«Ω γλυκύ μου έαρ» από αύριο Μ. Δευτέρα και (… σίγουρα) ως και τη Μ. Πέμπτη με τα Δώδεκα Ευαγγέλια και το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου»… Ανοιξιάτικες θερμοκρασίες και λιακάδες φαίνεται ότι θα απολαύσουν… «αι γενεαί πάσαι» και τη μελαγχολική Μ. Παρασκευή. Το τοπίο ωστόσο παραμένει ακόμη θολό για το τι μέλλει γενέσθαι το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, καθώς τα πρώτα προγνωστικά για τις διαθέσεις του καιρού εκείνες τις ημέρες μοιάζουν με τους χρησμούς της Πυθίας. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία πάντως μας ενημερώνει ότι η Μεγάλη Εβδομάδα θα ξεκινήσει με… μαγιάτικο καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας (προβλέπονται αρκετή ηλιοφάνεια, μέτριοι άνεμοι στα πελάγη και σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας), με εξαίρεση τη Βόρεια Ελλάδα όπου ως και τη Μ. Τετάρτη δεν θα λείψουν και κάποιες τοπικές συννεφιές με λίγες βροχές. Οι μετεωρολόγοι στη συνέχεια επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η καλοκαιρία θα συνεχιστεί και το διήμερο Μ. Πέμπτης – Μ. Παρασκευής, αλλά κρατούν κάποιες επιφυλάξεις για το επόμενο 48ωρο (ως και τη Λαμπρή), καθώς τα ως τώρα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να προχωρήσουν σε αξιόπιστη πρόβλεψη. Κάποια συννεφάκια φαίνονται στον… ορίζοντα της Βόρειας Ελλάδας εκεί κάπου στην Ανάσταση αλλά ακόμη κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει αν και ποιες περιοχές ενδέχεται να επηρεάσουν.


«Από σήμερα και για τα επόμενα εικοσιτετράωρα ως τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας φαίνεται ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα επικρατήσει ήπιος ανοιξιάτικος καιρός καθώς η αστάθεια θα περιοριστεί μόνο στην Ηπειρο, στη Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν μόνο λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια» σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Θ. Κολυδάς, μετεωρολόγος της ΕΜΥ, και συνεχίζει:«Παράλληλα θα έχουμε αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα με ασθενείς ως μέτριους ανέμους στα πελάγη που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες».


* Παροδικές καταιγίδες


Ετσι, αν και σε γενικές γραμμές τα επόμενα τρία εικοσιτετράωρα στην περιοχή μας θα επικρατήσουν υψηλές πιέσεις και ο καιρός γενικά θα είναι αίθριος, εξηγεί ο μετεωρολόγος, επειδή η Κεντρική και η Βόρεια Ευρώπη θα έχει γενικά βροχερό καιρό, από τα Βόρεια Βαλκάνια θα διέρχονται τα νότια τμήματα κάποιων ψυχρών μετώπων, τα οποία και θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν με ασταθείς αέριες μάζες τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα κάποιες παροδικές καταιγίδες στις ορεινές κυρίως περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (όχι όμως όπως τις προηγούμενες ημέρες).


Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φθάσει πλέον στα κανονικά για την εποχή επίπεδα που είναι γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά σε κάποιες περιοχές της κεντρικής ηπειρωτικής Ελλάδος οι μέγιστες τιμές υπολογίζεται να αγγίξουν και τους 27 βαθμούς Κελσίου.


Οι άνεμοι, αν και μεταβλητοί, στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας θα είναι νοτιοδυτικοί (όχι περισσότερο από 4 μποφόρ), πρόσκαιρα όμως τη Μ. Τετάρτη θα στραφούν σε βοριάδες στο Αιγαίο (ως 5 μποφόρ) και ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.


* Η πρόβλεψη για σήμερα


Πιο αναλυτικά για σήμερα Κυριακή η ΕΜΥ προβλέπει ότι ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά ενώ στη Μακεδονία, στην Ηπειρο και στη Θράκη τις απογευματινές ώρες ενδέχεται να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8-21 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 11 ως 23 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 12 ως 22 βαθμούς Κελσίου.


Για το επόμενο διήμερο, τη Μ. Δευτέρα και τη Μ. Τρίτη, προβλέπεται ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εκτός από τη Μακεδονία, την Ηπειρο και τη Θράκη, όπου και πάλι κατά τις απογευματινές ώρες ενδέχεται να εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο.


Τη Μ. Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς 3-4 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά


Θα διευκολυνθεί η μεγάλη έξοδος


Οι θάλασσες θα είναι καλοτάξιδες και ο ήλιος θα χαμογελά στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και κατά τη διάρκεια του διημέρου της «μεγάλης φυγής» των εκδρομέων της Λαμπρής. «Η έξοδος τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή φαίνεται ότι θα γίνει με καλές καιρικές συνθήκες σε στεριά και θάλασσα» λέει ο κ. Κολυδάς, αλλά επισημαίνει ότι για τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, καθώς αυτή την περίοδο εκτός από την αστάθεια που παρουσιάζει η ατμόσφαιρα υπάρχουν και διαφοροποιήσεις στα διάφορα προγνωστικά μοντέλα.


«Κάποια μικρή διαταραχή φαίνεται να περνάει από την περιοχή μας το Μ. Σάββατο προς την Κυριακή του Πάσχα, η οποία μπορεί να αποσταθεροποιήσει και πάλι την ατμόσφαιρα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου είναι πολύ πιθανόν (και κυρίως στη βόρεια ηπειρωτική χώρα) ο καιρός να ξαναγίνει άστατος» εξηγεί ο μετεωρολόγος. «Παράλληλα στην ανώτερη ατμόσφαιρα δημιουργείται και κάποιο χαμηλό βαρομετρικό στην Κεντρική Μεσόγειο και στις ακτές της Αφρικής, για το οποίο όμως προς το παρόν δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πώς θα κινηθεί. Στην περίπτωση που τελικά αυτό το χαμηλό κινηθεί προς την περιοχή μας, τότε θα «γυρίσει» τον καιρό και στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως στα νότια θα έχουμε συννεφιές την ημέρα του Πάσχα. Η υπόθεση αυτή ωστόσο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόβλεψη. Προβλέψεις με υψηλά ποσοστά επιτυχίας για το Πάσχα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε περί τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας.