Ο «πατερούλης» όλων των συμβασιούχων
Ουδείς από τους συμφοιτητές του 53χρονου δικηγόρου-εργατολόγου κ. Χρ. Νικολουτσόπουλου στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης μπορούσε ποτέ να φανταστεί, στην ταραγμένη δεκαετία του ’70, ότι ο συμφοιτητής τους θα είχε τόσο γρήγορη κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική εξέλιξη. Κανένας δεν φανταζόταν ότι το φτωχόπαιδο με το φθαρμένο τζιν, το στρατιωτικού τύπου τζάκετ και το δυνατό δεξί ντιρέκτ στο μποξ θα είχε εμπλοκή σε ένα από το μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα της χώρας ή στις επαφές μιας 35χρονης συμβασιούχου με τα ΜΜΕ. Και, το σημαντικότερο, από κνίτης να εξελιχθεί μέσα σε λίγα χρόνια σε στενό συνεργάτη και συνομιλητή των προέδρων της ΓΣΕΕ, του πρώην κ. Χρ. Πολυζωγόπουλου και του νυν κ. Ι. Παναγόπουλου.
Η φοιτητική παρέα του στη Θεσσαλονίκη αποτελούνταν κυρίως από «κνίτες» και οι συζητήσεις τους εξαντλούνταν σε θέματα που αφορούσαν τον υπαρκτό σοσιαλισμό. Στη Θεσσαλονίκη γνώρισε και τον κ. Θ. Αναστασιάδη με τον οποίο έκαναν παρέα. Οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν ξανά, χρόνια αργότερα, χάριν ενός DVD.
Λιγομίλητος, απέφευγε τις έντονες συζητήσεις στις φοιτητικές συνελεύσεις. Ελεγε ότι περισσότερο ήταν γεννημένος για «οργανωτικός» παρά για ρήτορας. Γρήγορα όμως ήρθε σε σύγκρουση με μέλη του «Ρήγα Φεραίου» αλλά και της ίδιας της ΚΝΕ. Το 1979 αποχώρησε μαζί με άλλους 400 συντρόφους του από την ΚΝΕ. Εν συνεχεία ήρθε στην Αθήνα, δικηγόρος πια, στοχεύοντας μια συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων, τους συμβασιούχους. Αυτοί ήταν και παρέμειναν οι καλύτεροι πελάτες του.
Ο εργατολόγος επιδίωκε και θεσμική θέση, για να του προσθέσει κύρος στα τηλεοπτικά παράθυρα και κυρίως στη συναναστροφή του με την εξουσία. Η ευκαιρία ήρθε το 2002, όταν ο νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ κ. Κ. Τρικαίος όδευε προς τη σύνταξη και τον πρότεινε ως διάδοχό του. Ολοι τότε στο ΔΣ της ΓΣΕΕ, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος κ. Πολυζωγόπουλος και ο γενικός γραμματέας κ. Ι. Μανώλης, συμφώνησαν στην πρόσληψή του.
Από την αρχή φάνηκε ότι ήταν ο «αστέρας του νομικού γραφείου της ΓΣΕΕ». Ο κ. Πουπάκης έλεγε ότι συνέχιζε τα συμβόλαια με τους συμβασιούχους. Παράλληλα τοποθετήθηκε και ως σύμβουλος της Γραμματείας Συμβασιούχων: «Οι συμβασιούχοι επισκέπτονταν το πρωί τη ΓΣΕΕ για να βρουν λύση στο πρόβλημά τους και το απόγευμα μεταφέρονταν στο δικηγορικό του γραφείο» καταγγέλλει ο κ. Πουπάκης, σημειώνοντας ότι δεν ενημέρωνε, ως όφειλε, τη Συνομοσπονδία.
Αυτή η ιδιότυπη εργασιακή διαπλοκή φαίνεται ότι άρχισε να ενοχλεί πολλούς στη ΓΣΕΕ. Εγιναν προσπάθειες απομάκρυνσής του αλλά όλες απέβησαν μάταιες… Και το ερώτημα που επλανάτο στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος ήταν σε ποιες ισχυρές πλάτες στηριζόταν ο κ. Νικολουτσόπουλος και παρέμενε εκεί. Ορισμένοι έλεγαν ότι αυτό οφειλόταν στους ισχυρούς δεσμούς που είχε με τον κ. Πολυζωγόπουλο. Ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ όμως το διαψεύδει λέγοντας: «Ούτε καφέ δεν ήπιαμε ποτέ μαζί και ελάχιστες φορές τον είχα συναντήσει. Την τελευταία ήταν όταν πήγαμε στη ΓΑΔΑ για να στηρίξουμε τους εναερίτες της ΔΕΗ».
Ο σημερινός γενικός γραμματέας της ΓΣΣΕ κ. Πουπάκης κατήγγειλε εν συνεχεία ευθέως τον κ. Νικολουτσόπουλο ότι έπαιρνε κατά κεφαλήν αμοιβές από εργαζομένους επί συμβάσει, εκμεταλλευόμενος τη θέση του στη ΓΣΕΕ για να επιλύσει το πρόβλημά τους. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ κ. Γ. Μαυρίκος κατηγόρησε τη διοίκηση της ΓΣΕΕ ως συνυπεύθυνη για τις δραστηριότητες του κ. Νικολουτσόπουλου. Το ποτήρι είχε ξεχειλίσει.
Ο κ. Πολυζωγόπουλος, για να δείξει ότι δεν έχει σχέσεις με τον κ. Νικολουτσόπουλο, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έλεγε ότι όποιος δικηγόρος της ΓΣΕΕ προσφέρει υπηρεσίες σε ιδιώτη θα απολυθεί. Δεν απολύθηκε όμως, σαν μια αόρατη χειρ μέσα στη ΓΣΕΕ να τον προστάτευε. Η δικαιολογία του ότι τις δουλειές με τους συμβασιούχους δεν τις έπαιρνε αυτός αλλά το… γραφείο του γίνονταν δεκτές. Ο κ. Πουπάκης αναγκάστηκε τότε να πάρει πιο δραστικά μέτρα. Γνωρίζοντας ότι η θέση του κ. Νικολουτσόπουλου στη ΓΣΕΕ ήταν τόσο ισχυρή, ότι είχε δεκάδες πολιτικούς φίλους και κανένας δεν μπορούσε να τον κουνήσει από τη θέση του, υπενθύμιζε απλώς κάθε ημέρα στη γραμματέα του με ένα μικρό αυτοκόλλητο χαρτάκι ότι «δεν δέχομαι προς υπογραφή κείμενα προερχόμενα από τον Χ.Ν.». Η γραμματέας ήξερε πολύ καλά ποιος ήταν ο «Χ.Ν.». Του ζητήθηκε παραίτηση μόνον όταν αποκαλύφθηκε ότι συνόδευσε την κυρία Τσέκου στα κανάλια…
Τρεις φορές, προτού ξεσπάσει η υπόθεση Ζαχόπουλου, είχε ζητηθεί εγγράφως από τον γενικό γραμματέα της Συνομοσπονδίας κ. Κ. Πουπάκη η απομάκρυνση του κ. Χρ. Νικολουτσόπουλου (φωτογραφία) από τη ΓΣΕΕ, αλλά το αίτημά του δεν προχώρησε. Ακόμη και ο ΟΑΕΔ ζήτησε την απομάκρυνσή του, καταγγέλλοντάς τον ότι υποκαθιστούσε συνδικαλιστικά όργανα, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο κ. Πουπάκης, πλην όμως ο δικηγόρος παρέμενε σταθερός στη θέση του· ούτε ο κ. Πολυζωγόπουλος ούτε ο κ. Παναγόπουλος τον απομάκρυναν. Ισως, όπως έλεγαν στη ΓΣΕΕ, επειδή εξυπηρετούσε τον εκάστοτε πρόεδρο, αφού βρισκόταν σε συνεχή σύγκρουση με τον κ. Πρ. Παυλόπουλο για το θέμα των συμβασιούχων.