Είναι σαφώς ασφαλέστερο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα από όσο ήταν το μοιραίο 2008. Δεν είναι όμως απολύτως ασφαλές. Και εξάλλου υπάρχουν και επικίνδυνα «υπόγεια ρεύματα» που απειλούν την παγκόσμια οικονομία.
Οι νέες αυτές απειλές είναι η προοπτική κλιμάκωσης του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, ένα άτακτο Brexit, η ατολμία σε ό,τι αφορά τη θωράκιση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος απέναντι σε μια νέα κρίση, η πορεία ανόδου των επιτοκίων που καθιστά ακριβότερο το χρήμα και ως εκ τούτου στερεί ρευστότητα από την αγορά, αλλά και η όξυνση των ανισοτήτων, που στερεί από τους ανθρώπους την ελπίδα για οικονομική πρόοδο και προσωπική ανέλιξη.
Μόνο αισιόδοξη δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την Εκθεση για τη Χρηματοοικονομική Σταθερότητα που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εν όψει της φθινοπωρινής συνόδου που διοργανώνει από κοινού με την Παγκόσμια Τράπεζα και η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στο εξωτικό Μπαλί της Ινδονησίας. Τα απειλητικά «υπόγεια ρεύματα», άλλωστε, ανάγκασαν το ΔΝΤ να μειώσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,7% και εφέτος και την επόμενη χρονιά από 3,9% που είχε προβλέψει το Ταμείο (και για τα δύο χρόνια) τον περασμένο Ιούλιο.

Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα

Ως ορμητικότερο «υπόγειο ρεύμα» – άρα και κορυφαία απειλή – κρίνει το ΔΝΤ τη διαρκώς επιδεινούμενη εμπορική σχέση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Το Ταμείο διατηρεί την πρόβλεψή του για την εφετινή ανάπτυξη ΗΠΑ και Κίνας στο 2,9% και στο 6,6% αντίστοιχα. Αναθεωρεί όμως την πρόβλεψή του για το 2019 στο 2,5% από 2,7% για τις ΗΠΑ και στο 6,2% από το 6,4% για την Κίνα.
Για την ανάγκη αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μίλησε και η Κριστίν Λαγκάρντ. «Πρέπει να εργαστούμε μαζί για την αποκλιμάκωση και την επίλυση των σημερινών εμπορικών διαφορών» τόνισε την περασμένη Τετάρτη από το Μπαλί η επικεφαλής του Ταμείου.

Πώς θα αλλάξει η εικόνα

«Εφέτος η ανάπτυξη δεν μοιάζει να είναι τόσο καλή όσο ήταν πέρυσι και η διαφορά είναι το εμπόριο, οι εντάσεις, ο προστατευτισμός, τα αντίμετρα» επεσήμανε η Λαγκάρντ, που δήλωσε πάντως αισιόδοξη για το μέλλον. «Αν Ουάσιγκτον και Πεκίνο ξεπεράσουν τις εμπορικές διαφορές τους η εικόνα για την προοπτική των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα αλλάξει άρδην και θα αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις» σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Ομπσφελντ.
Σημειωτέον ότι τον Ομπσφελντ, που συνταξιοδοτείται στα τέλη του έτους, θα διαδεχθεί η γεννημένη στην Ινδία αμερικανίδα οικονομολόγος Τζίτα Γκόπινατ, 46 ετών. Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Ταμείου (ιδρύθηκε μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) που αναλαμβάνει το νευραλγικό πόστο του επικεφαλής οικονομολόγου.
Γυναίκες ως επικεφαλής οικονομολόγους έχουν επίσης δύο ακόμη διεθνείς οργανισμοί: στην Παγκόσμια Τράπεζα διορίστηκε τον περασμένο Απρίλιο η Ελληνοαμερικανίδα Πηνελόπη Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ, ενώ στον ΟΟΣΑ το αξίωμα κατέχει από τον Ιούνιο η Γαλλίδα Λοράνς Μπουν.