Το έργο και τις δραστηριότητες του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού στα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας του θα παρουσιάσουν η πρόεδρός του Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και ο διευθυντής Μανόλης Σαββίδης σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση την Πέμπτη στις 8.00 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Esperia Palace».


Το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού, το οποίο ιδρύθηκε το 1996, έχει σκοπό την έρευνα και την προβολή της νέας ελληνικής γραμματείας και γενικότερα κάθε έκφρασης νεοελληνικού πολιτισμού και παιδείας, με ιδιαίτερη έμφαση στο έργο του Κ. Θ. Δημαρά και του Γ.Π. Σαββίδη. Λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο εξυπηρετώντας, στο μέτρο των ως σήμερα δυνατοτήτων του, τις ανάγκες των ερευνητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μεταξύ άλλων, στις δραστηριότητές του συγκαταλέγονται και η εξυπηρέτηση ειδικευμένων ερευνητών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η δημιουργία και λειτουργία Ηλεκτρονικού Σπουδαστηρίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείων, οι εκδόσεις και οι επιστημονικές συναντήσεις.


Την Παρασκευή και το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο για τη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία (στη μνήμη του Γ.Π. Σαββίδη), με τίτλο «Εκδοτικά προβλήματα και απορίες: Θεωρία και πρακτική». Την Παρασκευή στην πρωινή συνεδρία, στην οποία θα προεδρεύσει ο Μανόλης Σαββίδης, θα μιλήσουν η Χρυσή Καρύδη (με θέμα «Ενας μικρός εκδοτικός οίκος»), η Εύα Καραϊτίδη («Οι προοπτικές ενός παλαιού εκδότη: από την οικογενειακή παράδοση στη βιομηχανική κατασκοπεία;»), ο Σταύρος Πετσόπουλος («Εκδίδοντας τον Εμπειρίκο»), ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου («Εκδοτικά προβλήματα και κριτική»), η Ελλη Φιλιπποπούλου («Πνευματικά δικαιώματα: θεωρία και πρακτική»), η Αγγελική Αντωνέα («Το μέλλον των λογοτεχνικών εκδόσεων στο ψηφιακό περιβάλλον»), η Μιράντα Τερζοπούλου και η Ελένη Ψυχογιού («Ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τα δημοτικά τραγούδια») και ο Γρηγόρης Σηφάκης («Προβλήματα εκδόσεων δημοτικών τραγουδιών β’»). Στην απογευματινή συνεδρία θα προεδρεύσει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και θα μιλήσουν η Ντία Μ. Λ. Φιλιππίδη («Ηλεκτρονικές φιλολογικές εκδόσεις: εμπειρίες και απορίες»), ο Κλήμης Μαστορίδης («Τυπογραφική επιμέλεια. Από τον Μουσούρο στο Internet»), ο Wim F. Baker («Νεοελληνικά κείμενα του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης: Εκδοτικές πρακτικές και προτάσεις»), ο Μιχάλης Πιερής («Εκδοτικά ζητήματα διαλεκτικών κειμένων της Κύπρου»), η Ελένη Παναρέτου («Κειμενικές λειτουργίες της στίξης στα λογοτεχνικά κείμενα»), ο Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος («Για μια μελλοντική κριτική έκδοση του Παπαδιαμάντη») και η Κατερίνα Κωστίου («Η καταγραφή του χρόνου ως άλλοθι: ημερολόγιο και λογοτεχνία»).


Το Σάββατο στην πρωινή συνεδρία θα προεδρεύσει ο Μιχάλης Πιερής και θα μιλήσουν ο Χ. Λ. Καράογλου («Περί όρων και ορίων: ´Η τι σημαίνει κριτική, φιλολογική, χρηστική έκδοση;»), η Ερη Σταυροπούλου («Η βούληση του συγγραφέα και τα προβλήματα του φιλολογικού εκδότη»), ο Αλέξης Πολίτης («Επανεκδόσεις: Η τελευταία επεξεργασμένη μορφή από τον συγγραφέα;»), η Ναταλία Δεληγιαννάκη («Γιατί τα εκδίδετε όλα αυτά… Και πώς;»), ο Φίλιππος Ηλιού («Η διόρθωση των κειμένων: ιστορικές διαστάσεις και κακές συνήθειες»), η Μαριλίζα Μητσού («Η φιλολογική έκδοση σαν σκηνοθεσία»), η Αγορή Γκρέκου («Η έκδοση των ποιημάτων του Απόστολου Μελαχρινού»), ο Μίμης Σουλιώτης («Η στίξη σε ένα κριτικό μελέτημα του Γ.Π. Σαββίδη»), η Diana Haas [«(Αυτο)λογοκρισία και ιδιωτικά χειρόγραφα»], ο Δημ. Γ. Αποστολόπουλος [«Γύρω από την όγδοη απορία του Νεοελληνιστή Γ.Π. Σαββίδη ή προβλήματα για την έκδοση της ιδιωτικής αλληλογραφίας του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου (1641-1709)»], η Αθηνά Γεωργαντά («Διάσημες λογοτεχνικές μεταφράσεις του 19ου αιώνα. Η επανέκδοση και η μελέτη τους»), η Αννα Κατσιγιάννη («Ζητήματα έκδοσης των Αντιφεγγίδων του Κωνσταντίνου Θεοτόκη»), ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης («Εμπειρίες εκδίδοντας Σεφέρη και Εμπειρίκο») και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος («Απορίες βιβλιογράφου: η περίπτωση Καβάφη»). Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.