Το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου επιβεβαίωσε πως σήμερα το πρωί σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και υπάρχουν αρκετά θύματα-13 νεκροί και 35 σοβαρά τραυματίες στο αεροδρόμιο, ενώ τουλάχιστον άλλοι 10 έχουν χάσει τη ζωή τους σε τρεις ακόμη εκρήξεις στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT. Σε νεότερο απολογισμό στις 2:30 το μεσημέρι το δημόσιο δίκτυο VRT ανεβάζει σε 34 τον αριθμό των νεκρών από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, 20 στο μετρό και 14 στο αεροδρόμιο.

Η μια από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών είναι πιθανόν ότι προκλήθηκε από έναν καμικάζι, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου Φρέντρικ Βαν Λίου.

Τρεις συλλήψεις σε Βέλγιο και Ολλανδία

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια.

Οι επιχειρήσεις των βελγικών αρχών για πρόσωπα που σχετίζονται με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Έρευνες σε σπίτια στην περιοχή της πρωτεύουσας, «σιγή ασυρμάτου» ζήτησε η αστυνομία από τα ΜΜΕ -ορισμένα από τα οποία ωστόσο μιλούσαν για προσαγωγές και συλλήψεις.

Τρεις συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί την τελυταία ώρα σε Βέλγιο και Ολλανδία. Οι δύο πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες και η τρίτη σε σιδηροδρομικό σταθμό στην Ολλανδία.

Πριν λίγη ώραεκκενώθηκε ο σιδηροδρομικό σταθμός του Hoofddorp στα δυτικά του αεροδρομίου του Αμστερνταμ λόγω ύποπτου πακέτου. Παράλληλα ο ίδιος σταθμός έκλεισε γύρω στις 11:00 τοπική ώρα όταν ύποπτος επιβάτης ακούστηκε να απειλεί σύμφωνα με τους υπεύθυνους της σιδηροδρομικής εταιρείας ProRail.

Ο ύποπτος συνελήφθη. Να σημειωθεί ότι είχε ξεκινήσει από τις Βρυξέλλες με προορισμό το Schiphol.

Σύμφωνα με ολλανδικά μέσα ενημέρωσης η αστυνομία ελέγχει το τρένο και τους επιβάτες του.

Την ίδια ώρα νέες ελεγχόμενες εκρήξεις στο αεροδρόμιο και σε πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Η βελγική αστυνομία βρήκε ένα καλάσνικοφ δίπλα στο πτώμα του δράστη της επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με το βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VRT.


Τηλ. επικοινωνίας σε όσους επιθυμούν να έχουν ενημέρωση για την κατάσταση στο Βέλγιο

Δύο τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας και ένα e-mail έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτηση στο twitter, και απαντούν σε όσους επιθυμούν να έχουν ενημέρωση για την κατάσταση στο Βέλγιο: 210-3681730, 210-3681350, e-mail:mdk@mfa.gr

Δηλώσεις του βέλγου Πρωθυπουργού Σ. Μισέλ: Αυτό που φοβόμασταν συνέβη… Οι επιθέσεις ήταν τυφλές και άναδρες. Είναι πολλοί οι νεκροί και οι τραυματίες ορισμένοι σε σοβαρή κατάσταση. Είναι μια μαύρη ημέρα για το Βέλγιο…

Γάλλος Πρωθυπουργός Μ.Βαλς: Βρισκόμαστε σε πόλεμο

Γάλλος ΥΠΕΣ: Βρισκόμαστε σε πόλεμο

Η Γαλλία ζητεί να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ανακοινώνοντας την ανάπτυξη επιπλέον 1.600 αστυνομικών και μελών της χωροφυλακής στη χώρα, μετά τις «σοβαρές επιθέσεις» στις Βρυξέλλες.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο» και «απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των αρχών», δήλωσε παράλληλα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, έπειτα από έκτακτη σύνοδο της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι αποφασίστηκε να αναπτυχθούν 1.600 επιπλέον αστυνομικοί και μέλη της χωροφυλακής για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα και στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Συνολικά 400 επιπρόσθετοι αστυνομικοί θα ενισχύσουν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και θα επικεντρωθούν επίσης εκ νέου οι περιπολίες του στρατού στους χώρους των δημόσιων μέσων μεταφοράς, διευκρίνισε επίσης ο υπουργός μετά την έκτακτη αυτή σύνοδο με τον πρόεδρο Ολάντ.

Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια «εξαιρετικά υψηλή» απειλή για την ασφάλειά της, κατέληξε ο ίδιος.

Το πρακτορείο Belga News μετέδωσε ότι στρατός και αστυνομία ενισχύουν την ασφάλεια γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.

Αυτοί είναι οι δύο ύποπτοι που αναζητούν οι βελγικές αρχές σύμφωνα με το BFMTV

Ο Πύργος του Άιφελ σήμερα το βράδυ θα φωτιστεί στα χρώματα της βελγικής σημαίας

Στα χρώματα του Βελγίου θα φωτιστεί απόψε ο Πύργος του Άιφελ αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα των σημερινών επιθέσεων στις Βρυξέλλες και στους συγγενείς τους, όπως και σε όλον τον βελγικό λαό, δήλωσε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Η δήμαρχος εξέφρασε παράλληλα την «πλήρη αλληλεγγύη της, όπως και αυτή των κατοίκων του Παρισιού» στον δήμαρχο των Βρυξελλών Ιβάν Μαγιέρ. Η Ινταλγκό πρόσθεσε ότι μίλησε τηλεφωνικώς μαζί του για να του εκφράσει «πόσο πολύ συναισθανόμαστε τη θλίψη και τον πόνο» του βελγικού λαού.

«Αποτίοντας φόρο τιμής, θα φωτίσουμε απόψε τον Πύργο του Άιφελ με τα χρώματα του Βελγίου», πρόσθεσε.
«Η Ευρώπη χτυπήθηκε σήμερα στην καρδιά της», δήλωσε επίσης η Ινταλγκό, σημειώνοντας ότι «για άλλη μια φορά, δέχθηκαν επίθεση οι θεμελιώδεις αξίες της (Ευρώπης): η ελευθερία της, ο ανθρωπισμός της, η ανεκτικότητά της, η ασάλευτη προσήλωσή της στη δημοκρατία».

«Έχουμε το καθήκον να υψώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στον εχθρό αυτόν που έχει οδηγό του μόνο το μίσος, τον θάνατο και τον φανατισμό», πρόσθεσε.

«Η απάντησή μας πρέπει να είναι αυστηρή και αδιάλλακτη: (πρέπει) να εγγυηθούμε την ασφάλεια των συμπολιτών μας (…) και να επικεντρώσουμε τις ενέργειές μας στον τομέα της παιδείας, της ζωής μας μαζί και του διαλόγου μεταξύ των κοινοτήτων», υπογράμμισε επίσης η δήμαρχος του Παρισιού για να καταλήξει: «Δεν θα παραδοθούμε».

Οι ρωσικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει τις βελγικές αρχές για πιθανό χτύπημα

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει τις βελγικές αρχές ότι τρεις μαχητές του ISIS που είχαν εκπαιδευτεί στην Συρία και είχαν εισέλθει σε βελγικό έδαφος στα τέλη Φεβρουαρίου πιθανόν να ετοίμαζαν χτύπημα, σύμφωνα με το live news. Ανάμεσά τους και δύο αδέλφια από την Λευκορωσία.

Το δίκτυο μεταδίδει μάλιστα και ονόματα, κάνοντας λόγο για τα αδέλφια Ιβάν (27χρονος) και ο Αλεξέι (23χρονος), που φέρονται να συνοδεύονταν από τον συμπατριώτη τους Μαράτ πουείναι από μουσουλμανική δημοκρατία της Ρωσίας, ζούσε όμως και αυτός στη Λευκορωσία.


Στο 4 το επίπεδο συναγερμού στη χώρα – Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία – Στους δρόμους ο στρατός

Στο 4 το επίπεδο συναγερμού στη χώρα. Οι αρχές του Βελγίου έχουν επιβεβαιώσει ότι το επίπεδο της τρομοκρατίας έχει τώρα αυξηθεί στο μέγιστο επίπεδο στη χώρα. Ντομινο αλέρτ και στα αεροδρόμια Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Αγγλίας. Ακυρώνει το Eurostar τα δρομολόγια από και προς Βρυξέλλες.

Στο ανώτατο επίπεδο «πορτοκαλί» ανεβαίνει το επίπεδο απείλης στα ευρωπαϊκά όργανα, σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Όλες οι συναντήσεις εντός των κτιρίων αναβάλλονται και επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο προσωπικό με κάρτα εισόδου.

Παράλληλα, σύμφωνα με βελγικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έχουν κλείσει τα σύνορα με την Ολλανδία, ενώ αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και στη μεθόριο με τη Γερμανία.

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στις Βρυξέλλες. Εκκληση από τις βελγικές αρχές να παραμείνουν οι πολίτες στα σπίτια τους.

Στον δρόμο ο στρατός. Οι βελγικές αρχές στέλνουν 225 επιπλέον στρατιώτες στις Βρυξέλλες μετά τις εκρήξεις, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Οι εκρήξεις στις Βρυξέλλες βρήκαν τα παιδιά στα σχολεία. Η εντολή είναι όλοι οι μαθητές να παραμείνουν κλεισμένοι στις τάξεις τους μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση των βελγικών αρχών.

Σε αυξημένη επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ.

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες με διαρκείς συσκέψεις στο Αρχηγείο όπου εξετάζονται όλες οι πληροφορίες που φτάνουν από τη Βελγική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί να υπάρχει επιτήρηση σε πρεσβείες και επιχειρήσεις βελγικών και γαλλικών συμφερόντων κυρίως αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Επίσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τα μέτρα είναι ήδη ενισχυμένα ωστόσο έχει ζητηθεί από τους αστυνομικούς να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί για άτομα που πιθανόν κρίνονται ύποπτα ή για εγκαταλελειμμένα αντικείμενα όπως σακίδια ή βαλίτσες.

Αντίστοιχη εντολή έχει δοθεί και σε αστυνομικούς που περιπολούν σε σταθμούς του Μετρό.

Σε επιφυλακή και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» της άτομα που έχουν χαρακτηριστεί ως ύποπτα.

Οι ελληνικές διωκτικές αρχές, όπως σημείωναν τα ίδια στελέχη, είναι σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Ντομινο αλέρτ σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Ολλανδία, Κύπρο, Δανία, Σουηδία, Φιλανδία

Ο ολλανδικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορά του μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με μήνυμά του στο Twitter.

Παράλληλα, ενισχύθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, μετά τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού.

Η βρετανική αστυνομία εντείνει τα μέτρα ασφαλείας σε βασικά σημεία της χώρας μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες. Ο Μαρκ Ρόουλι, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός σε θέματα τρομοκρατίας στη Βρετανία, είπε ότι η κίνηση αυτή έχει προληπτικό χαρακτήρα και δεν προκύπτει από συγκεκριμένες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.
«Στο Λονδίνο συγκεκριμένα, η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει κινητοποιήσει επιπλέον αξιωματικούς, οι οποίοι θα πραγματοποιούν εμφανείς περιπολίες σε βασικά σημεία σε όλη την πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου μεταφορών», ανέφερε ο Ρόουλι σε ανακοίνωση. «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις βελγικές αρχές και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση». Παράλληλα ενισχύθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία αυτή την ώρα επικρατεί συναγερμός σε όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, το αεροδρόμιο Shiphol του Άμστερνταμ και στο Ρότερνταμ – Eindhoven έχει ενισχυθεί με ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις για λόγους ασφαλείας.

Εκτακτα μέτρα και στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Η αστυνομία στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και δημόσιους χώρους έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η αστυνομία της Δανίας ανέφερε πως έχει αυξήσει τις περιπολίες στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και άλλα κύρια σημεία της πόλης έπειτα από τις φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε ένα σταθμό του μετρό στην πόλη.

«Είμαστε ενήμεροι για το τι συνέβη στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου θα δείτε περισσότερη αστυνομία στο αεροδρόμιο και σε κύρια σημεία στην Κοπεγχάγη», ανέφερε η αστυνομία της Δανίας στην επίσημη σελίδα της στο Twitter.
Οι αρχές της Δανίας είχαν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού αφότου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με πυροβολισμούς σε μια εκδήλωση για την ελευθερία της έκφρασης και σε μία συναγωγή στην Κοπεγχάγη πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Η αστυνομία στη Σουηδία ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε την παρουσία της στα αεροδρόμια και έλαβε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε άλλους δημόσιους χώρους. Ο φινλανδός υπουργός Εσωτερικών Πετέρι Όρπο έγραψε στο Twitter: «Φινλανδοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν αυξήσει την επιτήρηση στο αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βαντάα».

Κλείνουν τα σύνορα του Βελγίου

Εκλεισαν και τα σύνορα Γαλλίας-Βελγίου, ενώ νωρίτερα είχαν κλείσει τα σύνορα Ολλανδίας με το Βέλγιο.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών. Τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για 17 νεκρούς και περίπου 35 τραυματίες. Tο Russia Today κάνει λόγο για 18 νεκρούς, ενώ πληροφορίες ανεβάζουν τους τραυματίες στους 100.

Στο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί 30 τραυματίες, σύμφωνα με το RTBF.

Εκλεισε μέχρι νεωτέρας το αεροδρόμιο στις Βρυξέλλες

Το αεροδρόμιο έκλεισε μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Eurocontrol. Ματαιώθηκαν οι πτήσεις και εκκενώνεται η περιοχή του αεροδρομίου, σύμφωνα με τον λογαριασμό του αεροδρομίου στο Twitter. Τα δρομολόγια του σιδηροδρόμου προς το αεροδρόμιο αναστέλλονται.

«Μην έρχεστε στο αεροδρόμιο – το αεροδρόμιο εκκενώνεται. Αποφύγετε την περιοχή του αεροδρομίου. Οι πτήσεοις έχουν ματαιωθεί», σημειώνεται στον λογαριασμό στο Twitter.

Ολα τα αεροπλάνα που είχαν προορισμό τις Βρυξέλλες κατευθύνονται σε γειτονικές χώρες.

Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ η πτήση της Aegean Α3620 που αναχώρησε από το αεροδρόμιο των Αθηνών στις 08:30 με τελικό προορισμό τις Βρυξέλλες.

Εκτροπές-ακυρώσεις πτήσεων με προορισμό τις Βρυξέλλες

Η Delta Air Lines και η United Airlines προχώρησαν σε εκτροπή των πτήσεών τους μετά τις φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, ενώ η ιρλανδική Ryanair ακύρωσε όλες τις πτήσεις που είχαν προορισμό τους το συγκεκριμένο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.

Η Delta ανακοίνωσε ότι έγινε εκτροπή της πτήσης DL42 από τη Νέα Υόρκη για Βρυξέλλες προς το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, ενώ η πτήση DL80 από την Ατλάντα προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο. Η United Airlines, που είχε δύο πτήσεις σήμερα το πρωί με προορισμό τις Βρυξέλλες, είπε ότι η πτήση από την Ουάσινγκτον αφίχθη στις 07:01 τοπική ώρα και οι επιβάτες αποβιβάστηκαν κανονικά. Η δεύτερη πτήση από το αεροδρόμιο του Νιούαρκ εξετράπη προς άλλο προορισμό, ο οποίος δεν έγινε γνωστός. Σύμφωνα με την United, όλες οι υπόλοιπες πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο των Βρυξελλών ανεστάλησαν μέχρι νεωτέρας.

Η Ryanair είπε ότι οι πτήσεις της από και προς το αεροδρόμιο Σαρλουά των Βρυξελλών διεξάγονται κανονικά, αν και με κάποιες καθυστερήσεις.

Η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις της που ήταν για σήμερα προγραμματισμένες από και προς τις Βρυξέλλες. Δύο αεροσκάφη που είχαν αναχωρήσει από την Φρανκφούρτη και το Μόναχο με προορισμό τη βελγική πρωτεύουσα άλλαξαν πορεία προς τη Λιέγη ή την Κολονία.

Οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο

Διπλή έκρηξη σημειώθηκε στις 8:15 (τοπική ώρα) το πρωί της Τρίτης στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στο Ζάβεντεμ. Εχει ενεργοποιηθεί το «σχέδιο καταστροφής» από τις βελγικές αρχές. Ολοι οι επιβάτες έχουν απομακρυνθεί από το κτήριο του αεροδρομίου και έχουν μεταφερθεί στις πίστες του αεροδρομίου.
Εντοπίστηκαν και άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στο αεροδρόμιο σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτόπτες μάρτυρες μετέδωσαν ότι είδαν με τα μάτια τους βόμβα στο check-in των αναχωρήσεων.

Οι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στην αίθουσα αναχωρήσεων, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι εκρήξεις. Κατέρρευσε η οροφή του κτηρίου η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό των ανθρώπων.

Σύμφωνα με το Sky News οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στον γκισέ των American Airlines.

Σύμφωνα με πληροφορίες του βλγικού πρακτορείου Belga πριν τις εκρήξεις ακούστηκαν πυροβολισμοί και κάποιος να φωνάζει στα αραβικά.

Μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης

Το μήνυμα του ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Την καταδίκη του εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών για τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στην καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι «η τυφλή τρομοκρατία είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, τη στήριξή μας στον λαό και την κυβέρνηση του Βελγίου και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Στη δέσμευση της Ε.Ε. να υποτάξει τον τρόμο μέσω της Δημοκρατίας αναφέρεται με ανάρτησή του στο twitterτο υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Βελγίου. «Είμαστε όλοι Βρυξελλιώτες» γράφει.


Το σχόλιο της Φ. Γεννηματά

«Η σκέψη μας στον βέλγικο λαό. Θλίψη για τις ζωές που χάθηκαν. Η Ευρώπη μια οικογένεια απέναντι στην τρομοκρατία & τον φανατισμό» ήταν το μήνυμα της προέδρου του ΠαΣοΚ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σχόλιο ΑΝΕΛ

«Μαύρη Τρίτη σήμερα για τις Βρυξέλλες -πόλη σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, από τα αποτρόπαια τρομοκρατικά χτυπήματα στο αεροδρόμιο και το μετρό της βελγικής πρωτεύουσας που σκόρπισαν το θάνατο, τον τρόμο και τον πανικό. Είναι η δεύτερη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη μετά από εκείνη στο θέατρο Μπατακλάν στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου του περασμένου έτους» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου, προσθέτοντας «δυστυχώς η τρομοκρατία είναι μια ύπουλη απειλή για τις δημοκρατικές και ανοιχτές κοινωνίες του δυτικού κόσμου, με απρόβλεπτες παρενέργειες».

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε συγκλονισμένοι από τη νέα τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την ολόψυχη συμπαράστασή μας στον βελγικό λαό που δοκιμάζεται σε αυτές τις πραγματικά δύσκολες στιγμές» καταλήγει στη δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει τις δολοφονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον βελγικό λαό και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
«Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι τέτοιες επιθέσεις αξιοποιούνται για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, την ενίσχυση των μέτρων καταστολής, της ξενοφοβίας και τον εκφοβισμό του λαού» επισημαίνει το ΚΚΕ καταλήγοντας «ο ελληνικός λαός, όλοι οι λαοί, πρέπει να εμποδίσουν τέτοιες εξελίξεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και να επαγρυπνούν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής «μυρίζει μπαρούτι», ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη και οι ανταγωνισμοί ισχυρών καπιταλιστικών χωρών οξύνονται επικίνδυνα».

Η ανακοίνωση ΛΑΕ

«Καταδικάζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις αποτρόπαιες επιθέσεις στις Βρυξέλλες, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον Βελγικό λαό και τα βαθιά συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει η Λαϊκή Ενότητα σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Η Λαϊκή Ενότητα επισημαίνει επίσης ότι «η απάντηση στην βαρβαρότητα των φανατικών τζιχαντιστών δεν θα πρέπει να είναι η ξενοφοβία, η ισλαμοφοβία, τα κλειστά σύνορα, ο περιορισμός των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί στη Μέση Ανατολή. Αυτό που χρειάζονται τώρα όσο ποτέ οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν είναι η ενίσχυση των ακροδεξιών και νεοφασιστικών αντιλήψεων, αλλά ο παλλαϊκός αγώνας για περισσότερη δημοκρατία, για περισσότερη δικαιοσύνη, για προοδευτικές εξελίξεις και κυρίως ο αγώνας για φιλειρηνικές πολιτικές δικαιοσύνης και δημοκρατικής σταθεροποίησης στις χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες είναι και οι μόνες που μπορεί να ανακόψουν τα κύματα των προσφύγων».

Μήνυμα του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον

Η ανακοίνωση Πούτιν

«Ο πρόεδρος καταδίκασε απόλετα αυτές τις βάρβαρες πράξεις, εκφράζοντας τα συλληπητήριά του στο λαό του Βελγίου και διαβεβαίωσε τον βασιλιά Φίλιππο για την απόλυτη αλληλεγγύη του σε αυτές τις δύσκολες ώρες» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κινήθηκε σε τελείως διαφορετικό επίπεδο δηλώνοντας ότι «όσο χάνονται ζωές και χρόνος, ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι αυτή η πολιτική των διπλών κριτηρίων για την αξιολόγηση των τρομοκρατικών ενεργειών είναι μια αδιέξοδη πολιτική».

Αντιδράσεις από Βερολίνο

Ο διευθυντής της γερμανικής καγκελαρίας και υπουργός ειδικών υποθέσεων Πέτερ Αλτμαϊερ, ανήρτησε το ακόλουθο tweet:

«Αδιανόητο. Οι τρομοκράτες δεν επιτρέπεται να νικήσουν! Οι αξίες της Ευρώπης είναι ισχυρότερες από το μίσος και τη βία! Κάθε αλληλεγγύη στις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Eπίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάϊμπερτ έγραψε: «Οι αποκρουστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες μας ενώνουν όλους: Aλληλεγγύη με τα θύματα και αποφασιστικότητα κατά των τρομοκρατών».

O πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ στη συλλυπητήρια επιστολή του προς το βασιλιά του Βελγίου Φίλιππο, λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες, γράφει : «Οι ειδήσεις για τις απάνθρωπες τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών με συντάραξαν βαθιά. Καταδικάζω κατηγορηματικά τα φοβερά εγκλήματα, τα οποία προκάλεσαν πολλά θύματα. Η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό του Βελγίου. Από κοινού θα υπερασπίσουμε τις ευρωπαϊκές μας αξίες, την ελευθερία και τις δημοκρατία» τονίζει και συμπληρώνει «Είμαστε σοκαρισμένοι από τα γεγονότα, εκφράζουμε τη θλίψη μας στο βελγικό λαό και συναισθανόμαστε τον πόνο των οικογενειών και των φίλων των θυμάτων. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες εύχομαι στους συγγενείς τους δύναμη και στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση».

Το μήνυμα του ΝΑΤΟ

«Mε την καρδιά, με τη σκέψη μας στις Βρυξέλλες», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Το μήνυμα του σουηδού πρωθυπουργού Στέφαν Λόφβεν

Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες συνιστούν «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης», δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν.

«Είναι μια επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης. Δεν θα δεχθούμε ποτέ τρομοκράτες να επιτίθενται στις ανοικτές κοινωνίες μας», έγραψε στο πρακτορείο ειδήσεων TT ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο δανός πρωθυπουργός του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν κατήγγειλε στο Twitter μια «απεχθή επίθεση»

«Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα και στις οικογένειές τους. Είμαστε στο πλευρό των Βρυξελλών», πρόσθεσε.
Διπλή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στη συνέχεια μια άλλη σε ένα σταθμό του μετρό στην ευρωπαϊκή συνοικία της βελγικής πρωτεύουσας. Οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο προκάλεσαν τουλάχιστον 13 νεκρούς και 35 τραυματίες, μετέδωσαν πολλά βελγικά ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε τις σημερινές «τρομοκρατικές επιθέσεις» στις Βρυξέλλες.

«Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη», δήλωσε παράλληλα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Εκλεισε το αεροδρόμιο.