Τα πολιτικά κόμματα συνεχίζουν τα πολιτικά τους παίγνια σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Αδυνατούν να πιάσουν το σφυγμό της κοινωνίας και κοκορομαχούν αγνοώντας ποιο είναι το διακύβευμα για τον τόπο και τους πολίτες του. Τις τελευταίες ώρες γίνεται μεγάλη φασαρία και έχει σηκωθεί σκόνη για το εάν θα πρέπει να συναντηθούν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται για το αυτονόητο σε μια δημοκρατία και σε κάθε σοβαρή χώρα: να καθίσουν να συζητήσουν για τις εξελίξεις, να ανταλλάξουν απόψεις και ας διαφωνήσουν. Η διαφωνία είναι στοιχείο και της δημοκρατίας. Τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα επί δυόμιση χρόνια είναι πρωτοφανή: να μη συνομιλούν ο Πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτε σε άλλες εποχές δεν συνέβαινε αυτό, όταν δηλ. τα πολιτικά πάθη ήταν έντονα.

Πόσοι δεν θυμούνται την άγρια σύγκρουση τη δεκαετία του 1980, μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή την σκληρή αντιπαράθεση του Κώστα Σημίτη με τον Κώστα Καραμανλή. Ουδέποτε όμως είχαν διακοπεί οι δίαυλοι επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου με την αξιωματική αντιπολίτευση. Στην μεταπολιτευτική περίοδο, ποτέ δεν υπήρχε τέτοια απόσταση μεταξύ των δυο θεσμικών παραγόντων.

Πρωτοφανείς καταστάσεις που δεν τιμούν το πολιτικό σύστημα. Διαπληκτίζονται με τσιτάτα, αιχμές και καρφιά, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ για το εάν θα πρέπει ή όχι να υπάρξει και υπό ποιες προϋποθέσεις, συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον προέδρο του ΠαΣοΚ.

Αντί να καθίσουν και να εξετάσουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα και τι ακριβώς δεδομένα υπάρχουν. Αναφερόμαστε όχι σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, όπου θα συζητηθεί η ελληνική στάση επί της συμφωνίας που δεν έχουμε δει ακόμα και δεν ξέρουμε και πότε θα είναι έτοιμη και υπό ποιους όρους. Εξάλλου μια τέτοια σύσκεψη πολλοί δεν θέλουν. Δεν ομονοούν ούτε για το πιο απλό: να γίνει μια συζήτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Όλοι έχουν τις ευθύνες τους. Η κάθε πλευρά τις δικές της, ανάλογα και το ρόλο της. Οφείλει όμως πρωτίστως η κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία και να καλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και να του εκθέσει την κατάσταση. Να του παραθέσει τα νέα δεδομένα και να του εξηγήσει τις συνθήκες που υπάρχουν και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Εάν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κληθεί και δεν προσέλθει τότε θα κριθεί από τους πολίτες. Το ίδιο θα γίνει και από το περιεχόμενο της συζήτησης και τι στάση που θα τηρήσει.

Ας μην οχυρώνονται όλοι πίσω από κατά καιρούς δηλώσεις που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα και εκ των οποίων πολλές έγιναν σε διαφορετική χρονική περίοδο και υπό άλλες συνθήκες.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους και ας αφήσουν τα πολιτικά παίγνια εν μέσω κρίσης. Ας σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. Εξάλλου όλοι κρίνονται!