Ζεστός καιρός, ζεστό χρήμα
Ζέστη, πολλή ζέστη, ανθυγιεινή ζέστη, αθεράπευτη ζέστη: σε παρηγορούν σαν ασπιρίνες τα κλιματιστικά, και αμέσως μετά ο πυρετός επανέρχεται, χειρότερος από πριν. Η θερμότερη ζέστη που θυμάμαι είναι η φετινή- κάθε καλοκαίρι αυτό μου συμβαίνει, έρχονται οι χειρότερες ζέστες που θυμάμαι, γιατί τις προηγούμενες τις διαγράφει το νερούλιασμα του μυαλού που προκαλούν οι ζέστες.

* Μόνη πραγματική σωτηρία στο νερούλιασμα του μυαλού και στη διάλυση του σώματος το νερό, το θαλασσινό νερό. Ακόμα και η θέασή του φθάνει για να συνέλθεις, όχι μόνο επειδή υπόσχεται τη δροσιά της αγκαλιάς του- έτσι απέραντο που είναι κινητοποιεί μέσα σου ανώτερα ψυχικά συναισθήματα που σε κάνουν να συνέρχεσαι κάπως από τα κατώτερα σωματικά που κινητοποιούν τα εκτεθειμένα στις παραλίες σώματα.

* Κατά τις περιστάσεις, ζεστό χρήμα προσφέρει και ο Μιχάλης Σάλλας της Τράπεζας Πειραιώς για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: 701 εκατομμύρια ευρώ στο χέρι υπόσχεται να καταθέσει στα άδεια χρηματοκιβώτια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Με εντυπωσιάζει η ακρίβεια της αποτίμησης και των άλλων αριθμών που τη συνοδεύουν: ακριβώς 701 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι 372 για το 77,31% της ΑΤΕ και 329 για το 33,04% του ΤΤ που ανήκουν στο κράτος. Χωρίς να είμαι ειδικός, δεν έχω καμιά αμφιβολία πως είναι λίγα: στις διαπραγματεύσεις κανείς δεν προτείνει από την αρχή το μέγιστο που μπορεί να δώσει. Θα ακολουθήσουν, υποθέτω, και άλλες προσφορές και ελπίζω η κυβέρνηση να λάβει σωστά την απόφαση αν πρέπει να πουλήσει ή όχι.

* Οτι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει και «ισχυρός δημόσιος τραπεζικός τομέας» δεν με πείθει: όλες αυτές τις δεκαετίες με τις ισχυρές τράπεζες που ελέγχονταν από το κράτος τι καλό είδαμε; Πληρώναμε τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη για τα δάνειά μας και εισπράτταμε τα μικρότερα για τις καταθέσεις μας.

Βusiness as usual
* Ωφελημένα ως τώρα από τον δημόσιο τραπεζικό τομέα μόνο τα κόμματα είναι: όποιος αγοράσει την Αγροτική θα κληρονομήσει και τα δάνεια που έχει δώσει η κατ΄ εξοχήν κρατική τράπεζα σε ΠαΣοΚ και ΝΔ, 95 εκατομμύρια ευρώ και 105, αντιστοίχως, διάβασα προχθές στο «Βήμα». Συν 10 εκατομμύρια στη Μarfin και 5 στη δυνητική αγοράστρια των χρεών του Πειραιώς, το ΠαΣοΚ χρωστά συνολικά 110 εκατομμύρια. Αλλά και η ΝΔ χρωστά άλλα 15 στην Πειραιώς, φθάνει τα 120 συνολικά- τα πλέον χρεωμένα κόμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς αμφιβολία.

* Οσο για το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που κόπτονται υπέρ των κρατικών τραπεζών, η οικονομική τους κατάσταση δεν πείθει ότι αν ποτέ τις ελέγξουν θα τα καταφέρουν καλύτερα: χρωστούν στην Εθνική Τράπεζα 4,5 και 6 εκατομμύρια, αντιστοίχως- ακόμη και οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι χρεωμένοι: δεν πρόλαβαν να εκλέξουν ευρωβουλευτή και να αρχίσουν να παίρνουν μερίδιο από τους φόρους μας έφτασαν να χρωστάνε 800.000 ευρώ. Στην Εθνική Τράπεζα όλοι αυτοί- οι Οικολόγοι δεν θα ήταν σωστότερο να φεσώνουν την Αγροτική; Τι πράσινο κόμμα είναι;

* Το χρεωμένο στην Εθνική Τράπεζα ΚΚΕ καλεί σε ανυπακοή κατά του νόμου που καταργεί τα κουπόνια και επιβάλλει οι εισφορές στα κόμματα να γίνονται μέσω τραπεζών, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ρύθμιση αυτή « δίνει ζεστό χρήμα στις τράπεζες,καθόσον θα εκμεταλλεύονται την εκλογική διαδικασία ». Οταν το παίρνει το ίδιο, το χρήμα είναι πλέον κρύο και επομένως αμάρτημα δεν υπάρχει.

* Και για μία ακόμη φορά προκύπτει το πρόβλημα: ποιος θα μας προφυλάξει από τους πολιτικούς μας; Τα κόμματα θα εισπράξουν φέτος από τους φόρους μας 50 εκατομμύρια και χρωστούν 240 εκατομμύρια, έχουν χρέη ίσα με το 500% των εισοδημάτων τους και οι Ελληνες υφίστανται αυτά που υφίστανται γιατί η χώρα χρωστά το 120% του εισοδήματός της.

Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει όπως πριν, γιατί μπορούν τα κόμματα; Αλλά για το θέμα αυτό δεν ακούμε τίποτα- business as usual, κανένα έκτακτο μέτρο.

ΣημίτηςΚαιΞερόΨωμί
Υπάρχουν άνθρωποι γεννημένοι για πρόεδροι- είναι γεννημένοι για να διευθύνουν και να δίνουν εντολές. Πολλοί θέλουν να γίνουν πρόεδροι, λίγοι τα καταφέρνουν, είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός. Το βασικό στις προεδρίες είναι να τις χρησιμοποιείς πάντα σαν εφαλτήριο για κάποια ανώτερη προεδρία- όπως τα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων ή οι ποδοσφαιριστές που μεταπηδούν από εταιρεία σε εταιρεία και από ομάδα σε ομάδα αυξάνοντας κάθε φορά τις αμοιβές τους. Είναι κανόνας βασικός για επιτυχημένη καριέρα να αλλάζεις εργοδότες, προαγόμενος κάθε φορά χάρη στις επιτυχίες σου στις προηγούμενες θέσεις. Δεν είναι έκπληξη λοιπόν το ότι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ανέλαβε πρόεδρος του Παναθηναϊκού, αφού ήταν επιτυχημένος πρόεδρος του Συνασπισμού- τρεις φορές κατάφερε να φέρει το κόμμα στη Βουλή. Εκπληξη θα ήταν ίσως να αναλάβει ο Τζίγκερ την προεδρία του Συνασπισμού- αν και με τόσα που γίνονται περί τις προεδρίες, τίποτα πλέον δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει.

* Αυτό που ίσως αποτελεί πρόβλημα είναι η εργαλειακή αντίληψη για την προεδρία, το ότι έχει σημασία μόνο η αποτελεσματικότητα: δικαιούται ο επιτυχημένος πρόεδρος της Greenpeace να γίνει πρόεδρος της ΒΡ; Δικαιούνται όσοι έκαναν καριέρα προέδρων διακηρύσσοντας ότι οι αξίες (π.χ. της Αριστεράς), το ήθος, η ψυχή, είναι σημαντικότερες από την «εργαλειακή αποτελεσματικότητα» (π.χ. του κεφαλαίου), να συνεχίζουν καριέρες προέδρου σε Ανώνυμες Εταιρείες; Δικαιούνται όσοι κατήγγελλαν με απίστευτη δριμύτητα τον Σημίτη ως «διαπλεκόμενο» να είναι επιστήθιοι φίλοι και έμπιστοι μεγαλοεπιχειρηματιών; Οσο δικαιούνται και άλλοι πολιτικοί, που επικαλούνται συνεχώς το δημόσιο συμφέρον, να διορίζουν τις κόρες τους, θα πει κανείς. Κατά τα άλλα, προφανώς δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι, αλλιώς θα έλεγε « κοιτάξτε μας στα μάτια » ο πρόεδρος του Συνασπισμού σε παλαιότερες εκλογές;

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος απάντησε σε αυτά τα ερωτήματα εμπράκτως και θα κριθεί από τους Παναθηναϊκούς- ας τα σκεφθούν οι του Συνασπισμού και της Δημοκρατικής Αριστεράς: μήπως η εργαλειακή εκλογική αποτελεσματικότητα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικότερο κομματικό κονίαμα από τις περί αρχών διακηρύξεις;

* Οσο αυτοί θα σκέπτονται εγώ που έγραφα « ΣημίτηςΚαιΞερόΨωμί » θα κάνω βουτιές στη θάλασσα με ήσυχη τη συνείδησή μου.

Diodorus@tovima.gr

Σίγησαν οι vouvouzelles. Τον λόγο τώρα έχουν οι demoiselles- παρά θίν΄ αλός.

Γ.Κ.@otenet.gr ΥΓ.: Ισως τέτοιες ζεστές μέρες να ήταν η αφορμή για το ταξίδι του Πυθέα στη μακρινή και ψυχρή Θούλη.

***


Κακώς οι Τούρκοι κατέγραψαν στις μορφές άυλου πολιτισμού της UΝΕSCΟ τον Καραγκιόζη, μολονότι το όνομά του είναι τούρκικο και σημαίνει Μαυρομάτης. Η θέση του Καραγκιόζη είναι στην Ελλάδα, στην οποία βλέπουμε να εξελίσσονται συνεχώς τα έργα του: ο Καραγκιόζης οικονομολόγος, ο Καραγκιόζης οικολόγος, o Καραγκιόζης συνδικαλιστής, ο Καραγκιόζης υπουργός, ο Καραγκιόζης στο ΠΑΜΕ και τόσα άλλα.

Νικόλαος εκ Βόλου

***


Δικαίως διαμαρτύρεται το υπουργείο μας των Εξωτερικών: δεν είναι δυνατόν να αμφισβητείται η ελληνικότητα του Καραγκιόζη! Η φυσιογνωμία του αποτελεί συμπύκνωση του ελληνικού φρονήματος, της ελληνικής ψυχής, της ελληνικής ιδιοσυστασίας. Πρέπει να προσφύγουμε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, να ξεκινήσουμε μια διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης και διαφώτισης, να συλλέξουμε υπογραφές μέσω Διαδικτύου. Το θέμα είναι σημαντικότερο ακόμη και από τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Ο Καραγκιόζης μας είναι η ψυχή μας!

Παναγιώτης Τυβίγγιος, Σκιαμάχος

***


Η UΝΕSCΟ καταχώρισε τον Καραγκιόζη ως τούρκικη πολιτιστική φιγούρα. Το συνέδριο της Σύμης (με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού) λαμβάνει χώρα στον Πόρο. Οι γείτονες επιδεικνύουν ως εθνική τους πολιτιστική φιγούρα τον ήρωα του θεάτρου σκιών. Εμείς συνεχίζουμε την επί σειρά ετών κατοχυρωμένη εθνική πολιτική φιγούρα με τους καραγκιόζηδες: σκιώδεις μορφές διαρκώς σε απόπειρα να διασκεδάσουν τους θεατές- ψηφοφόρους- πελάτες τους. Ο εκ Ξάνθης 8

***


Η Ντόρα Μπακογιάννη ομολόγησε πως μαθαίνει από τα λάθη της.

Δυστυχώς γι΄ αυτήν, κι εμείς μαθαίνουμε.

Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, @hotmail.com

***


Εμπρός για μια νέα Νέα Δημοκρατία με τους παλιούς καλούς νεοδημοκράτες Παναγιώτη Ψωμιάδη και Νικήτα Κακλαμάνη.

Παλιός Αναγνώστης, @gmail.com

***


Διαβάζω ξανά αυτά που έγραφες στις 11 Ιουλίου και δεν βρίσκω κάποιο λάθος, ώστε να έχω λόγο να διαφωνήσω. Αλλά πάλι, πώς να απαντήσω σε κάποιες απορίες, όπως: Πράγματι, αν τα όρια συνταξιοδότησης μειωθούν, θα ελευθερωθούν θέσεις εργασίας, όμως δεν θα αυξηθεί το πλήθος των εργαζομένων και προ παντός δεν θα αυξηθεί (αντίθετα θα μειωθεί) το συνολικό ποσό αμοιβής της εργασίας και συνεπώς θα μειωθούν τα έσοδα των Ασφαλιστικών Οργανισμών, αφού αυτά (δηλ. οι εισφορές) υπολογίζονται ως ποσοστό επί των μισθών. Με μειωμένα τα έσοδα και καθώς οι συνταξιούχοι θα αυξηθούν, οι συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν ακόμη πιο πολύ. Βέβαια, μακροχρόνια θα υπάρξει ισορροπία, γιατί πόσο θα ζήσουν με συντάξεις «δείγμα δωρεάν» και δαπάνες για περίθαλψη στραγγαλισμένες; Αλλωστε, αυτοί (οι συνταξιούχοι) δεν φταίνε για όλα τα προβλήματα του Ασφαλιστικού; Μη μου πείτε, δεν θέλω να ακούσω τίποτα για δομημένα και ρεμούλες. Αυτά τα λένε οι ανίκανοι και οι κομπλεξικοί, που δεν τους δόθηκε ανάλογη ευκαιρία. Αισιόδοξος, @otenet.gr

***


Ισως να ξανασκεφτείς πριν διαδηλώσεις κατά της παράτασης του χρόνου εργασίας. Ειδικά στο Δημόσιο, όπου μυριάδες φεύγαν σχετικά νωρίς, με παχυλές συντάξεις και κατέληγαν συχνά να δουλεύουν και ως συνταξιούχοι (συνήθως «μαύρα») στερώντας θέσεις από νέους ανέργους στην πραγματική (βλέπε ελεύθερη) οικονομία. Το Δημόσιο πλήρωνε και τη σύνταξή τους και τους μισθούς αυτών που προσλάμβανε για να καλύψουν «τα κενά». Στην υγεία των κορόιδων δηλαδή.

Βλάχος εν Ολύμπω

***


Αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης σημαίνει αύξηση της προσφοράς μισθωτών- και όπου αυξάνεται η πρόσφορα, αλλά η ζήτηση μένει ίδια, τότε η τιμή πέφτει. Στους «γέρους» η εργοδοσία βρήκε εργαλείο χειραγώγησης των μισθών των «νέων», αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα και τον μικρότερο μισθό. Η δεξαμενή μισθωτών βάθυνε και πλάτυνε, τι άραγε να σημαίνει αυτό για τον μέσο μισθωτό;

Ανδρέας Χατζηπροκόπης, @soi.city.ac.uk

***


Αν ήταναναγκαίο κακόόλα αυτά τα μέτρα, είναιαναγκαίο καλόη θέσπιση, πάλι δημοκρατικά, καταναγκαστικής εργασίας και δήμευσης περιουσιών, για λοβιτουρατζήδες και λοιπούς ανόμως πλουτισθέντες. «Αδικούντα μη διδόναι δίκην, πάντων μέγιστόν τε και πρώτον κακόν πέφυκεν» (Πλατ. Γοργίας).

Κ.Ν.Γ.

@yahoo.com

***


Κυρ Νίκο, επειδή ο εργοδότης δεν το διευκρίνισε, πρόκειται για νέο διορισμό ή για μετάταξη σε άλλη υπηρεσία τους;

Δημήτριος Τσεχίας