από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Ελλάδα της ανάπτυξης, της σταθερότητας σε ένα διεθνές περιβάλλον, μέσα από τις τοπικές κοινωνίες

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τα πολιτικά κόμματα και οι Έλληνες πολίτες καλούνται να πάρουν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις που θα αφορούν τόσο τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, όσο και τη θέση της χώρας μας αναφορικά με τον περίγυρό μας.

Προφανώς, κανείς δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί μια πολιτική που θα γονατίζει περισσότερο τον τόπο και τους Έλληνες πολίτες στο μέλλον.

Αυτό πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο από ‘δω και πέρα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Η γεωπολιτική μας θέση, η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, η παιδεία μας, είναι σαφώς πολύ παραπάνω σε αξία απ’ ότι τα νούμερα που κάθε τόσο διεκδικούν να πάρουν από εμάς ως χρέος.

Ήρθε η ώρα επιτέλους να μιλήσουμε ξεκάθαρα, ανοιχτά και πέρα από ψευτοδιλήμματα, για το τι πραγματικά συμφέρει τη χώρα μας και τους πολίτες.

Να δώσουμε να καταλάβουν όλοι, ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον αστάθειας, ασάφειας και ρευστότητας που δημιουργείται στον ευρύτερο περίγυρό μας όπως της ανατολικής μεσογείου, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Συρίας, και διαμορφώνει ένα επικίνδυνο μείγμα που αποτρέπει σήμερα οποιαδήποτε επένδυση, σε ολόκληρη την περιοχή.

Εάν κατορθώσουμε και καταστήσουμε την Ελλάδα δομικό πόλο σταθερότητας τότε μπορούμε να αποκτήσουμε και συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή.

Σταθερότητα όμως χωρίς υποτέλεια, ούτε συνθηκολόγηση ούτε πολύ περισσότερο εκχώρηση δικαιωμάτων.

Δημιουργία συνθηκών που θα μας καταστήσουν αξιόπιστους συνομιλητές και ικανούς συνδιαμορφωτές της νέας εποχής.

Να γίνουμε ασφαλής επιλογή επενδύσεων και ανάπτυξης, διότι κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχουν αστείρευτες ευκαιρίες και πηγές προς εκμετάλλευση, στην Ελλάδα.

Αυτή τη σιγουριά που όλοι αναζητούν μπορεί να τη δημιουργήσει, στο σύνολό του, το πολιτικό σύστημα.

Στις επερχόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ευκαιρία να αναδείξουμε ικανούς ανθρώπους που να μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος της ανάπτυξης.

Έχει γίνει συνήθεια στην Ελλάδα να επιλέγουμε εκείνους που δημιουργούν τη μεγαλύτερη προσδοκία σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, που βεβαίως τις περισσότερες φορές είναι αναφορά και όχι αποτέλεσμα, είναι θεωρία και όχι πράξη, είναι δυστυχώς επιλογή που δημιουργεί και ικανοποιεί προσωπικά οφέλη και όχι συλλογικό καλό.

Αναδεικνύοντας έως και σήμερα μόνο το «εγώ» και όχι το «εμείς».

Εάν κοιτάξουμε ωστόσο λίγο παλιότερα, θα διαπιστώσουμε ότι λαμπρά παραδείγματα ανάπτυξης ξεκίνησαν όχι από τη κεντρική διοίκηση του κράτους, αλλά μέσα από τις μικρές τοπικές κοινωνίες από ανθρώπους που είχαν μακρά εμπειρία, δύναμη και θέληση αλλά πάνω απ’ όλα όραμα.

Σε προηγούμενες δεκαετίες υπήρχαν λαμπρά παραδείγματα Κοινοταρχών, οι οποίοι με ελάχιστους πόρους αλλά με ρεαλισμό και γνώση των τοπικών αναγκών, προχώρησαν σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου ο τόπος τους να «πάρει τα πάνω του».

Με αυτού του είδους τις επιλογές, θα έρθει η ανάπτυξη και θα διαχυθεί σε όλη τη χώρα που θα βασίζεται αυτή τη φορά σε γερές βάσεις, εκμεταλλευόμενοι τον πλούτο αυτής που είναι ο τουρισμός (ήλιος, θάλασσα), η αγροτική γη με τους καρπούς της και φυσικά ο ορυκτός της πλούτος (ίσως το βασικό αίτιο του κακού που υπέστη η χώρα μας).

Συνεπώς, για να πετύχουμε πρέπει να ξεκινήσουμε τις διορθωτικές αλλαγές όχι μόνο στο κράτος, αλλά πολύ περισσότερο στις τοπικές κοινωνίες.

Όλοι οι Έλληνες πορευτήκαμε υπερβολικά χωριστά ο καθένας μας έως και σήμερα.

Ήρθε όμως η ώρα όλοι εμείς, όπου και αν βρισκόμαστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις γνώσεις μας, τις εμπειρίες μας, να αλλάξουμε νοοτροπία και να κάνουμε ρήξη με το παρελθόν μας, αφήνοντας στην άκρη κομματικές και προσωπικές διαδρομές.

Οφείλουμε να είμαστε, από ‘δω και πέρα όλοι, ευθείς και ρεαλιστές ώστε να μπορέσουμε αυτή τη φορά να ξεχωρίσουμε σε κάθε κοινωνία, τους ανθρώπους εκείνους που έχουν τη διάθεση, την εμπειρία, την τεχνογνωσία να κάνουν τον τόπο τους επιτυχημένο προκειμένου να καταστήσουμε και τη χώρα μας επιτυχημένη.

Τα παιδιά μας να μείνουν στη χώρα τους και στα χωριά τους.

Από ‘δω και πέρα, με τους σωστούς ανθρώπους μπορούμε επιτέλους να δημιουργήσουμε τις σωστές συνθήκες ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενοι τον πλούτο αυτής της χώρας.

Να δώσουμε ευκαιρίες ζωής και ελπίδας σε όλους τους Έλληνες.

Να αποφασίσουμε όλοι μαζί και όχι χωριστά ο καθένας, βγάζοντας τις παρωπίδες και αφήνοντας στην άκρη εγωισμούς, κομματικές αγκυλώσεις, προσωπικές διαδρομές, δημόσιες σχέσεις.

Να επιλέξουμε αυτούς που μπορούν και θέλουν, αυτούς που θα έχουν καθοδηγητή το όραμά τους, για ένα καλύτερο αύριο, για ένα καλύτερο μέλλον και άσχετα από που θα προέρχονται, θα παλέψουν για μια χώρα ελεύθερη, απαλλαγμένη από τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος.

Να δώσουμε όραμα και ελπίδα σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Νέοι, άφθαρτοι υποψήφιοι στην Αυτοδιοίκηση | 10/11/2013 16:13
  Ισως είναι η μοναδική ευκαιρία για όλους τους Έλληνες στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, για πρώτη φορά να εκλέξουν ικανούς τοπικούς άρχοντες πέραν κάθε κομματικής λογικής. Νέους, ικανούς και κυρίως άφθαρτους ανθρώπους να πάρουν στα χέρια τους τις τοπικές κοινωνίες, μακριά από την κεντρική εξουσία να δημιουργήσουν υποδομές για ανάπτυξη του τόπου τους. Η Ελλάδα έχει το μοναδικό προνόμιο να απεριόριστου φυσικού πλούτου. Θάλασσα-τουρισμό-αλιεία-καλλιέργειες- χιλιάδες αγαθά, προίόντα εξαγώγιμα μοναδικά. Να η ευκαιρία λοιπόν για τη νεολαία να προχωρήσει σε ανάπτυξη και επενδύσεις. Αρκεί η τοπικές κοινωνίες να σταθούν αρωγοί στις προσπάθειες υλοποίησης των αναπτυξιακών σχεδίων.
  Αχιλλέας Βουνάτσος- Δημοσιογράφος
  απάντηση10
   
   
  Συμμετοχή όλων | 10/11/2013 14:28
  Κύριε Πάσχο, παρακολουθώ τα πολύ στοχευμένα και επιλεκτικά άρθρα σας κατά καιρούς. Η επιβεβαίωση των κειμένων σας έρχεται με καθυστέρηση αλλά έρχεται πάντα. Να υποθέσουμε ότι η ανάπτυξη μέσα απ’της τοπικές κοινωνίες είναι κάτι που θα το δούμε μελλοντικά; Κι αν ναι ποιοι θα το φέρουν και σε πόσο χρόνο; Η αλήθεια είναι ότι δεν αντέχουμε άλλο! Μήπως τελικά θα πρέπει πέραν απ’την αρθογραφία όλων σας να έχουμε και την συμμετοχή όλων σας;!!!
  M
  απάντηση00
   
   
  ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ γιά την Ελλάδα η επέλαση της ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ! | 09/11/2013 22:50
  Συνιστά βαθιά ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ γιά την πατρίδα μου, την Ελλάδα, το γεγονός, όχι αυτό καθ΄ αυτό το ζήτημα της οικονομικής κρίσης, που βιώνει. Όχι. Διότι η οικονομική κρίση έρχεται και παρέρχεται, όπως και κατά το παρελθόν έγινε, αλλά και στην Ισπανία γίνεται τώρα, ή στην Ιρλανδία. Αλλά διότι, η οικονομική κρίση, αυτή την φορά, έδωσε την ευκαιρία να ΑΝΑΔΥΘΟΥΝ από τον πάτο τα κατακάθια-φραγμοί της Ελληνικής Σκέψης. Οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ! Αυτοί, με την νοοτροπία τους του νταή και του καταδότη, με το μίσος τους κατά ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ , με την περιχαράκωση τους γύρω από το εν στενή εννοία συμφέρον τους και τα κατώτερα ένστικτα τους αναδεικνύοντες παντού, παρέσυραν μεγάλο μέρος του αγνού λαού, ο οποίος ναι μεν ΔΕΝ τους ακολουθεί και ΔΕΝ είναι ΦΑΣΙΣΤΕΣ, να επηρεάζεται στον τρόπο σκέψης του, ΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ. Είναι αυτό η ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ! Η οποία, εδώ στην Ελλάδα -γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο που προανέφερα- θα ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ πολύ και θα ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ επίσης πολύ χρόνο, την ανάκαμψη.
  Αγύριγο κεφάλι
  απάντηση10
   
   
  Ας μην μιλήσω πρωί είναι ακόμα | 09/11/2013 09:21
  ... εδώ που φτάσαμε μόνον τέτοια κείμενα μας εχουν απομείνει .. τουλάχιστον να διανέμονταν δωρεάν se xart;i για καύσιμη ύλη στη σόμπα το χειμώνα. (Και για ορισμένους πανηλίθιους αστούς, μην ξεγελιούνται με το internet - υπάρχει παντού σε αντίθεση με όλα τα άλλα)
  δώ'μου κι άλλο μπάρμπα
  απάντηση40
   
   
  Για ποιό κόμμα | 09/11/2013 08:24
  ντεμπουτάρετε κύριε?
  Μαυρογυαλούρος
  απάντηση40