από metereologos.gr
Σάββατο 18 Αυγούστου 2018
 
 

Νέες επαναστατικές μπαταρίες άμεσης φόρτισης των gadgets

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανέπτυξαν μια νέα κατηγορία υλικών με τα οποία μπορούν κατασκευαστούν μπαταρίες που θα φορτίζουν τις ηλεκτρονικές συσκευές σε λίγα λεπτά
Νέες επαναστατικές μπαταρίες άμεσης φόρτισης των gadgets
Η προσπάθεια αύξησης της διάρκειας της ζωής των μπαταριών των κινητών μας τηλεφώνων και των άλλων ηλεκτρονικών συσκευών συνεχίζεται από την επιστημονική κοινότητα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η αχίλλειος πτέρνα των ηλεκτρονικών συσκευών είναι η μικρή διάρκεια ζωής των μπαταριών τους. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο φυσικά στα κινητά τηλέφωνα τα οποία χρησιμοποιούμε συνεχώς καθόλη την διάρκεια της μέρας και επειδή οι συσκευές γίνονται ολοένα και πιο προηγμένες (άρα και ενεργοβόρες) απαιτούν ολοένα και πιο συχνή φόρτιση της μπαταρίας τους.

Τα τελευταία χρόνια πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε η αυξηθεί η αυτονομία των ηλεκτρονικών συσκευών και ειδικά των κινητών τηλεφώνων.

Εχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί διαφόρων ειδών νέες μέθοδοι φόρτισης, νέα υλικά κατασκευής μπαταριών και γενικά διαφόρων ειδών τρόποι που στοχεύουν είτε στο να διαρκεί η μπαταρία μιας ηλεκτρονικής συσκευής για μεγάλα χρονικά διαστήματα είτε η φόρτιση να διαρκεί πολύ λίγο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ αποφάσισαν να ασχοληθούν και αυτοί με το πρόβλημα αυτονομία των ηλεκτρονικών συσκευών και αποφάσισαν να επικεντρωθούν στον τομέα της φόρτισης των μπαταριών τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές κατασκεύασαν μπαταρίες οι οποίες αποτελούνται από μια νέα κατηγορία υλικών που περιέχουν οξείδια νιοβίου και βολφραμίου.

Τα μέχρι τώρα πειράματα έχουν δείξει ότι οι μπαταρίες αυτές επαναφορτίζονται εντός λίγων λεπτών και η απόδοση τους κινείται πάντα σε υψηλά επίπεδα. Επιπλέον τα υλικά αυτά σύμφωνα με τους ερευνητές κατασκευάζονται εύκολα και έχουν πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής γεγονός που κάνει ακόμη πιο δελεαστική την χρήση τους. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτούνται και άλλες δοκιμές για να διαπιστωθεί αν οι μπαταρίες αυτές είναι λειτουργικές, αξιόπιστες και ασφαλείς για να χρησιμοποιηθούν ειδικά στα κινητά τηλέφωνα αλλά θεωρούν ότι έτσι και αλλιώς η έρευνα τους έχει ανοίξει νέους δρόμους στον συγκεκριμένο τομέα.

Τεχνολογία – Πλανήτης περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.