Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ
Κάπως σαν το Αγια-φιγια-πλαγιουρκούλ είναι η Ελλάδα: ένα από τα μικρότερα ηφαίστεια της Ισλανδίας αναστάτωσε όλη την Ευρώπη και τις χώρες που επικοινωνούν μαζί της, το ίδιο κατάφερε και μία από τις μικρότερες οικονομίες της ευρωζώνης. Συνεδριάζουν και ξανασυνεδριάζουν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπουργοί Οικονομικών, τραπεζίτες, κερδοσκόποι τι θα κάνουν με τη χώρα που οι πολιτικοί της, πρωτίστως το δίδυμο Καραμανλής- Αλογοσκούφης, την έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Κάθε συνεδρίαση, κάθε χρηματιστηριακή πράξη μάς φέρνει πιο κοντά σε δάνειο από το ΔΝΤ και στον στενότερο έλεγχο των οικονομικών της χώρας από τεχνοκράτες του Ταμείου και της ευρωζώνης- γεγονός που αυτό καθεαυτό δεν είναι κακό, απαιτείται θεραπεία διαρκείας για να συνέλθουμε· υπάρχει όμως πάντα ο κίνδυνος να υποκύψει ο ασθενής, να μην αντέξει ο οργανισμός τη θεραπεία.

* Μέρες που είναι, πλησιάζει η 21η Απριλίου, οι παρομοιώσεις της Ελλάδας με ασθενή που χρειάζεται ανάταξη ή θεραπεία γεννούν θλιβερούς συνειρμούς.

* Εyjafjallajoekull, Αγια-φιγια-πλαγιουρ-κούλ: κομπλεξικό ηφαίστειο, όσο μπόι του λείπει τόσο όνομα έχει- άλλη ομοιότητα με τη χώρα που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Βαλκανικής και διάλεξε το ένδοξο «Ελλάς» για να αυτοπροσδιοριστεί.

* Κοινωνιολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες κάθε τόσο συζητούν και διαφωνούν για το αν και πότε ήρθε «το τέλος της μεταπολίτευσης»: με τον θάνατο του Παπανδρέου; Με τον θάνατο του Καραμανλή; Με την ήττα του ΠαΣοΚ το 2004; Με τη σύλληψη της 17Ν; Μου φαίνεται ότι το τέλος της μεταπολίτευσης και των ψευδαισθήσεων θα έρθει την ημέρα που επισήμως η χώρα θα ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ και της ευρωζώνης.

Καουμποηλίκια
* Πιθανόν όμως να ζούμε και το τέλος της τρομοκρατίας με τη σύλληψη μελών του «Επαναστατικού Αγώνα», της οργάνωσης που φιλοδοξούσε να είναι η συνέχεια της 17Ν. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατάφερε πάλι να είναι αποτελεσματικός, χωρίς αυτή τη φορά να χρειαστεί τη βοήθεια της ΜΙ6. Αρα η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τη συνεργασία με τους Βρετανούς κατά της 17Ν αξιοποιήθηκε- πράγμα αντίθετο στα ήθη και έθιμα της χώρας που πλήρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για το αντιτρομοκρατικό σύστημα C4i που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και μόνος λόγος που παραγγέλθηκε ήταν να μοιραστούν μίζες δεκάδων εκατομμυρίων από τη Siemens· ίσως και το ότι κάτι γίνεται χωρίς να μεσολαβούν μίζες, να είναι και αυτό σήμα για το τέλος της μεταπολίτευσης.

* Δυστυχώς, το « πιστόλι πάνω στο τραπέζι » που απέκτησε η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την «τρομοκρατία των αγορών», όπως αποκαλούν τις φανερές αγοραπωλησίες ομολόγων όσοι προτιμούν τις δοσοληψίες με τον εντιμότατο κ. Χριστοφοράκο.

Από την αρχή μου φαινόταν ανόητη η ορολογία: όταν διαπραγματεύεσαι με « πιστόλι πάνω στο τραπέζι » σημαίνει πως απειλείς όσους συμμετέχουν, ενάντια στους κανόνες της διαπραγμάτευσης. Το μόνο σχετικό που ήξερα για πιστόλια σε τραπέζια ήταν παλιό μαθητικό ανέκδοτο όπου δύο καουμπόηδες παίζουν με πάθος πόκερ, ανοίγουν τα χαρτιά τους « κερδίζω γιατί έχω δύο άσους » λέει ο ένας, « λάθος », του απαντά ο άλλος « εγώ κερδίζω γιατί έχω δύο περίστροφα ».

* Και μου θύμιζε τα μιλιταριστικά της «Ρωμιοσύνης» του Ρίτσου η παρομοίωση: « Το χέρι τους είναι κολλημένο στο τουφέκι, / το τουφέκι είναι συνέχεια του χεριού τους/ το χέρι τους είναι συνέχεια της ψυχής τους »- και έτσι φθάνουμε στη μνημειώδη ρήση της Λούκας Κατσέλη και σε αυτό που ακριβώς εννοούσε με τη φράση « αν δώσουμε το ένα χέρι στις αγορές,θα μας κόψουν και το άλλο »: αυτό που κινδύνευε ήταν η ψυχή του έλληνος πολιτικού- που βλέπει τη μεταπολίτευση να τελειώνει.

* Θα μειώσει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα το επελαύνον ΔΝΤ για να γίνει ανταγωνιστικότερη η ελληνική οικονομία, διαβάζω· εμένα μου φαίνεται θα ήταν ωφελιμότερο να μειωθούν οι τιμές στον τουριστικό τομέα, είναι το μόνο προϊόν που «εξάγουμε» ο τουρισμός και το μόνο όπου μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Αν υπάρχει περίπτωση να ξεπεράσουμε σχετικά σύντομα την ύφεση, μόνο αν αρχίσουν να καταφθάνουν τουρίστες θα το καταφέρουμε. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται καλύτερος και φθηνότερος τουρισμός. Ας δώσει κίνητρα και δάνεια η κυβέρνηση όντας ταυτόχρονα αυστηρή με τους ξενοδόχους και τους ενοικιαστές δωματίων για το τι υπηρεσίες προσφέρουν.

Μου φαίνεται δεν χρειάζεται να έχεις Νομπέλ Οικονομίας σαν τον Στίγκλιτς για να καταλάβεις πως μόνο ο τουρισμός μπορεί να μας σώσει· Μήπως πρέπει κάτι να κάνουν επ΄ αυτού ο Γερουλάνος και η Κατσέλη αντί να ασχολούνται με τα αρχαία και τη σωτηρία της ψυχής τους;

Χρήμα και πολιτισμός
* Γιατί οι διάφορες παπάρες ότι « έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον πολιτισμό » έχουν το όριό τους στην άρνηση του Ισμαήλ Κανταρέ να έρθει να μιλήσει στην Ελλάδα, μετά τα ρατσιστικά συνθήματα κατά Αλβανών, Τούρκων και Μακεντόντσι που ακούστηκαν την 25η Μαρτίου από φασιστοειδή που συμμετείχαν στην επίσημη παρέλαση. Το ρατσιστικό σύνθημα « Αλβανέ,Αλβανέ, δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ » αποκτά το πραγματικό του νόημα: οι Αλβανοί δεν θα ξεπέσουν ποτέ στο επίπεδο αυτών που το εκφωνούν.

* Το μόνο που θα μπορούσε να βοηθήσει ο αρχαίος πολιτισμός είναι να αρχίσουμε να πουλάμε (εκτός από τις βραχονησίδες, όπως σωστά μας υπέδειξαν ήδη), κάποιες από τις αρχαιότητες που είναι στοιβαγμένες στα υπόγεια των μουσείων και θα βγουν στο φως του ήλιου μετά από χίλια χρόνια, όταν θα τους ανακαλύψουν κάποιοι άλλοι αρχαιολόγοι. Είναι ηλίθιοι οι Βρετανοί που εκποιούν τη συλλογή γνωστού έμπορου αρχαιοτήτων για να εισπράξουν τους φόρους που τους χρωστάει;

* Προτού βιαστούμε να πούμε ότι οι Βρετανοί είναι ηλίθιοι, ας θυμηθούμε ότι όχι μόνο μας βοήθησαν να ξεμπερδεύουμε με τη 17Ν αλλά επιπλέον μας δανείζουν από το 1824, τότε που ο νεαρός Lord Charles Μurray άφησε τα σκωτσέζικα υψίπεδα και το Βlair Castle για να μεταφέρει στην Ελλάδα το «Αγγλικό Δάνειο» και να πεθάνει στον κάμπο της Ηλείας, προκαλώντας άθελά του τον πρώτο εμφύλιο πόλεμο για το ποιος θα πρωτοαρπάξει το δάνειο.

Πρώτοι επίσης εκτίμησαν τις ελληνικές αρχαιότητες και έκανε ο Ελγιν ό,τι έκανε με τα αγάλματα που είχαν απομείνει στον Παρθενώνα- έτσι άλλωστε απέκτησαν και άλλη οικονομική αξία τα έργα των αρχαίων, πέραν του να γίνονται ασβέστης από τους νέους. Αντί οι εκάστοτε υπουργοί Πολιτισμού να σπαταλούν φαιά ουσία και χρήμα (σπάνια και τα δύο στο άκρο της Βαλκανικής) για να φέρουν πίσω τα Ελγίνεια, δεν τους ζητούμε καλύτερα μερίδιο από τις εισπράξεις του Βρετανικού Μουσείου; Σοσιαλιστικότερος τώρα
Επιτέλους, η βάση του 10 καταργήθηκε από τις εισαγωγικές εξετάσεις. Οσοι θρηνούν και οδύρονται ξεχνούν ότι σύστημα που έχει και βάση και κλειστό αριθμό εισακτέων είναι εντελώς άνισο και άδικο και εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις που το αγαθό που παραχωρείται είναι εντελώς σπάνιο, π.χ., οι υποτροφίες ή οι θέσεις υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα, όπου υπάρχει και κλειστός αριθμός και βάση ψηλή (πάνω από το 10, στο 14).

Δεν είναι δυνατόν όμως να είναι κλειστός ο αριθμός των φοιτητών ή των πτυχιούχων: αν οι κοινωνίες μας είναι κοινωνίες της γνώσης, πρέπει η γνώση να διαχέεται όσο το δυνατόν περισσότερο και αυτό σημαίνει όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές και πτυχιούχους.

Είναι τόσο απλά και αυταπόδεικτα αυτά ώστε θα έπρεπε αμέσως να αφαιρούνται τα πτυχία όσων υποστηρίζουν το αντίθετο- αν έχουν.

* Ας επαινέσουμε την Αννα Διαμαντοπούλου για την κατάργηση της βάσης, ας την επαινέσουμε και για την κατάργηση των ρουσφετολογικών μηχανισμών πρόσληψης «ωρομισθίων» και «αναπληρωτών»- και για το ότι δεν υποχωρεί στην απαίτηση αυτών που θέλουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε οικογενειακές επιχειρήσεις και διεκδικούν να είναι 8, 12, 20 χρόνια πρυτάνεις.

Και ας μεμφθούμε τους καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης που ετοιμάζουν απεργίες ενάντια σε όλα αυτά- κρίμα. * Θαύμασα τον Γιώργου Παπανδρέου όταν πλειοδότησε στα τζάμπα αριστερά που απήγγελε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον για συνδιαλλαγή με τον καπιταλισμό: « Εχω γίνει πιο σοσιαλιστής από πριν. Γιατί ζω καθημερινά τις αγορές. Και δίνουμε μάχη για τη χώρα » είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ήταν αντάξιος του Μπελογιάννη και του Πλουμπίδη λίγο πριν τους εκτελέσουν οι μοναρχοφασίστες.

Diodorus@tovima.gr

Με τον «πολωνό υδραυλικό» εξοικειωθήκαμε αλλά νομίζω ότι καλά θα κάναμε να ξανασκεφτούμε την ιδέα του πολωνού πιλότου που μεταφέρει την πολιτική ελίτ της χώρας.

Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη ***
Η Ισλανδία πληρώνει με τον κουρνιαχτό του ηφαιστείου της τούς βρετανούς και σκανδιναβούς καταθέτες που απαιτούν«τα λεφτά μας πίσω»μετά τη χρεοκοπία των ιδιωτικών τραπεζών. Αν υπάρχει δικαιοσύνη και ανάγκη εξισορρόπησης στη φύση, ας προσέχει η φράου Μέρκελ: μετά τον απίστευτο διασυρμό της Ελλάδας και των άλλων μη εύρωστων οικονομιών της Ευρώπης είναι πολύ πιθανό κάποιο ηφαίστειο να ενεργοποιηθεί και να στείλει προς Γερμανία τα οφειλόμενα.

Πήτερ Ορτον,Αθήνα ***
Το περιβόητο πιστόλι επάνω στο τραπέζι αποδεικνύεται νεροπίστολο. Ας το χρησιμοποιήσουν να πιτσιλίζονται μεταξύ τους ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, κτλ., στα ανοιχτά υπουργικά συμβούλια, να γελάσει το χειλάκι μας λιγάκι.

Γ. Κ.@otenet.gr ***
Οι διαφορές Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας ξεκίνησαν από την ατυχή λατινική μετάφραση της Αγίας Γραφής από τον Αγιο Ιερώνυμο και τις παρανοήσεις που υπήρξαν, μια που τα ελληνικά του άγιου ήσαν ελλιπή. Εκεί πρέπει να οφείλονται και τα δικά μας δεινά: φαίνεται ότι στην Αγία Γραφή που διαβάζει στα γερμανικά σαν καλή χριστιανή η κυρία Μέρκελ, όταν ο άσωτος υιός επέστρεψε, ο πατέρας του τον πέταξε με τις κλωτσιές από το μπαλκόνι.

Γιάννης Βογιατζής, Σαμοθράκη ***
Εγώ πιστεύω ότι το στατικό ποδήλατο στο σπίτι των «φερόμενων» ως τρομοκρατών και τα άλλα όργανα γυμναστικής θα απαλλάξουν τη γυναίκα της οργάνωσης από τις κατηγορίες. Είναι προφανές ότι ποτέ δεν τα χρησιμοποίησε.

Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, @hotmail. com ***
Σαφής ο κ. Σαμαράς:«Οσοι πλήγωσαν την παράταξη είναι κομμένοι» . Η ΝΔ εφεξής θα διοικείται από ανθρώπους που την εγκατέλειψαν και έκαναν δικό τους κόμμα (ΠΟΛΑΝ, ΚΕΠ).

Δημήτριος Τσεχίας

ΥΓ.: Να φύγει η κυβέρνηση ζήτησε σε ομιλία του ο κ. Αλαβάνος. Και αν έρθει ο Αλέξης, Αλέκο μου;