5 το πρωί: Τι μετέφεραν τα τρένα στα Τέμπη – Τα φαβορί για τις ευρωεκλογές – Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ραγδαίες οι εξελίξεις αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της φονικής έκρηξης μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη. Οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών απορρίπτουν τα αρχικά πορίσματα πραγματογνωμόνων που είχαν διορίσει ο ΟΣΕ και η Τροχαία Λάρισας και εστιάζουν στα ίχνη ξυλολίου.

1

Τι μετέφεραν τα μοιραία τρένα στα Τέμπη

  • Τα αρχικά πορίσματα: Νέες εξελίξεις έρχονται στο φως αναφορικά με τη φονική έκρηξη που ακολούθησε μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, με τη σχετική έρευνα να έχει ανατεθεί σε καθηγητή του ΕΜΠ, ενώ πόρισμα αναμένεται και από τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων. Τα αρχικά πορίσματα πραγματογνωμόνων απέδιδαν την έκρηξη στη διάχυση και στην ανάφλεξη ελαίων των τριών μετασχηματιστών, κάτι που διαψεύδουν οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών των θυμάτων.
  • Τι «μαρτυρά» το ξυλόλιο: Στα ίχνη ξυλολίου που είχαν βρεθεί εστιάζουν το ενδιαφέρον τους οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών των θυμάτων, διατυπώνοντας την εκδοχή ότι «ίσως στον σταθμό Θεσσαλονίκης να έγινε παράνομη φόρτωση ενός βαγονιού που προερχόταν από τη Βόρεια Μακεδονία με διαλύτες νόθευσης καυσίμων που περιέχουν πράγματι ξυλόλιο».
  • Τι μετέφεραν, τελικά; Υπάλληλοι του ΟΣΕ και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ απορρίπτουν κάθε συσχέτιση με λαθρεμπορικά κυκλώματα. Ωστόσο, έγγραφα με αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους σε κατασχεμένους διαλύτες νόθευσης καυσίμων αναμένεται να ζητηθούν από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για να προσδιοριστεί αν οι ουσίες που περιέχουν συμπίπτουν με αυτές που εντοπίστηκαν στο σημείο της τραγωδίας.
2

Σταθερά πρώτη η ΝΔ - Ποιοι υποψήφοι είναι φαβορί για να εκλεγούν στην Ευρωβουλή

  • Η εκτίμηση ψήφου: Σταθερά πρώτη και με μεγάλη διαφορά παραμένει η Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση ψήφου για τις προσεχείς Ευρωεκλογές, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Πιο συγκεκριμένα,  η Νέα Δημοκρατία, στην εκτίμηση ψήφου, καταγράφει ποσοστό της τάξης του 33,2%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 15,1%.Το ΠαΣοΚ βρίσκεται στο 12%, ενώ η Ελληνική Λύση στο 10,5%.Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 8,7%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 4%, η ΝΙΚΗ στο 3,8%, η Νέα Αριστερά στο 2,9% και οι Δημοκράτες στο 2,8%. Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, εκεί η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 28,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 13%, το ΠαΣοΚ στο 10,3%, η Ελληνική Λύση στο 9%, το ΚΚΕ στο 7,5%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,4%, η ΝΙΚΗ στο 3,2%, η Νέα Αριστερά στο 2,5% και οι Δημοκράτες στο 2,4%.
  • Τα φαβορί: Η ίδια δημοσκόπηση καταγράφει και τη δημοτικότητα των υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, καθαρό προβάδισμα καταγράφει ο Γιώργος Αυτιάς (41,4%), ακολουθεί ο Πύρρος Δήμας με 28,5% και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 27,4%. Ο Φρέντι Μπελέρης, η υποψηφιότητα του οποίου προκάλεσε αντιδράσεις και εντός ΝΔ, φτάνει στο 21,7%, στην πέμπτη θέση, πίσω και από την Ελίζα Βόζεμπεργκ (25,6%). Όσον αφορά τις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται πρωτιά της Σοφίας Μπεκατώρου με 35,2% και ακολουθεί ο Νίκος Παππάς με 33,7% και ο Κώστας Αρβανίτης με 27,9%.
  • Η εξέλιξη των ποσοστών: Όσον αφορά τη διαχρονική εξέλιξη της εκτίμησης ψήφου, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τον Φεβρουάριο (34,3%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανέβει 2,6 μονάδες, από το 12,5 στο 15,1%. Πτώση 2,6 μονάδων για το ΠαΣοΚ, από το 14,6 στο 12%, ενώ άνοδο μίας μονάδας καταγράφει η Ελληνική Λύση. Τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων έχουν σχετικά μικρές μεταβολές.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Αρνητική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

4

Η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» την Αθήνα

  • Απόκοσμες εικόνες: Στην κορύφωση του βρέθηκε χθες, Τρίτη 23/4, το νέο κύμα αφρικανικής σκόνης που «κατάπιε» τον ουρανό. Οι ιδιαίτερα αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης δημιούργησαν ένα πορτοκαλί τοπίο, καθιστώντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.
  • Πότε φεύγει η σκόνη; Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά της υπηρεσίας Copernicus, την Τετάρτη 24/04 το πρωί και κυρίως μεσημέρι και μετά η στροφή των ανέμων σε δυτικούς θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της σκόνης στα Δωδεκάνησα και την προοδευτική απομάκρυνσή της προς τα ανατολικά.
  • «Καμπανάκι» από πνευμονολόγους: Τις σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας σημειώνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία τονίζοντας πως ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους κατοίκους των αστικών κέντρων και περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα της ατμόσφαιρας.
5

Ήττα για τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ από τη Μακάμπι - Ξεκινάει σήμερα η σειρά Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός

  • Η ήττα του Παναθηναϊκού: Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν στο ΟΑΚΑ από τη Μακάμπι με 87-91 και απώλεσαν το πλεονέκτημα έδρας στα play off της Euroleague. Οι γηπεδούχοι πλήρωσαν τα αμυντικά τους λάθη, έδωσαν το δικαίωμα στη Μακάμπι να μείνει στο ματς και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός έφτασε στο σημείο να χάσει το παιχνίδι. Ο επόμενος αγώνας της σειράς είναι προγραμματισμένος για την ερχόμενη Πέμπτη και πάλι στο ΟΑΚΑ
  • Η δοκιμασία του Ολυμπιακού: Σήμερα διεξάγεται ο πρώτος αγώνας της σειράς Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός, στις 22:00, στο Παλάου Μπλαουγκράνα της Βαρκελώνης. Οι «ερυθρόλευκοι« θέλουν να σπάσουν το πλεονέκτημα έδρας των Καταλανών και να κάνουν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πρόκριση τους στο Final Four της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο. Από τον αγώνα θα απουσιάσει ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος ταλαιπωρείται από ίωση, ενώ κανονικά αναμένεται να αγωνιστεί ο Τόμας Γουόκαπ, ο οποίος ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπισε.
  • Τα Play Off της Σούπερ Λιγκ: Παράλληλα, σήμερα διεξάγεται η 7η αγωνιστική των Play Off της Σούπερ Λιγκ στο ποδόσφαιρο. Το παιχνίδι που ξεχωρίζει είναι εκείνο της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό στις 20:30. Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στο Κλεάνθης Βικελίδης απέναντι στον Άρη, στις 19:30, ενώ ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει στη Λαμία την τοπική ομάδα στις 17:00.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr