Κρίσιμη εβδομάδα θα είναι αυτή που αρχίζει αύριο για τον συνεταιρισμό «ΘΕΣγάλα», ο οποίος από το 2013 και μετά έγινε ευρύτερα γνωστός από τους αυτόματους πωλητές γάλακτος που εγκατέστησε σε Λάρισα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά σήμερα καλείται να βρει λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Ηταν από την αρχή ένα εγχείρημα  δύσκολο, καθώς οι παραγωγοί γάλακτος έγιναν και λιανέμποροι, ανταγωνιζόμενοι τους μέχρι τότε πελάτες τους. Οι πολίτες της Λάρισας – τα πρώτα ATMs εγκαταστάθηκαν εκεί – υποδέχθηκαν με θέρμη τους αυτόματους πωλητές φρέσκου γάλακτος με τις ανταγωνιστικές τιμές.

Οι τζίροι ανέβηκαν, το προϊόν έγινε γνωστό και εντάχθηκε στην καθημερινότητα των πολιτών, με αποτέλεσμα οι συνεταιριστές να πάρουν την απόφαση να στήσουν δική τους παραγωγική μονάδα όπου θα γινόταν η πρώτη παστερίωση με στόχο να βγουν εκτός από τα όρια του Νομού Λάρισας διπλασιάζοντας ή ακόμα και τριπλασιάζοντας το δίκτυο. Η απόφαση ελήφθη το 2014. Μέσα σε τρία χρόνια και εν μέσω capital controls η εταιρεία προχώρησε σε επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ συνάπτοντας βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Το δίκτυο όντως επεκτάθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι τζίροι έφθασαν έως και τα 27 εκατ. ευρώ, αλλά στην πορεία προέκυψε ένας απρόβλεπτος(;) παράγοντας. Η κατανάλωση γάλακτος στο σύνολο της αγοράς υποχώρησε σωρευτικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια πάνω από 25%.

Ασφυξία

Ακόμα και αυτό το βασικό διατροφικό προϊόν που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά έπεσε θύμα της κρίσης και της ανάγκης των Ελλήνων να «κόψουν» από παντού ώστε να αντεπεξέλθουν στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και στα φορολογικά βάρη. Οι ταμειακές ροές του «ΘΕΣγάλα» μειώθηκαν δραματικά. Τα τρία τελευταία χρόνια ο συνεταιρισμός εμφανίζει ζημιές και σε συνδυασμό με τη λήψη βραχυπρόθεσμου δανεισμού, που διατηρεί υψηλά τα χρηματοοικονομικά κόστη, επήλθε οικονομική ασφυξία.

Η διοίκηση του συνεταιρισμού ξεκίνησε τον τελευταίο χρόνο μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης, η οποία αρχίζει να εμφανίζει καρπούς και ήδη ο περασμένος Οκτώβριος έκλεισε με κέρδη. «Είμαστε βιώσιμοι. Ο συνεταιρισμός έχει μια δυσκολία εξεύρεσης κεφαλαίου κίνησης που θα αντιμετωπιστεί» αναφέρουν από το «ΘΕΣγάλα» διαψεύδοντας τα σενάρια περί πτώχευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επόμενες κινήσεις θα είναι η υποβολή ένταξης  του «ΘΕΣγάλα» σε διαδικασία εξυγίανσης – ενδεχομένως στο άρθρο 106 – με τη σύμφωνη γνώμη των βασικών πιστωτών. Στόχος είναι η αναδιάρθρωση των χρεών από τις τράπεζες και η μετατροπή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο ώστε να «αναπνεύσει» ο ισολογισμός και να εξοικονομηθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για να ικανοποιηθούν και οι απαιτήσεις προμηθευτών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κρίσης ρευστότητας που έπληξε τον συνεταιρισμό. Οπως διευκρινίζουν από τον συνεταιρισμό, δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» των υποχρεώσεων.

Μετατροπή σε ΑΕ

Με την ένταξη στο άρθρο 106 ανοίγει ο δρόμος και για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον «ΘΕΣγάλα». Ο τελευταίος συνεταιριστικός νόμος του 2016 με τις διατάξεις που περιλαμβάνει ουσιαστικά απαγορεύει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή και τη μετατροπή ενός συνεταιρισμού σε ανώνυμη εταιρεία. Ωστόσο η ενδεχόμενη ένταξη στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 106 υπερισχύει του συνεταιριστικού νόμου και θα μπορέσει ο «ΘΕΣγάλα» να προσελκύσει επενδυτές. Ηδη η διοίκηση του συνεταιρισμού βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες που θα ήθελαν να χρηματοδοτήσουν την επόμενη μέρα του συνεταιρισμού. Μια επόμενη μέρα που περιλαμβάνει φιλόδοξα σχέδια εξωστρέφειας και παραγωγή νέων προϊόντων.

33 φάρμες

Ο συνεταιρισμός σήμερα αριθμεί 60 σημεία πώλησης, εκ των οποίων 33 στην Αθήνα, 17 στη Λάρισα και 10 στη Θεσσαλονίκη. Εχει ετήσιο τζίρο περί τα 20 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες ανέρχονται σε 6 εκατ. ευρώ. Ο «ΘΕΣγάλα» απαρτίζεται από 33 φάρμες και απασχολεί περίπου 80 εργαζομένους. Το τελευταίο «στοίχημα» του «ΘΕΣγάλα» που ξεκίνησε το 2017 με τη μετατροπή των αυτόματων πωλητών γάλακτος σε μικρές συνεταιριστικές γωνιές με ελληνικά προϊόντα τοπικών παραγωγών και συνεταιρισμών έχει ενισχύσει τους τζίρους του συνεταιρισμού αλλά όπως επισημαίνουν από τον «ΘΕΣγάλα» η χαίνουσα πληγή παραμένει η μειωμένη ζήτηση στο γάλα.