Υλικά για 1 βάζο 500ml

Για τον μαριναρισμένο γαύρο
500 γρ. γαύρος
αλάτι
200 ml ξίδι
έ.π. ελαιόλαδο
λίγα κλωναράκια μαϊντανού
2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. μαραθόσπορους
1 κ.γ. σιναπόσπορους
3-4 καρότα, σε μπαστουνάκια

Για τα ρολάκια
2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 χούφτα φύλλα βασιλικού
1 μελιτζάνα, σε μακρόστενες φέτες
2 πιπεριές πράσινες, σε φέτες
2 κολοκυθάκια, σε μακρόστενες φέτες
1 πακετάκι φύλλα για spring rolls
λάδι για το τηγάνισμα και το ψήσιμο
1 ματσάκι γλιστρίδα, πλυμένη και χοντροκομμένη, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Μαριναρισμένος γαύρος: Καθαρίζω και φιλετάρω τον γαύρο, πιάνοντας το κεφάλι και τραβώντας όλη τη ραχοκοκαλιά του. Βάζω προσεκτικά τα φιλέτα γαύρου το ένα δίπλα στο άλλο σε μια μπασίνα και τα αλατίζω. Τα αφήνω για 1 ημέρα σκεπασμένα με διάφανη μεμβράνη στο ψυγείο.

Την επομένη, βάζω σε ένα μπολ τα φιλέτα γαύρου και τα σκεπάζω με ξίδι, καλύπτω με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνω έτσι για ακόμη ένα 24ωρο στο ψυγείο. Την επομένη, πετάω το ξίδι και βάζω τον γαύρο σε ένα αποστειρωμένο βάζο με λάδι, κλωνάρια από μαϊντανό, λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο, τους μαραθόσπορους, τους σιναπόσπορους και τα μπαστουνάκια από καρότο. Ετσι συντηρείται για αρκετό καιρό στο ψυγείο.

Ρολάκια: Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνω λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και ψήνω τις ντομάτες σε μέτρια φωτιά με τα φύλλα βασιλικού μέχρι να στεγνώσουν. Απλώνω τα λαχανικά σε σχάρα με ταψί από κάτω, τα λαδώνω ελαφρώς και τα ψήνω στον φούρνο μέχρι να μαραθούν.

Κατόπιν τα κόβω σε χοντρά μπαστουνάκια και τα ανακατεύω με την ψημένη ντομάτα και τον βασιλικό. Ανοίγω τα φύλλα spring rolls, τα κόβω στα 2 και τυλίγω μικρά ρολάκια με τα ψητά λαχανικά. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω αρκετό λάδι και τηγανίζω τα ρολάκια για λίγα λεπτά.

Μόλις πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές, τα βγάζω και τα αφήνω σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το περιττό λάδι. Σερβίρω αμέσως σε μικρά πιατάκια επάνω σε λίγη γλιστρίδα, γαύρο, μερικά καροτάκια και λίγο από το λάδι που τα συντηρεί.