Στις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης ΑνταγωνισμούτηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τις μονάδες της ΔΕΗ που θα περιλαμβάνει το προς πώληση λιγνιτικό «πακέτο».
Οπως ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ανώτατο στέλεχος του υπουργείου (στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος), οι τεχνοκράτες της Κομισιόν ζητούν να μπουν στο «καλάθι» και δύο μονάδες της Μεγαλόπολης.
«Οι κοινοτικοί θεωρούν ότι με τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αμυνταίουδεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ καθώς οι δύο μονάδες του έχουν τεθεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας και το 2019 θα πρέπει να αποσυρθούν, εκτός εάν αναβαθμιστούν περιβαλλοντικά. Οι μονάδες της Μεγαλόπολης έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής» επισήμανε η ίδια πηγή του ΥΠΕΝ, η οποία υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία.
Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και οι δύο σταθμοί της Μεγαλόπολης που έχουν εγκατεστημένο σύστημα αποθείωσης εκπέμπουν σημαντικά παραπάνω από το νέο όριο εκπομπώνSO2 (διοξειδίου του θείου) που έθεσε πρόσφατα η ΕΕ, με συνέπεια να απαιτείται πλέον αναβάθμισή τους. Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και ως προς τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx). Ολοι οι λιγνιτικοί σταθμοί της χώρας, πλην της Μελίτης Ι και της Μεγαλόπολης ΙΙΙ, εκπέμπουν κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια πολύ παραπάνω από το νέο όριο των 150 mg/Nm3 για υφιστάμενους λιγνιτικούς σταθμούς.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει το στέλεχος του υπουργείου, το τελικό σχέδιο θα έχει οριστικοποιηθεί έως τις 20 Οκτωβρίου προκειμένου, στα τέλη του μήνα ή πιθανώς στις αρχές Νοεμβρίου, να γίνει το «market test», το οποίο θα αναδείξει και το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής δεν ζήτησαν ποτέ να μπει στο πακέτο των λιγνιτικών ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, αλλά ούτε έχουν δείξει ότι επιθυμούν να ξεφύγουν από την αρχική συμφωνία και να βάλουν στο τραπέζι και τα υδροηλεκτρικά. «Η ΔΕΗ άλλωστε δεν έχει τόσο πολλούς σταθμούς και οι εναλλακτικές είναι περιορισμένες ώστε ο προς πώληση φάκελος να είναι δελεαστικός για τους επενδυτές αλλά και το πακέτο που θα απομείνει στη ΔΕΗ να είναι βιώσιμο και η επιχείρηση να μην έχει κι άλλες ζημίες» σημειώνει το στέλεχος του ΥΠΕΝ. Και προσθέτει: «Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούνομαλά» και παρά τα όσα ακούγονται «ήδη επενδυτές από τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, την Κίνα και την Ιαπωνία» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Το αρχικό σχέδιο που είχαν προτείνει ΥΠΕΝ και ΔΕΗ προβλέπει την πώληση των δύο μονάδων του Αμυνταίου Ι και ΙΙ, της Μελίτης Ι καθώς και της άδειας της Μελίτης ΙΙ, μαζί με τα λιγνιτικά ορυχεία που εφοδιάζουν τους συγκεκριμένους σταθμούς.

HeliosPlus