Για τους λάτρεις των σπορ που δεν θέλουν να ασχολούνται με τα διάφορα γκάτζετ fitness, αλλά επιθυμούν απλά να φορούν το μπλουζάκι τους και να φεύγουν, τώρα υπάρχει το… D-Shirt. To hi-tech μπλουζάκι με ενσωματωμένους αισθητήρες που καταγράφουν τους καρδιακούς παλμούς, τη θέση του χρήστη μέσω GPS, την ταχύτητα του βηματισμού ή του τρεξίματος, τη διαδρομή και το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται και αποστέλλουν τα δεδομένα στη συνοδευτική εφαρμογή για smartphone.
Το D-Shirt είναι φτιαγμένο από ύφασμα Smart Sensing με ενσωματωμένους μικροαισθητήρες. Οι συγκεκριμένοι αισθητήρες στέλνουν αρχικά τα δεδομένα που λαμβάνουν σε έναν αποσπώμενο πομπό στο πίσω μέρος της μπλούζας, ο οποίος στη συνέχεια συνδέεται με το smartphone μέσω Bluetooth. Σύμφωνα με την επινοήτρια εταιρεία, ο πομπός πρέπει να αφαιρείται πριν από κάθε πλύση.
Η εφαρμογή της υπερ-μπλούζας αναλαμβάνει την ανάλυση των δεδομένων που έχει συλλέξει το «έξυπνο» ύφασμα. Με τον τρόπο αυτόν, ο χρήστης είναι σε θέση να παρακολουθεί τις επιδόσεις του και να ελέγχει τις αντοχές του ανά πάσα στιγμή.
Ανάγνωση sms στην παλάμη!
Μια ψηφιακή συσκευή προβολής «καμουφλαρισμένη» ως κολιέ ή ακόμη και καρφίτσα οραματίστηκαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Ουλμ, στη Γερμανία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι τέτοιο θα επιτρέπει στον χρήστη να προβάλλει email, tweets και ειδοποιήσεις σε κοντινές του επιφάνειες, όπως π.χ. το ίδιο του το χέρι, ενώ οι προβολές αυτές θα μπορούν να μεγεθυνθούν εύκολα και γρήγορα με μια κίνηση, με τη βοήθεια ενός αισθητήρα κίνησης τύπου Kinect.
«Η προβολή μάς ανοίγει ένα παράθυρο στον ψηφιακό κόσμο» αναφέρει ο δρ Κρίστιαν Βίνκλερ. Ο ίδιος και η ομάδα του δημιούργησαν ένα προβαλλόμενο sms το οποίο μπορούν να «πειράξουν» με μια απλή κίνηση των χεριών τους.
Βάσει της τεχνολογίας του Ambient Mobile Pervasive Display, που ανέπτυξαν οι ειδικοί, ο χρήστης μπορεί να δει, για παράδειγμα, τον αποστολέα του μηνύματος κρατώντας την παλάμη του παρατεταμένη μπροστά στην προβολή και αμέσως το όνομά του εμφανίζεται στην αυτοσχέδια οθόνη, ενώ για την ανάγνωση του sms η κίνηση ενός «εναέριου» swipe αρκεί.
Αρκτική «πράσινη» πόλη
Ονομάζεται Arctic Harvester και είναι μια πλωτή υδροπονική πόλη που επιπλέει στο νερό και «αγκαλιάζει» τα… αδέσποτα παγόβουνα της Αρκτικής. Η φουτουριστική ιδέα ανήκει στους γάλλους φοιτητές Αρχιτεκτονικής Μεριέμ Σαμπανί, Ετιέν Σομπό, Τζον Εντόμ, Μαέβα Λενεβέ και πρόκειται για μια εγκατάσταση σχεδιασμένη ώστε να «μεταναστεύει» μεταξύ Γροιλανδίας και Καναδά.
Η δομή ημισελήνου στοχεύει στην παγίδευση των πάγων που επιπλέουν στο νερό στο κέντρο. Με αυτόν τον τρόπο η πλωτή πόλη θα είναι σε θέση να εκμεταλλεύεται το γλυκό νερό από το λιώσιμό τους. Με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών στο επάνω μέρος, το Arctic Harvester θα παράγει την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα συμπληρώνεται από ένα ωσμωτικό σύστημα που θα εκμεταλλεύεται τον συνδυασμό αλμυρού και γλυκού νερού.
Η πόλη, συνολικής χωριτικότητας 800 ατόμων, θα διαθέτει μεταξύ άλλων υδροπονικές καλλιέργειες όπου θα καλλιεργούνται φρούτα και λαχανικά με στόχο τον περιορισμό των εισαγωγών, π.χ. στην περίπτωση της Γροιλανδίας.

«Η πλωτή εγκατάσταση αποτελεί μια μικρή πόλη με κάθετη δομή και είναι εμπνευσμένη από οικισμούς που εντοπίζονται στα παράλια της Γροιλανδίας»
αναφέρει η Μεριέμ Σαμπανί. «Ενα παγόβουνο είναι μια όαση. Από τη μια πλευρά ήταν σαν να έχουμε στα χέρια μας μια τεράστια πηγή ζωής και από την άλλη, την έλλειψη παραγωγής τοπικών γεωργικών προϊόντων».
Το ενδιαφέρον concept έλαβε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτομία και Αρχιτεκτονική για τη Θάλασσα» του διεθνούς διαγωνισμού αρχιτεκτονικής του ιδρύματος Ζακ Ρουζερί.
Εύκαμπτες οθόνες παντού!
Κινητά που θα ξεδιπλώνονται και θα μεταμορφώνονται σε ταμπλέτες ή τηλεοράσεις που θα «ρολάρουν» για την εύκολη και ασφαλή μεταφορά τους θα μπορούσαν να βρίσκονται στην αγορά σε λίγα χρόνια σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χιούστον, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα καινοτόμο εύκαμπτο υλικό.

Το νέο «ελαστικό» υλικό, που πέρα από ηλεκτρονικές συσκευές θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε ιατρικά εμφυτεύματα, αποτελείται από ένα πλέγμα νανονημάτων χρυσού και είναι παράλληλα διάφανο και αγώγιμο.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί επιστήμονες έχουν καταφέρει να αναπτύξουν εύκαμπτα υλικά, κανένα τους μέχρι στιγμής δεν συνδύαζε και τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά και δεν ήταν τόσο εύκαμπτο ώστε να επιτρέπει την πλήρη αναδίπλωσή του.

«Πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη στον τομέα των εύκαμπτων ηλεκτρονικών» δήλωσε από την πλευρά του ο ερευνητής δρ Τσουανφέι Γκουό.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των επιστημόνων παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση «Nature Communications».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ