Εκεί που κατηφόριζα τη Χαριλάου Τρικούπη κάνοντας ψυχοθεραπευτική προθηκολειχία έπεσα πάνω στον πίνακα που με καλούσε για Γεύση, Ποιότητα και Παράδοση με υπογραφή Σπύρος.

Μπαίνοντας στην είσοδο και αριστερά του θυρωρείου βρέθηκα μπροστά σε ένα μαγέρικο με τα όλα του. Προθήκη για τις κατσαρόλες με τα μαγειρευτά, τηγάνια, κατσαρόλες, φούρνοι, όλα πεντακάθαρα. Αλλά και μια καφετιέρα για εσπρέσο μπροστά μπροστά.

Ο ιδιοκτήτης, Σπύρος το όνομά του, μου δήλωσε ότι «σήμερα τα φαγητά μου είναι λίγο θλιμμένα σαν κι εμένα», αλλά η ορεκτικότατη κολοκυθόπιτα – σαν αφράτη ομελέτα – καυτή από τον φούρνο, αντί για θλίψη χαρά μεγάλη μου προκάλεσε. Στις κατσαρόλες είδα και μανιτάρια κρασάτα, σουτζουκάκια κοκκινιστά με πουρέ, κοτόπουλο ψητό.

Δώδεκα χρόνια είναι εκεί το μαγαζί, ξεκίνησε ως καφενείο των γραφείων της πολυκατοικίας και των πέριξ μαγαζιών αλλά πολύ γρήγορα ο Σπύρος το γύρισε στο μαγέρικο. «Μάγειρας δεν είμαι, αλλά έμαθα να μαγειρεύω γιατί αγαπάω τους πελάτες μου και το μαγαζί μου. Εγώ είμαι ρεμπέτης. Μου αρέσουν οι μεζέδες, το κρασί, το τσίπουρο, το ούζο, η ωραία μουσική, οι παρέες που περνάνε καλά. Είναι δύσκολα τώρα, αλλά την παλεύουμε».

Είμαι σίγουρη πάντως ότι αν πάτε για ούζο ή τσίπουρο και σας δει μερακλήδες, ο Σπύρος θα αυτοσχεδιάσει σε μεζέδες αρκεί να του το ζητήσετε. ΓΙατί αν κρίνω από την κολοκυθόπιτά του, στον μεζέ τον πάει το χέρι του.

Την ώρα που μιλούσαμε καλοντυμένη κυρία – προφανώς ένοικος κάποιου γραφείου της πολυκατοικίας – μπήκε για τον καφέ της. Αντάλλαξαν δύο χαριτωμένες κουβέντες, αντευχήθηκαν και η κυρία αποχώρησε. Όμορφες, ανθρώπινες σχέσεις.

Οινομαγειρείον Στοά, Χαριλάου Τρικούπη 5, τηλ. 210 3303 890, Καθημερινά 12.00-19.00, Κυριακή κλειστά.

Διαβάστε ακόμη:
Περίπατος στην Αθήνα: Στο Select της Φωκίωνος Νέγρη
Περίπατος στην Αθήνα: Καφές στην Στοά της Πατησίων
Περίπατος στην Αθήνα: Σουβλάκια Λειβαδιάς στην Κάνιγγος
Περίπατος στην Αθήνα: Κι αν είναι οικολόγοι, μην τους φοβάστε