. Δεν είμαι καλός στα οικονομικά και δεν ξέρω αν αυτά σχετίζονται, πάντως από την ΑΤΕ έλειπαν 242 εκατομμύρια για να πιάσει τη βάση- και ΠαΣοΚ- ΝΔ τής χρωστούν 200.

* Καλά τα νέα λοιπόν, ημερολόγιό μου· ώρα να φύγω για τα αμμουδερά αλώνια, να κατατροπώσω τον καύσωνα, να εφαρμόσω το τεστ γοητείας «είμαι απολύτως σίγουρος πως είστε 31 χρονών» – καλή μου επιτυχία.

Diodorus@tovima.gr

Η Εκκλησία πώς συμμετέχει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης; Πληρώνει Εφορία; Μειώθηκαν στους κληρικούς τα επιδόματα, τα λεγόμενα «τυχερά» στη διάλεκτό τους; Δίνουν αποδείξεις; Δηλώνουν τα ακίνητα; Τα ενοίκια; Τα έσοδα; Ή θα μας πουν ότι θα τα ισοφαρίσουν όλα αυτά με λιτανείες, νηστείες και προσευχές για να τελειώσει γρήγορα η θεομηνία;

Δώρα, @yahoo.com

***
Αυτοί που σκοτώνουν ό,τι τους ενοχλεί, έχουν σκεφτεί ότι θα ήταν οι πρώτοι που θα άφηναν τον μάταιο τούτο κόσμο αν όλοι ακολουθούσαν το παράδειγμά τους;

Ελσα, @yahoo.gr

***
Από τη μια ο Βολταίρος: «Μπορεί να διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπίζομαι μέχρι τέλουςτο δικαίωμά σου να το λες ελεύθερα». Και η Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περί ελεύθερης διακίνησης ιδεών, έκφρασης γνώμης, χωρίς δυσμενείς συνέπειες- το όπλο της κριτικής. Από την άλλη η βία, η «κριτική των όπλων». Η δολοφονία είναι η απώτατη μορφή λογοκρισίας.

Κ. Ν. Γ., @yahoo.com

***
Ακουσα ότι το ελληνικό κράτος θα αναλάβει το χρέος 10 δισ. ευρώ του ΟΣΕ – δηλαδή πάλι εμείς θα πληρώσουμε την ανικανότητα των πρασινο-γαλάζιων διοικήσεων, τις ρεμούλες (π.χ. κλοπές τροχιακού υλικού) και τα «κεκτημένα» (με τον γνωστό εκβιαστικό τρόπο) δικαιώματα των εργαζομένων του; Μήπως θα έπρεπε να κοινοποιηθεί μια λίστα με τις αμοιβές του προσωπικού του για να ξέρουμε τι (μας αναγκάζουν να) πληρώνουμε πάλι;

Ελλην φορολογούμενος, @hotmail.com

***

«Ο κ. Καραμανλής δεν ελάμβανε γνώσιν των επιστολών που έφταναν στο Μαξίμου»δήλωσε απολογούμενος ο κ. Αγγέλου. Γιατί το εξειδικεύει άραγε; Είναι πλέον γνωστό τοις πάσι ότι «δεν ελάμβανε γνώσιν» γενικώς.

Δημήτριος Τσεχίας