Α φιερωμένη σε έναν σημαντικό ζωγράφο του Μεσοπολέμου είναι η έκθεση «Στέρης. Εργα από τη Συλλογή Κουτουλάκη» που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη ως τις 27 Ιουλίου. Τα 300 έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από τη Συλλογή Κουτουλάκη και ανήκαν αρχικά στον γκαλερίστα Εμμανουήλ Σεγρεδάκη, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του (1948) διαχειρίστηκε το έργο του Γεράσιμου Στέρη (1898-1987) και υπήρξε ένας από τους πιο πιστούς φίλους του. Η έκθεση εστιάζει στην περίοδο 1926-1936 και στο σύντομο αλλά ανατρεπτικό πέρασμα του Στέρη από τα ελληνικά καλλιτεχνικά δρώμενα με έργα που υποδηλώνουν τη μετάβαση προς την ώριμη φάση του ελληνοκεντρικού μοντερνισμού, όπως αυτός εκφράστηκε λίγο αργότερα από τους ζωγράφους της γενιάς του ΄30. Η νεωτεριστική προσέγγιση του καλλιτέχνη είναι έκδηλη στα έργα αυτής της περιόδου, καθώς αφομοιώνουν από τη μία τα «υστεροκυβιστικά» διδάγματα του Παρισιού και από την άλλη έντονα σουρεαλιστικά στοιχεία.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε θεματικές ενότητες: προσωπογραφίες, γυμνά, τοπία, μυθολογικές σκηνές, αφαιρετικές συνθέσεις, μελέτες και σχέδια. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη παρουσίαση του σημαντικού δημιουργού μετά τις αφιερωμένες στο έργο του εκθέσεις της Γλυπτοθήκης του Μονάχου (1980) και της Εθνικής Πινακοθήκης (1982). Τόσο εντός του εκθεσιακού χώρου όσο και στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη θα προβάλλεται η ταινία της Γκαίη Αγγελή «Γεράσιμος Στέρης» (σήμερα και αύριο, 3-5 Ιουλίου, στις 11 π.μ.).

«Ο πιο διαυγής έλληνας ζωγράφος συνέπεσε να είναι και ο πιο μυστηριώδης» έχει γράψει ο Οδυσσέας Ελύτης. «Εκατόν δέκα χρόνια από τη γέννησή του και είκοσι από τον θάνατό του, ο Γεράσιμος Στέρης τοποθετείται στη θέση που του αξίζει μέσα στην ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής και αναγνωρίζεται ως ένας πρωτοπόρος που με μοναδικά τολμηρό τρόπο συνδύασε τον μοντερνισμό με την παράδοση» σημειώνει η ιστορικός τέχνης Μάγδα Κουμπαρέλου στην έκδοση που συνοδεύει την έκθεση.

Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλ. 210 3453.111. Ωρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη κλειστά.