Μελαγχολία και περισυλλογή
Διαδηλώνει συχνά η αδούλωτη ελληνική νεολαία τραγουδώντας « φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα »- παλαιοί στίχοι, έρχονται από μακριά, από την αγωνιστική δεκαετία του 1970, τότε που είχε πέσει η χούντα και δικαιολογούνταν όλες οι υπερβολές. Και να τώρα που Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Γερμανία, ΗΠΑ συζήτησαν χωρίς εμάς, συσκέφθηκαν χωρίς εμάς και αποφάσισαν χωρίς εμάς να μας σώσουν από τον βέβαιο πνιγμό όχι επειδή μας αγαπούν αλλά για να μη γεμίσουν η Μεσόγειος και ο Ατλαντικός πτώματα, να μην αποτελέσει η χρεοκοπία μας αιτία να χρεοκοπήσουν και άλλοι.

Δεν πειράζει που έγιναν χωρίς εμάς αυτά, ημερολόγιό μου: καμιά φορά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κράτος μας, είναι καλύτερα να αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Γιατί το ίδιο είναι ανίκανο να αποφασίσει οτιδήποτε πέρα από ό,τι βολεύει εκείνη τη στιγμή τους πολιτικούς που κυβερνούν, άρα κάποιοι άλλοι πρέπει να αποφασίσουν για ό,τι ίσως βολεύει τους κυβερνώμενους.

* Πάνε οι 14 μισθοί, ο ΦΠΑ στα ύψη, πανάκριβα τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια – τουλάχιστον κατά 15% θα γίνουν φτωχότεροι οι μισθωτοί που θα χάσουν δύο μισθούς, δηλαδή οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ θα το δει να μειώνεται κατά 7.500. Και πώς θα πληρωθούν τα φροντιστήρια και οι ξένες γλώσσες των παιδιών, πώς θα πάνε διακοπές, τι θα γίνει με τις δόσεις για το διαμέρισμα ή το αυτοκίνητο;

Βαριά μελαγχολία και περισυλλογή προβλέπω τους επόμενους μήνες για το ποιες δαπάνες θα περιορίσουμε και πόσο. Αλλά αυτοί που προκάλεσαν την κρίση, δηλαδή οι πολιτικοί που τόσα χρόνια χειρίζονταν το κρατικό χρήμα με καταπληκτική ελαφρότητα και οι επιχειρηματίες που επωφελούνταν από την ελαφρότητα των πολιτικών, θα συνεχίσουν όπως ως τώρα, λιγότερο προβληματισμένοι από αυτό που έγινε από τη Μέρκελ, τον Στρος-Καν, τον Τρισέ: ξέρουν τα κόλπα οι δικοί μας, ξέρουν πώς θα χειριστούν και τη χειρότερη δυστυχία της χώρας τους ώστε να βγουν κερδισμένοι οι ίδιοι- κάπως όπως και οι «κερδοσκόποι των αγορών» που τόσο τους κατηγορούν οι πολιτικοί μας. * Αλλά δεν γινόταν αλλιώς, τα ελληνικά ομόλογα τα έριξε στο πυρ το εξώτερο η Standard & Ρoor΄s, τα κατέταξε στα junk bonds που είναι το ίδιο επιβλαβή με την junk food- που θα πει Ελλάδα αγοράζουν πλέον μόνο οι κερδοσκόποι, όσοι στοιχηματίζουν ότι τελικά θα σωθεί η ελληνική οικονομία και λίγα βάζουν για τα ομόλογα, πολλά ελπίζουν να πάρουν. Οι σώφρονες που είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν όσο όσο, ήτοι τα επιτόκια που θα έπρεπε να πληρώσει η χώρα θα ήταν σαν επιτόκιο πιστωτικής κάρτας ελληνικής τράπεζας, τοκογλυφικό δηλαδή.

Ελληνικές ιδιαιτερότητες
Είναι πολλά τα λεφτά που μας δανείζουν135 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τεράστιο ποσό, το μεγαλύτερο που έχει δοθεί σε κράτος για να σωθεί, είναι σχεδόν το μισό ΑΕΠ, όσα παράγει όλη η Ελλάδα σε έξι μήνες, τα μισά περίπου από όσα χρωστάμε. Θα μας σώσει αυτή τη στιγμή, αλλά είναι δάνειο με χαμηλό επιτόκιο, όχι δωρεά, για τρία χρόνια: από το 2013 πρέπει να αρχίσουμε να επιστρέφουμε. Πού θα τα βρούμε αυτά τα δισεκατομμύρια το 2013; Θα έχει αλλάξει τόσο πολύ η χώρα ώστε να μπορεί να πληρώνει;

Φοβάμαι όχι· μπορούμε απλώς να ελπίζουμε ότι το 2013 οι φίλοι δανειστές θα πουν « εντάξει,μην τα ξοφλήσετε σε τρία χρόνια αλλά σε δέκα », και τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα. Δηλαδή, αυτό που γίνεται είναι ότι αναλαμβάνουν ΔΝΤ και ευρωζώνη το μισό ελληνικό δημόσιο χρέος και ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει «αναδιάρθρωσή» του, να εξοφληθεί δηλαδή σε μακρύτερο χρονικό διάστημα και με καλύτερους όρους, χωρίς να προκαλέσει στις αγορές την τρικυμία που θα προκαλούσε αναδιάρθρωση του χρέους που οφείλουμε στους σημερινούς δανειστές, σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, ελληνικά, πρώτα πρώτα. * Εκείνο που με δαιμονίζει είναι ότι δεν θα φτωχύνουμε απλώς εξαιτίας της πεντάχρονης διακυβέρνησης του χειρότερου πρωθυπουργού που γνώρισε αυτή η χώρα, αλλά και ότι, με αφορμή την κατάργησή τους, θα μάθουν όλοι στην Ευρώπη ότι παίρναμε 14 μισθούς τον χρόνο και θα τρελαθούν, « ζωή χαρισάμενη περνούσαν αυτοί, καλά τους κάνουν » θα σκεφθούν- και δαρμένοι και ατιμασμένοι και φτωχοί.

Ελληνική ιδιαιτερότητα οι 14 μισθοί, ανάδελφο έθνος- στη Γαλλία και σε μερικές άλλες χώρες έπαιρναν 13 μισθούς, αλλά 14 κανείς, δικό μας ρεκόρ· αλλά ήταν ανάγκη να ξεκινήσει από τους μισθούς η κατάργηση των περίφημων ελληνικών ιδιαιτεροτήτων; Δεν μπορούσε να καταργηθεί πρώτα η ιδιαιτερότητα να κλείνουν τις διαβάσεις των πεζών τα αυτοκίνητα και οι μηχανές; Η ιδιαιτερότητα να διδάσκεται νεκρή γλώσσα, τα αρχαία ελληνικά, περισσότερες ώρες από τα νέα ελληνικά; Η ιδιαιτερότητα να μοιράζονται δωρεάν βιβλία και να πληρώνουν οι μαθητές πανάκριβα φροντιστήρια; Κάτι δεν πρέπει να γίνει για την ιδιαιτερότητα των φροντιστηρίων, την ιδιαιτερότητα της ακρίβειας, την ιδιαιτερότητα των εξοπλισμών, την ιδιαιτερότητα τού να κουβαλά ο πρωθυπουργός τον Επιτάφιο, να αποδίδονται τιμές αρχηγού κράτους σε καντήλια που τα μεταφέρουν στρατιωτικά αεροπλάνα και υπουργοί από τα Ιεροσόλυμα;

Ξεροκέφαλοι πυρήνες
* Η ελληνική ιδιαιτερότητα των υπέρογκων εξοπλισμών θα παραμείνει, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος: δεν θα γίνουν «μονομερείς περικοπές» για λόγους οικονομίας και οι πιλότοι δεν θα χάσουν τα επιδόματά τους, διότι αυτά αφορούν τον «σκληρό πυρήνα» της εθνικής κυριαρχίας. Το ότι ο ξεροκέφαλος πυρήνας μάς έστειλε στη χρεοκοπία και το «μέρισμα ειρήνης» δεν το πήραμε ποτέ, δεν απασχολεί τον υπουργό Αμυνας: καλύτερα χρεοκοπημένοι και σκληροί, παρά πλούσιοι και ήπιοι στην εξωτερική πολιτική – μόνη μας ελπίδα ο Ερντογάν και οι δικοί του να είναι σοφότεροι, να ξεκινήσουν αυτοί μονομερώς τις μειώσεις, να μη θιγεί η πανάκριβη υπερηφάνεια του Βενιζέλου.

* Πρέπει, νομίζω, να αρχίσουμε να υποβάλλουμε αιτήματα στο ΔΝΤ: εντάξει, να καταργηθεί ο 13ος μισθός- αλλά να αυξηθούν τα μόρια στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ αυτών που έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Διότι η Αννα Διαμαντοπούλου, που τόσο την παινέψαμε για την κατάργηση της βάσης στις εισαγωγικές εξετάσεις, ημερολόγιό μου, ανακοίνωσε ότι 2,5 και 3 μόρια επιπλέον θα παίρνουν αντίστοιχα όσοι έχουν μάστερ και διδακτορικά.

Αλλά 2,5 μόρια παίρνουν και όσοι έχουν πτυχίο με 7,5 ή όσοι υπηρέτησαν μόλις δύο χρόνια ως αναπληρωτές- γιατί τέτοια υποτίμηση της γνώσης; Και όσοι έχουν διδακτορικό, δηλαδή τουλάχιστον τρία επιπλέον χρόνια σπουδών, θα παίρνουν ίδια μόρια με αυτούς που θα πάρουν 8 στο πτυχίο και λιγότερα από όσους έχουν εργαστεί τρία χρόνια ως αναπληρωτές.

Αν το υπουργείο Παιδείας περιφρονεί τη γνώση, τα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά, ποιος περιμένουμε να την εκτιμήσει;

* Εντάξει, να καταργηθεί ο 14ος μισθός των συνταξιούχων, αλλά να ανοίξει το Πεδίον Αρεως, να έχουν κάπου να πάνε να λιαστούν και να παίξουν τάβλι. Το έχουν κλείσει χρόνια τώρα Φώφη Γεννηματά και Ντίνα Μπέη, ανακοινώνουν συνεχώς ότι όπου να ΄ναι ανοίγει και όλο κλειστό είναι. Αλλά, όπως συμβαίνει με τόσους και τόσους πολιτικούς, μπορεί η ποιότητα της ζωής μας να υποβαθμίζεται, μπορεί να γινόμαστε 15% φτωχότεροι, αυτές όμως προοδεύουν.

* Πρέπει να δημιουργήσει «κυτία παραπόνων» η τρόικα ΔΝΤ, ΕΚΤ, ευρωζώνης, να καταγράφουμε τις ιδιαιτερότητες που θέλουμε να καταργηθούν. Αν δεν τις θάψουμε τώρα που βρήκαμε παπάδες, θα ταλαιπωρούν περισσότερο και από τα χρέη τις επόμενες γενιές, ημερολόγιό μου.

Diodorus@tovima.gr

Μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κρεμαστή της Ρόδου στις 24.4.10[… Και μάλισταεχθές είδα σε μια διαδήλωση αφίσες με το σύνθημα “Εξω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”. Θα μπορούσα να συνυπογράψω και να βάλω και από κάτω “Εξω και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”. Απλώςδεν θα φύγουν με πέτρες και δεν θα φύγουν με βία. Θα φύγουν, όταν εμείς θα έχουμε βάλει τάξη στην οικονομία μας, όταν εμείς θα έχουμε ανορθώσει ξανά την κοινωνία μας, όταν εμείς θα έχουμε ζήσει αυτή την επιτυχία…], του συστήνω να ακολουθεί την αρχή της οικονομίας στη λογική ή αλλιώς το «ξυράφι του Οκαμ», του άγγλου φιλοσόφου Λογικής του 14ου αιώνα Γουλιέλμου του Οκαμ: «Ρluralitas non est ponenda sine necessitate»ήστην απλούστερη διατύπωσή της: «Κανείς δεν θα πρέπει να προβαίνει σε περισσότερες εικασίες από όσες είναι απαραίτητες ».

Μanya@otenet.gr

***
Η εικόνα που έχω σαν σινεφίλ για τα δρώμενα: Η έβδομη σφραγίδαΜπέργκμαν Ιππότης παίζει σκάκι με τον Θάνατο εμφανίζονται από το πουθενά αυτομαστιγούμενοι φανατικοί θρησκόληπτοι… αν ο ΓΑΠ είναι ο ιππότης, το ΠΑΜΕ οι αυτομαστιγούμενοι, ποιος είναι ο Θάνατος;

8 εκ Ξάνθης

***
Κάθε φορά που ο τόπος καίγεται, που η διακίνηση των πολιτών δυσχεραίνεται, που ο απόπλους των τουριστικών σκαφών παρεμποδίζεται, που η χώρα διχοτομείται, που το κέντρο της πρωτεύουσάς της λεηλατείται, οι δύο προικισμένοι και διορατικοί δημόσιοι άνδρες που μας κυβερνούν τα τελευταία χρόνια (ο νυν πρωθυπουργός και ο προκάτοχός του), με παρρησία και γενναιότητα, καταγγέλλουν αυτές τις πράξεις και τους φυσικούς αυτουργούς τους. Πόση εξέλιξη από την εποχή του Τόμας Χομπς! Το θηριώδες και βάρβαρο κράτος του άγγλου φιλοσόφου είχε ως αποστολή να διασφαλίζει την ελευθερία, την περιουσία και την ανεμπόδιστη κίνηση των πολιτών, καταστέλλοντας τις πράξεις που εμπόδιζαν την άσκηση αυτών των ελευθεριών. Το κράτος όμως των δύο- παιδιόθεν ή θεόθεν προορισμένων να κυβερνήσουν- γόνων είναι εξευγενισμένο. Δεν καταστέλλει, καταγγέλλει τις αυθαιρεσίες. Με διάθεση σχολιασμού, μάλιστα, που αναδεικνύει πανομοιότυπα όλη την ηθική, οικονομική και πολιτική τους απαξία. Και έτσι αναδεικνύεται η συνοχή και η συνέχεια του κυβερνητικού έργου, πέραν από την αλλαγή προσώπων και κομμάτων, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται απρόσκοπτα μια σταθερή πορεία με προδιαγεγραμμένη κατάληξη…

Θανάσης Διαμαντόπουλος @Πάντειον.gr

***
Επτά μήνες κυβερνάει και οι μόνοι που έχουν ωφεληθεί είναι οι κερδοσκόποι.

Γ. Κ. @otenet.gr

***
Μια και όλοι επιμένουν ότι η σημερινή κρίση μας δίνει και ευκαιρίες, προτείνω τη δημιουργία στον Πειραιά κάτι αντίστοιχου με αυτό που γίνεται στην Παμπλόνα της Ισπανίας. Εκεί όπου αμολάνε ταύρους που κυνηγάνε μέσα στην πόλη τους αναρίθμητους τουρίστες που συρρέουν για το γεγονός αυτό. Μόνο που εδώ αντί για ταύρους θα στέλνουμε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ!

Νικόλαος εκ Βόλου

***
Αρχαιολάτρης και μαέστρος των συμβολισμών ο κ. Σαμαράς, προκειμένου να προκαλέσει ούριο άνεμο για τη ΝΔ διάλεξε για Ιφιγένεια τον Παυλίδη.

Δημήτριος, Τσεχίας