Κάθε φορά που κάποιος ανερχόμενος είχε την ατυχή έμπνευση να ρωτήσει τη γνώμη μου σχετικά με τη νέα δουλειά του, η πρώτη ερώτηση που του έκανα ήταν αν έχει στρατηγική αποχώρησης από τα υψηλά του καθήκοντα. Η ερώτηση δεν είναι τυχαία. Αν ο όποιος leader έχει κατά νου την αναπόφευκτη- για όλους μας- αποχώρηση, εμείς οι υπόλοιποι, αλλά και ο ίδιος, θα περάσουμε καλά, όσο διοικεί. Στο πλαίσιο αυτό, μια από τις στρατηγικές που συνιστούν οι ειδικοί- ξέρετε ποιοι- είναι η λεγόμενη «στρατηγική του συνδρομητή» . Δεν χρειάζεται ειδική ανάλυση, το λέει η λέξη: Η απόκτηση συνδρομής στη Λυρική ή στο Μέγαρο είναι ένα παράδειγμα. Μια συνδρομή στο «Βήμα» για ενημέρωση, επίσης. Αυτά ισχύουν και για τους μέλλοντες συνταξιούχους, οι οποίοι θα βιώσουν μια σημαντική «απώλεια» και θα περάσουν στην αναπόφευκτη διαδικασία «πένθους».

Αυτή τη στρατηγική ακολούθησε και ο σοφός Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο άνθρωπος, που κόντρα στο ρεύμα μας έβαλε στην ΕΟΚ και έτσι η χώρα δεν θα πτωχεύσει, που μας πέρασε στη Δημοκρατία ήρεμα, αγνοώντας τις κραυγές μας (δώστε τη χούντα στον λαό) κ.ά. Ακόμη και αυτός λοιπόν, έζησε τη διαδικασία αποχώρησης. Είχε όμως συνδρομή. Το γκολφ. Για όσους δεν γνωρίζουν, το γκολφ είναι ένα από τα λίγα σπορ στο οποίο ο άνθρωπος μπορεί να ασκείται ακόμη και την παραμονή του θανάτου. Τα άλλα, τένις, μπάσκετ, βόλεϊ, ακόμη και το κολύμπι έχουν ημερομηνία λήξης. Το γκολφ, όχι. Τώρα, το θέμα μου είναι ο νυν Πρωθυπουργός και η προετοιμασία αποχώρησής του, όπως διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, την γκρίνια των φίλων του, αλλά κυρίως από το έργο της κυβέρνησής του. Γιατί, μεταξύ μας, η εξωτερική πολιτική του ξεροτήγανου απέτυχε. Ο Ομπάμα δεν εκτίμησε την ταχύτατη συστράτευσή μας στο πλευρό του Μπους για τους πυραύλους και πάει στην φίλη Τουρκία χωρίς να περάσει από εμάς. Είναι μάλιστα έτοιμος να «την κάνει» από τους χαζοπυραύλους. Η οικονομική πολιτική, άσε καλύτερα. Επιτήρηση παρέλαβε και επιτήρηση παραδίδει. Και ας μη μας καλοπιάνει, ότι φταίει η κρίση. Εμείς οι ίδιοι φταίμε που θέλουμε να καλοπερνάμε, και η κυβέρνηση μάς έκανε το χατίρι με την ήπια προσαρμογή του κ. Αλογοσκούφη, που όμως έτσι αύξησε το χρέος κατά 40%, νομίζω, σε πέντε χρόνια. Σε άλλους τομείς τα πήγε εξίσου καλά. Για παράδειγμα, ας πάει ένας αρμόδιος σε Ταμείο να ζητήσει την εφαρμογή του νόμου Μαγγίνα περί απόδοσης προσύνταξης εντός δεκαπενθημέρου. Θα γελάσουν με κατανόηση όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι.

Για το καλό όλων μας λοιπόν, μια και έχει ακόμη κάποιους μήνες να κυβερνήσει, ας μου επιτραπεί ως μεγαλύτερος να του προτείνω να ακολουθήσει το παράδειγμα του Μεγάλου. Αλλά και του επερχόμενου διαδόχου του, ο οποίος ασκείται από καιρό- ποδήλατο, γυμναστήριο, τζόκινγκ. Και μάλιστα ασκείται με κέφιτον έχω δει live στο γυμναστήριο- και έφτιαξε και στο νέο κτίριο του ΠαΣοΚ κάτι ωραίες εγκαταστάσεις. Προφανώς για να βάλει να τρέχουν διάδρομο οι μέλλοντες υπουργοί.

Μια καλή ιδέα λοιπόν θα ήταν να πάει και αυτός στο γκολφ της Γλυφάδας. Είναι πολύ ωραία, εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να συναντήσει τον κ. Δούκα ή ακόμη χειρότερα, εμένα.

Εχω λοιπόν μια άλλη ιδέα. Γιατί όχι γιόγκα. Ο φον Κάραγιαν έκανε γιόγκα μία ώρα κάθε μέρα ως τον θάνατό του. Και τελικά νομίζω ότι είναι καλύτερη άσκηση λόγω των διατάσεων. Αλλά και λόγω του διαλογισμού. Ασε που ο «χαιρετισμός στον ήλιο» κάνει καλό σε όσους έχουν τάση για λουμπάγκο. Η άλλη εκδοχή είναι να μείνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια και δεν βλέπω και κανέναν καλύτερο για την ώρα στην πολυκατοικία. Κάτι έμαθε, μάλλον, όλα αυτά τα χρόνια. Και θα μας χρειαστεί. Για να μας ξαναλέει αυτά τα ωραία που μας έλεγε ως αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα τα έχουμε ανάγκη.

atrif@otenet.gr