Τελείωσε η σύσκεψη μεταξύ υπουργείου Εργασίας και τρόικας, για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Οι επαφές που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο αφορούν το ύψος της μείωσης όπως και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί.

Την Δευτέρα το απόγευμα υπήρξε πολύωρη διαπραγμάτευση της γενικής γραμματέα του υπουργείου κυρίας Αθηνάς Δρέττα με εμπειρογνώμονες της τρόικα. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι στη διάρκεια των συζητήσεων έγινε φανερό ότι η τρόικα είναι διατεθειμένη να περιορίσει την αρχική απαίτησή της για μειώσεις 35% σε 25%, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα γίνουν εφάπαξ.

Στο αντίποδα οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς μιλούν για μειώσεις 20% αντί του «αρχικού μεσοσταθμικού 15%» και σε βάθος τριών ετών. Δηλαδή σταδιακά 8% το πρώτο έτος, και από 6% τα επόμενα δύο έτη.
Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ως όριο πάνω από το οποίο θα εφαρμοστούν οι μειώσεις την επικουρική σύνταξη των 200 ευρώ, ενώ όπως είναι γνωστό η Νέα Δημοκρατία ζητάει οι μειώσεις να αφορούν συντάξεις, άνω των 300 ευρώ.

Πάντως η συνάντηση δεν κατέληξε σε συμφωνία και αναμένεται να επαναληφθεί.

Το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται ότι θα αρχίσει κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου με τα στελέχη της τρόικας για την αποσαφήνιση του τελικού πακέτου των μέτρων, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, το οποίο ζητείται εκβιαστικά από την πλευρά των δανειστών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Σύμφωνα με πληροφορίες η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές φτάνει το ποσόν του 1 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί συνάντησης του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου με τα στελέχη της τρόικας και τον κ. Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα τη Δευτέρα υπήρξε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group στην οποία μετείχαν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ Γ. Ζανιάς.

Μετά την πρωινή σύσκεψη με τα τεχνικά στελέχη της τρόικας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδης μετέβη στην οδό Ζαλοκώστα και ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για τις νέες απαιτήσεις των δανειστών.

Σύσκεψη για την οριστικοποίηση νέων περικοπών 1,3 δισ. ευρώ για το 2012 έγινε το πρωί της Δευτέραςστο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, τεχνικά στελέχη της τρόικας και γενικοί γραμματείς των βασικών υπουργείων.

Τα νέα μέτρα που απαιτούνται από την τρόικα, κρίθηκαν αναγκαία από τους δανειστές για να «αντισταθμιστούν» οι απώλειες εσόδων του Δημοσίου από την σχεδιαζόμενη μείωση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή για να κλείσει η αναμενόμενη «τρύπα» από τις απώλειες εισφορών που θα καταγράψουν τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και από τις απώλειες φορολογικών εσόδων που θα προκαλέσει η βαθύτερη ύφεση, η οποία εκτιμάται πλέον ότι θα υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ τη χρονιά που διανύουμε.

Ως την Κυριακή είχε αποφασιστεί μείωση δαπανών στην Υγεία κατά 1,1 δισ. ευρώ, 400 εκατ. ευρώ περικοπές στην Εθνική Αμυνα και εξοικονόμηση 440 εκατ. ευρώ από την περικοπή των επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ.

Αρα για να συμπληρωθούν τα μέτρα που φθάνουν το 1,5% του ΑΕΠ (περίπου 3,3 δισ. ευρώ), όπως ανέφερε και η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού το βράδυ της Κυριακής, αναζητούνται μέσα λίγες ώρες μέτρα περικοπής δαπανών, άνω των 1,3 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα στα μέτρα που συζητούνται είναι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και το κλείσιμο οργανισμών του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

«Με ποιόν ακριβώς διαπραγματεύθηκε ο κ. Σαμαράς; Ποιος καθόταν απέναντί του, η τρόικα ή οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρωθυπουργός;
».

Αυτό ανέφεραν το μεσημέρι της Δευτέρας συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, δίνοντας συνέχεια στη διαμάχη που ξέσπασε μετά τη χθεσινή διαρροή από την πλευρά της ΝΔ η οποία ανέφερε ότι την Κυριακή διασώθηκε ο 13ος και 14ος μισθός.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών απάντησαν ότι το θέμα είχε κλείσει από την Παρασκευή.