Ένα φιλόδοξο κομμάτι του Νέου Σχολείου που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβρη πιλοτικά στα σχολεία της χώρας, αποτελεί το μεγάλο πολιτιστικό πρόγραμμα «Παπαδιαμάντης – Ελύτης – Γκάτσος – Τσίρκας: 100 χρόνια μετά» που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργείο Παιδείας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δημιουργίας πρωτότυπων έργων από μαθητές για να μελετήσουν το έργο μεγάλων συγγραφέων και ποιητών της χώρας. Στόχος είναι οι μαθητές να δημιουργήσουν βίντεο, να στήσουν εκθέσεις, να φτιάξουν θεατρικά, αλλά και ό,τι άλλο εμπνευστούν σχετικά με τη ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Νίκου Γκάτσου και του Στρατή Τσίρκα.

Εφέτος άλλωστε συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και ταυτόχρονα 100 χρόνια από τη γέννηση των τριών άλλων μεγάλων των ελληνικών γραμμάτων.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου στην διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης που έγινε στο κτίριο του Αμαρουσίου, το πρόγραμμα «αποβλέπει στη δημιουργία ενός Ανοιχτού Σχολείου που θα δημιουργεί και θα διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με την κοινότητα, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους πολιτιστικούς φορείς και τους καλλιτέχνες, που θα συμβάλλει στην πολιτιστική ζωή και θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας των μαθητών».

Ήδη άλλωστε δράσεις σχετικές με τον πολιτισμό έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των 800 ολοήμερων που λειτουργούν πιλοτικά σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων η φιλαναγνωσία, το θεατρικό παιχνίδι, τα εικαστικά, τα καλλιτεχνικά μαθήματα.

Το έργο θα υποστηρίζεται από επιτροπή εκπροσώπων του χώρου της τέχνης και των γραμμάτων. Την επιτροπή αυτή απαρτίζουν ηθοποιός κυρία Λυδία Κονιόρδου, η συγγραφέας Άλκη Ζέη, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου κυρία Ρίτσα Φράγκου – Κικίλια, ο ποιητής και συν εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «Η Λέξη» κ. Αντ. Φωστιέρης και ο διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κ. Σωτ. Χατζάκης.

Η κυρία Κονιόρδου μάλιστα που παρέστη στην εκδήλωση που έγινε στο υπουργείο Παιδείας, μίλησε για την ανάγκη σύνδεσης τέχνης και πολιτισμού με την εκπαίδευση.

Βραβεύσεις και εκπαιδευτική τηλεόραση

Στην υλοποίηση του προγράμματος θα αξιοποιηθεί η Εκπαιδευτική Τηλεόραση και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ι – create (http: //www.i-create.gr).

Στην πλατφόρμα αυτή θα φιλοξενηθεί το πρόγραμμα σε ειδική θεματική ενότητα με την μορφή micro – site, με βοηθητικό οπτικοακουστικό υλικό, κείμενα, σχετικά links που αφορούν τους τιμώμενους δημιουργούς. Με αυτό τον τρόπο θα δίνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους μαθητές ένα περιβάλλον συνεργασίας και κυρίως υλοποίησης βίντεο, διαδραστικών εκπαιδευτικών παιχνιδιών, ιστολογιών, υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα εφαρμογών web 2.0 και ελεύθερου λογισμικού.

Τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές θα μπορούν να αναρτήσουν τα έργα που θα δημιουργήσουν (ατομικά ή συλλογικά) στην πλατφόρμα i – create, για να πάρουν μέρος σε ένα Διαδικτυακό πανελλήνιο διαγωνισμό.

Η επιλογή των έργων από τον πανελλήνιο διαγωνισμό θα γίνει με δύο τρόπους: α) με online ψηφοφορία, ανοικτά και ελεύθερα από τους χρήστες και β) από την επιτροπή των καλλιτεχνών που συστάθηκε.

Η επιλογή των έργων με τον πρώτο τρόπο θα είναι εντελώς ανεξάρτητη από την επιλογή έργων με το δεύτερο τρόπο.

Το πρόγραμμα θα κλείσει με τη διοργάνωση εκδήλωσης στην Αθήνα στο τέλος της σχολικού έτους 2010-2011. Στην εκδήλωση αυτή, πρωταγωνιστές θα είναι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, θα παρουσιαστούν τα επιλεγμένα έργα και θα γίνουν οι βραβεύσεις σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Τα βραβευμένα έργα θα προβληθούν διαδικτυακά και θα εκτεθούν σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους ή σε δημόσια κτίρια.