Ενας καφές στην πλατεία Κολωνακίου μπορεί να κρύβει τόσα μυστικά, ώστε ακόμη και η πιο… ικανή «καφετζού» να φθάσει σε αδιέξοδο, αν προσπαθήσει να ακολουθήσει τα ίχνη τους στο φλιτζάνι. Στις αρχές τις περασμένης εβδομάδας, πρώην αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων, ο οποίος συνηθίζει να απολαμβάνει το καφεδάκι του στην πλατεία, εκείνη την ημέρα δεν μπόρεσε να το ευχαριστηθεί, γιατί το κινητό του είχε πάρει φωτιά. Ο πρώην αντιδήμαρχος δεν ήταν προσεκτικός, με αποτέλεσμα εντός ολίγων λεπτών να έχουν βουήξει τα τραπεζάκια από το περιεχόμενο της συνομιλίας του: δηλαδή, το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν τελικώς ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι είναι ενεργά στελέχη της ΝΔ, την απειλή τους να αποχωρήσουν από τον συνδυασμό του κ. Δημ. Αβραμόπουλου, σε περίπτωση που ιδρύσει κόμμα.


«Η Ρηγίλλης αρχίζει να οργανώνεται», σκέφτηκαν αμέσως οι λιγότερο μυημένοι, μιας και ο πρώην αντιδήμαρχος ήταν (ή τουλάχιστον τέτοια εντύπωση καλλιεργούσε) «στα μέσα και στα έξω» παλαιότερα. Γελάστηκαν όμως. Οπως απεδείχθη αργότερα, δεν «δούλευε» για τη Ρηγίλλης αλλά για τον κ. Αβραμόπουλο ή για τον… εαυτό του. Τι έκανε; Προσπαθούσε να εμφανισθεί ως συνεκτικός κρίκος της δημοτικής ομάδας με το βάρος ή το υποτιθέμενο βάρος του κομματικού στελέχους. «Δεν ξέρω όμως αν το έκανε γιατί του το ζήτησαν ή κινήθηκε αυθορμήτως, στην προσπάθειά του να διασωθεί πολιτικά ο ίδιος», σχολίασε καυστικά ένας από τους παλαιότερους και πιο ισχυρούς συμβούλους του συνδυασμού του δημάρχου Αθηναίων, όταν έμαθε για τα τηλεφωνήματα.


Ανεξαρτήτως, πάντως, πρωτοβουλιών αναλόγου τύπου, η «δημοτική ομάδα» του κ. Αβραμόπουλου διάγει ημέρες προβληματισμού. Και αν προς το παρόν αυτό είναι αθέατο, η αιτία βρίσκεται στα μισόλογα των στενών συνεργατών του δημάρχου, που αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, και στο γεγονός ότι οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν ορκισθεί ακόμη, εξαιτίας των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί κατά της εκλογής ορισμένων από αυτούς αλλά και κατά του κ. Αβραμόπουλου από τη Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών κατά των παρκόμετρων. Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει ότι δεν παρουσιάζονται ευκαιρίες να βρεθούν, καθώς κατά παράδοση οι συναντήσεις των συμβούλων περιορίζονταν στις ώρες που διαρκούσε το Δημοτικό Συμβούλιο. Στον διάδρομο έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων γίνονταν όλες οι «ζυμώσεις».


Πώς μοιράζονται οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας


Από τους 25 δημοτικούς συμβούλους του κ. Αβραμόπουλου, οι 13 προέρχονται από τη στενή κομματική βάση της ΝΔ, μάλιστα δύο είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ και θα αναγκαστούν, αν δημιουργηθεί το νέο κόμμα, να διαλέξουν «σε ποιο άλογο θα ποντάρουν». Η κατάσταση έχει γίνει πιο πιεστική γι’ αυτούς, από τη στιγμή που έμαθαν ότι υπάρχουν σκέψεις στη Ρηγίλλης να τους δοθεί «γραμμή» να δυσκολέψουν το έργο του δημάρχου Αθηναίων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επισήμως, πάντως, δεν τους έχει πει κανείς τίποτε. Ετσι κι αυτοί, προς το παρόν και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, προβληματίζονται, παρακολουθούν ­ όσο στενά μπορεί ο καθένας ­ τις εξελίξεις και φέρνουν στο μυαλό τους παλαιότερες εποχές, όταν «κληθήκαμε ξανά να διαλέξουμε μεταξύ φίλων, τη μία φορά όταν παραιτήθηκε ο Μιλτιάδης Εβερτ και την άλλη όταν πέθανε ο Αντώνης Τρίτσης. Βέβαια τώρα θα πρέπει να διαλέξουμε και μεταξύ παρατάξεων, το συναισθηματικό δίλημμα όμως δεν αλλάζει», λένε. Εκτός από τα διλήμματα, οι σύμβουλοι έχουν να αντιμετωπίσουν όσους οργανωμένους οπαδούς της ΝΔ, σε τοπικό επίπεδο, δεν βλέπουν με καλό μάτι τις κινήσεις του κ. Αβραμόπουλου και δεν μπορούν να τους αποφύγουν, γιατί τώρα είναι η περίοδος που κόβονται πρωτοχρονιάτικες πίτες και γίνονται εκδηλώσεις στους συλλόγους.


Τα περισσότερα ερωτήματα αφορούν τη στάση που θα κρατήσουν σύμβουλοι, όπως η κυρία Μάρω Κοντού ή ο κ. Απέργης, οι οποίοι είχαν θέσει υποψηφιότητα σε προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ως υποψήφιοι της ΝΔ. Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τα πράγματα, λένε πως αυτή που έχει καταλήξει σε αποφάσεις, οι οποίες μάλιστα θα προκαλέσουν έκπληξη, αλλά δεν είναι έτοιμη να τις ανακοινώσει ακόμη, είναι η κυρία Ευαγγελία Βελέντζα-Ζουρούδη, μία εκ των στενών συνεργατών του κ. Μ. Εβερτ, υποψήφια βουλευτής παλαιότερα και τώρα μέλος της ΚΕ του κόμματος. Υποψήφιος βουλευτής ήταν και ο κ. Α. Μοσχονάς, ο οποίος, την περασμένη τετραετία, υπήρξε ένας από τους ανθρώπους που «έβγαζαν τα κάστανα από τη φωτιά» για τον κ. Αβραμόπουλο στον δήμο Αθηναίων. Από την περίοδο πριν από τις εκλογές, παρουσιάστηκαν σύννεφα στις σχέσεις τους «πολιτικής και όχι προσωπικής φύσεως» και το μόνο που δηλώνει ως προς την πιθανότητα δημιουργίας κόμματος είναι: «ουδέν σχόλιον»!


Η κυρία Ελλη Ευαγγελίδου, αντιδήμαρχος, επικεφαλής του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Αθηναίων, αποτελεί ενεργό μέλος του κόμματος και το μόνο που εύχεται είναι «να μη βρεθούμε στη δύσκολη θέση να διαλέξουμε!». Η κυρία Ρόδη Κράτσα, από τις νεοεκλεγείσες συμβούλους, στέλεχος και η ίδια, καθώς και ο σύζυγός της, της ΝΔ, θεωρεί πως η ίδρυση νέου κόμματος δεν έχει σχέση με τις προσωπικές της ανησυχίες. «Πιστεύω ότι στις ευρωεκλογές οι Ελληνες θα στείλουν το μήνυμα για τον ποιον εμπιστεύονται να τους οδηγήσει στην ευρωπαική πορεία», δηλώνει. Ο κ. Β. Κορομάντζος, από την παλιά φρουρά ­ εκλέγεται συνεχώς δημοτικός σύμβουλος από το 1986 ­ κρατά την πιο αινιγματική στάση: «Εγώ ανήκω στη ΝΔ, διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλο κόμμα να με εκφράζει», τονίζει. Ο κ. Π. Παπαϊωάνου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ και δημοτικός σύμβουλος, πιστεύει πως «είναι ανθρώπινο να γίνονται διάφορες σκέψεις. Θα δούμε τι θα κάνουμε όταν αναγγελθεί το νέο κόμμα επισήμως. Ακόμη είναι νωρίς και δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Πιστεύω, ως απλός ψηφοφόρος, ότι πάντα υπάρχει χώρος για ένα νέο κόμμα, αρκεί να παρουσιαστεί σωστά και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη». Ο κ. Ι. Πιερρουτσάκος, εθεωρείτο «άνθρωπος του Μητσοτάκη» αλλά αυτή τη στιγμή είναι αποστασιοποιημένος από τα κομματικά. «Οταν χρειαστεί θα πάρω μόνος μου τις αποφάσεις μου», επισημαίνει, έχει όμως στενότατη και καθημερινή συνεργασία με τους συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου.


Την ουδέτερη ζώνη, από όπου απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις, έχει επιλέξει η κυρία Φωτεινή Πιπιλή, η οποία για δεύτερη φορά εξελέγη δημοτική σύμβουλος με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και η οποία προτίθεται να ενεργεί «αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ουδέποτε υπήρξα μέλος κόμματος και αυτή τη στιγμή δεν έχω κανένα δίλημμα». Η κυρία Αικατερίνη Κατριβάνου αυτή τη στιγμή δεν επιθυμεί να πάρει θέση, ενώ άγνωστες παραμένουν και οι προθέσεις του κ. Δ. Αποστολόπουλου, τέως διευθυντή Ασφαλείας Αττικής. Η κυρία Αικατερίνη Δασκαλάκη έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της αποκλειστικά στις υποθέσεις του δήμου, ενώ ο κ. Αρτέμης Αναπλιώτης, από τους παλαιότερος δημοτικούς συμβούλους και επί πολλά έτη πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσει τη θέση αυτή ξανά και για τη νέα τετραετία, χωρίς περαιτέρω φιλοδοξίες.


Από τους υπόλοιπους, η κυρία Ζωή Λάσκαρη-Λυκουρέζου θεωρεί πως ο «δήμος δεν είναι αυτοσκοπός. Εγώ είμαι θεατρίνα. Την ίδρυση νέου κόμματος δεν τη θεωρώ θετική κίνηση. Πιστεύω πως η χρονική στιγμή δεν είναι σωστή».


Ο κ. Ζάχος Χατζηφωτίου δεν μπορεί να αποφασίσει τι θα κάνει «πριν αποφασίσει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος. Εμένα με ενδιαφέρουν τα κοινά του δήμου και όχι η πολιτική», δηλώνει. «Ας αφήσουμε τον δήμαρχο να εκδηλώσει τις προθέσεις του», συμβουλεύει και ο κ. Ι. Γκογκοζώτος, πρώην αστυνομικός διευθυντής Αττικής, αρμόδιος αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Αστυνομία. Τελείως ξεκάθαρος στις απόψεις του είναι ο κ. Αρης Σταθάκης: «Δεν θέλω να με χρωματίζουν ΠαΣοΚ, ΝΔ, ή άλλο κόμμα, γιατί αυτά τα θεωρώ ξεπερασμένα. Αν γίνει κάποια κίνηση από ανθρώπους που δεν ανήκουν σε παλαιοκομματικούς χώρους και που έχουν διάθεση να βοηθήσουν τη χώρα θα πήγαινα ευχαρίστως μαζί τους. Οποιος κι αν ήταν ο αρχηγός. Πόσο μάλλον αν είναι κάποιος που εκτιμώ».


Η κυρία Φωτεινή Λεντάκη, αν και έχει εμπιστοσύνη στη διαίσθηση και το πολιτικό κριτήριο του δημάρχου Αθηναίων, δεν θέλει να σχολιάσει «υποθετικές ερωτήσεις για νέο κόμμα πριν να είναι ξεκάθαρη η κατάσταση. Δεν υπάρχει ακόμη δεδηλωμένη πρόθεσή του». Για τον ο κ. Χρ. Ρίζο, ο δήμαρχος Αθηναίων είναι «χαρισματικός ηγέτης, αλλά μέχρι στιγμής δεν είπε ότι θα ιδρύσει κόμμα, απλώς κάποιες διαπιστώσεις έκανε. Εχει πάντως κάθε δικαίωμα να κάνει κόμμα αν το θελήσει. Εγώ ανήκω στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς αλλά προς το παρόν δεν έχω διάθεση να πολιτευθώ. Μου αρκεί ο δήμος». «Αν δεν με ενέπνεε ο δήμαρχος, δεν θα κατέβαινα μαζί του, γιατί μου είχαν προτείνει να είμαι υποψήφια βουλευτής και αρνήθηκα. Στηρίζω τον Δημήτρη Αβραμόπουλο αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω καμία ενημέρωση. Πρέπει να σταθμίσω διάφορα πριν αποφασίσω τι θα κάνω», τονίζει η κυρία Αικατερίνη Κατσαμπέ-Μαρνέρη.


Στους στενούς συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου από την προηγούμενη τετραετία καταγράφονται ο κ. Ν. Γιατράκος, η κυρία Αγγελική Κανελλοπούλουκαι ο κ. Φώτης Παπαθανασίου.