O Κουρτ Μπίντεκοπφ, ο ιδεολόγος της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας τη δεκαετία του ΄80, είχε πει ότι οι επαναστάσεις σήμερα δεν γίνονται με τις καταλήψεις των χειμερινών ανακτόρων, αλλά με την κατάληψη των εννοιών των λέξεων. Ο μεγαλύτερος ίσως ποιητής του 20ού αιώνα, ο Πάουλ Τσέλαν, θεωρούσε τις λέξεις αυτόνομες οντότητες και προσπαθούσε να ζωντανέψει τις λέξεις που βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη μεταξύ Λόγου και Σιωπής. Ο έτερος μέγας ποιητής Γκύντερ Αϊχ υποστήριζε ότι οι ποιητές είναι μεταφραστές μιας αρχέγονης θεϊκής γλώσσας.

Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι και ο βασανισμένος λαός μας λέει ότι ο καθένας με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια.

Πρακτική εφαρμογή αυτών των απόψεων έζησαν οι βασανισμένοι κάτοικοι των Εξαρχείων, όταν πριν από λίγους μήνες ένας υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε περίλυπος, αλλά με έντονη ανθρωπιά, ότι τα Εξάρχεια είναι γκέτο. Το ΄πε κι έγινε.

Εκτοτε η πλατεία Εξαρχείων αυτονομήθηκε πλήρως από την επικράτεια. Ετσι επαληθεύθηκαν και οι ρήσεις των Μπίντεκοπφ, Τσέλαν και Αϊχ περί δύναμης των λέξεων.

Τι κι αν οι γηραιότεροι κάτοικοι της πλατείας εκλιπαρούσαν την Αστυνομία να κάνει κάτι μπας και κοιμηθούνε μετά τις δύο το πρωί, όταν κάθε είδους συμπαθείς νέοι, ροκάδες, deathάδες και φίλοι αθλητικών συλλόγων εκδηλώνανε τον ενθουσιασμό τους με τύμπανα, κραυγές, συνθήματα επαναστατικά και μουσικές με τους ενισχυτές στο διαπασών ως το πρωί… Από τις δηλώσεις του κ. υπουργού και μετά χάθηκαν οι περιπολίες αστυνομικών, και οι ώρες κοινής ησυχίας παραβιάστηκαν ασύστολα.

Αυτά συνέβαιναν το βράδυ, γιατί το μεσημέρι ομάδες βιρτουόζων μουσικών τραγουδάγανε την ώρα της κοινής ησυχίας το «Σ΄ αγαπώ γιατί είσ΄ ωραία». Το δε πρωί η πλατεία γέμιζε με δυστυχείς νέους που περιμένοντας το βαποράκι σχημάτιζαν ουρές θανάτου.

…Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες. Ενα ωραίο πρωί σαν από Θεία Δίκη εμφανίστηκαν νέοι, που αργότερα μάθαμε ότι είναι αναρχικοί, και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Εδιωξαν τα βαποράκια που, απ΄ ό,τι φάνηκε, τα γνώριζαν ένα προς ένα. Τα έδιωξαν χωρίς πολλές κουβέντες, χωρίς να πειράξουν τα δυστυχή θύματά τους και με κάποια ψιλοσπρωξίματα κάλυψαν το κενό του Κράτους που είχε ωραιότατα σχηματιστεί στην πλατεία Εξαρχείων. Η Φύση, όπως γνωρίζουμε, δεν αντέχει το κενό. Το γεμίζει.

Ετσι και οι αναρχικοί της ιστορίας μας υποκατέστησαν με τον καλύτερο τρόπο την ανυπαρξία της Αστυνομίας που είχε επιβληθεί από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, και μάλιστα δωρεάν για τους κατοίκους, μια και δεν πληρώνουνε φόρους και δημοτικά τέλη σ΄ αυτούς, αλλά στους λαλούντες και πολλά τυρβάζοντας, κατά Ν. Κοτζιά. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια και τι δεν έχουμε ακούσει από τους κατά καιρούς ηγέτες. Το Κράτος είναι παρόν, μειώσαμε τόσο τοις εκατό την εγκληματικότητα, ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής και άλλα συμπαθητικά.

Οι αναρχικοί, χωρίς μεγαλοστομίες και φανφάρες, επανέφεραν την τάξη, και μάλιστα με διάρκεια. Εδώ και τρεις εβδομάδες η ιστορική πλατεία έχει «καθαρίσει». Κι αυτό, δηλαδή η διάρκεια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί τα παλιότερα χρόνια, προτού ο υπουργός της ιστορίας μας εγκαταλείψει ένα τμήμα της ελληνικής επικράτειας, περνούσαν περίπολοι, η πλατεία άδειαζε για κάποιες ώρες και μετά, τσουπ, να τοι πετιούνται απ΄ την αρχή οι βαποράκηδες και οι δυστυχείς πελάτες τους.

Το συμπέρασμα από αυτή την ιστορία είναι ότι έχουμε μια νέα μορφή Ρομπέν των Δασών. Θα μπορούσαμε λοιπόν και χωρίς κόστος να λύσουμε διάφορα προβλήματα. Παραδείγματος χάριν, ας δοκιμάσει ο κ. Κακλαμάνης ο δήμαρχος να μιμηθεί τον υπουργό και να δηλώσει ότι οι πεζόδρομοι είναι γκέτο . Ισως λίγες μέρες μετά ομάδες πολιτών ντυμένοι αρκούδες αδειάσουν τους πεζόδρομους από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, τα μηχανάκια και τις παρανομίες των καφέ που έχουν άδεια για καφέ αλλά είναι ολονύκτιες ντίσκο και πλημμυρίζουν με τραπεζάκια το κενό του Σύμπαντος ακόμη και σε δρόμους χάι κλας, όπως η Χάρητος, και εξαναγκάζουν τους κατοίκους σε αποχώρηση, σε ωτοασπίδες ή σε κλείσιμο καλοκαιριάτικα των παραθύρων τους. Ή αν διακηρύξει η κυρία Πετραλιά ότι τα Ταμεία είναι γκέτο και εμφανιστούν άλλες συμπαθείς ομάδες να βοηθήσουν τους συνταξιούχους, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος Μαγγίνα για τις πληρωμές προσυντάξεων.

Ας δοκιμάσουμε αυτή την ιδέα, μια και όλες οι άλλες που έχουμε δοκιμάσει δεν αποδίδουν, ιδίως αν έχουμε να κάνουμε με ηχορρύπανση. Κι αν δούμε ότι πετυχαίνει η ιδέα, να την προτείνουμε και στον κ. Σουφλιά, μόνιμο υπουργό Περιβάλλοντος, ώστε να δηλώσει κι αυτός ότι οι χωματερές είναι γκέτο. Τότε, αν τσιμπήσουν κάποιοι, θα γλιτώσουμε πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (όπου μας περιμένει ο κ. Ροζάκης) και κυρίως θα γλιτώσουν οι κάτοικοι από τους καπνούς διοξίνης των ανεξέλεγκτα καιόμενων ΧΥΤΑ.

Κι αν κι αυτό πάει καλά, τότε ο επίμονος Πρωθυπουργός μας ας δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι γκέτο.