Ρετροφουτουρισμός
Η Opel αναβιώνει το Manta, συνδυάζοντας την κλασική εμφάνιση ενός style icon των 70s με την ηλεκτρική τεχνολογία
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν και ο τίτλος περιγράφει τον τρόπο που -κυρίως – οι καλλιτέχνες έβλεπαν στο παρελθόν το μέλλον, το νέο εγχείρημα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας εισάγει στην εξίσωση και το παρόν.
Το πρωτότυπο Manta του 21ου αιώνα εξελίσσει τη γνωστή ιδέα αναβίωσης ιστορικών αυτοκινήτων, όπως τα Fiat 500, VW Beetle και Mini, διότι είναι αμιγώς ηλεκτρικό πραγματοποιώντας ένα διαγώνιο βήμα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας.
Ετσι πέρα από κινούμενο εργαλείο μάρκετινγκ, το αυτοκίνητο που βλέπετε στις φωτογραφίες μπορεί να δημιουργήσει μια νέα τάση πολλαπλώς χρήσιμη τα επόμενα χρόνια.
Για να φτάσουμε σε αυτό, η Opel αναπαλαίωσε ένα Manta A, σαν αυτά που έγραψαν ιστορία στους αγώνες, και αντικατέστησε τον τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα του με έναν ηλεκτροκινητήρα 108 kW. Πίσω στο 1974 και στο 1975, το Manta GT/E ήταν η ισχυρότερη έκδοση πρώτης γενιάς με απόδοση 105 ίππους.
Τώρα, το Manta που βλέπετε στις φωτογραφίες φέρει τα διακριτικά GSe ElektroMOD, με τα τρία τελευταία γράμματα να προέρχονται από τις λέξεις MODifications (μετατροπές) και MODern (σύγχρονο), αντανακλώντας τη διάθεση μιας κοινότητας οπαδών ιστορικών μοντέλων να τα μεταμορφώνουν σε RestoMods με σύγχρονες τεχνολογίες και ήπιες στυλιστικές επεμβάσεις.
Το γράμμα «e»στα διακριτικά «GSe» συμβολίζει την ηλεκτρική υπόσταση του αυτοκινήτου που αποδίδει πλέον 147 ίππους. Η μετάδοση της ισχύος στους πίσω τροχούς γίνεται μέσω του αρχέτυπου μηχανικού κιβωτίου τεσσάρων ταχυτήτων, το οποίο έχει υποστεί μετατροπές ώστε ο οδηγός να μπορεί είτε να αλλάζει χειροκίνητα ταχύτητες είτε λόγω της ροπής των 255 Nm να επιλέξει μόνιμα την τέταρτη ταχύτητα χρησιμοποιώντάς την ουσιαστικά όπως οι οδηγοί άλλων ηλεκτρικών οχημάτων το κιβώτιο μιας σχέσης. Ετσι το Manta παραμένει ένα κλασικό πισωκίνητο όχημα με εκσυγχρονισμένο σύστημα μετάδοσης.
Η μπαταρία ιόντων λιθίου από την οποία αντλείται η ηλεκτρική ενέργεια έχει χωρητικότητα 31 kWh, εξασφαλίζοντας μέση αυτονομία κίνησης περίπου 200 χλμ., απόσταση που μπορεί να αυξηθεί χάρη στο σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα. Η διαδικασία φόρτισής της πραγματοποιείται μέσω του ενσωματωμένου φορτιστή 9,0 kW σε μονοφασική ή τριφασική παροχή εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) σε χρόνο μικρότερο των τεσσάρων ωρών.
Περί αισθητικής
Καθώς το Manta A της δεκαετίας του 1970 υπήρξε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της νέας σχεδιαστικής ταυτότητας της μάρκας, του γνωστού Opel Vizor που συναντάμε στα νέα Mokka και Crossland, το ElektroMOD χαρακτηρίζεται από το Opel Pixel-Vizor το οποίο με τη μορφή LED οθόνης εκτείνεται σε όλη τη μάσκα του αυτοκινήτου. Μέσω αυτού το Manta GSe επικοινωνεί μηνύματα σε όσους βρίσκονται γύρω του -πεζούς, ποδηλάτες και άλλα αυτοκίνητα -, μια πρακτική που συναντάμε συνήθως σε οχήματα με συστήματα πλήρους αυτόνομης κίνησης, δυνατότητα που δεν έχει πρβλεφθεί εδώ λόγω του συναισθηματικού χαρακτήρα του μοντέλου.
Φράσεις όπως «I am on a zero e-mission / Είμαι σε αποστολή μηδενικών ρύπων» ή «I am an ElektroMOD / Είμαι ElektroMOD»είναι μερικές μόνο από αυτές που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στη LED πρόσοψη του μοντέλου, όπου απεικονίζεται η μορφή ενός σαλαχιού (Manta ray) να γλιστρά πάνω στην επιφάνεια του Pixel-Vizor. Η ίδια LED τεχνολογία χρησιμοποιείται στα ενσωματωμένα φώτα ημέρας, στους κύριους προβολείς και στα τρισδιάστατα πίσω φώτα. Ο εξωτερικός NEON χρωματισμός εναρμονίζεται με την ανανεωμένη εταιρική ταυτότητα της Opel, ενώ οι θόλοι των τροχών φιλοξενούν ζάντες αλουμινίου 17″ με ελαστικά 195/40 R17 μπροστά και 205/40 R17 πίσω.
Στον θάλαμο επιβατών τα κλασικά στρογγυλά όργανα έχουν αντικατασταθεί από το Opel Pure Panel που συναντάμε στο νέο Mokka, με τις δύο ενσωματωμένες και προσανατολισμένες στον οδηγό οθόνες 12 και 10 ιντσών να προβάλλουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για το αυτοκίνητο αλλά και το επίπεδο φόρτισης και την αυτονομία.
Τα σπορ καθίσματα με την κεντρική κίτρινη διακοσμητική γραμμή παραπέμπουν στο Opel ADAM S αλλά τώρα προσφέρουν περισσότερη άνεση και καλύτερη πλευρική στήριξη από εκείνα του αρχικού Manta. Ο οδηγός κάθεται πίσω από το τιμόνι Petri τριών ακτίνων, με το στυλ των 70s να αντικατοπτρίζεται στη χαρακτηριστική κίτρινη ρίγα, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις ματ γκρι επιφάνειες στο κόκπιτ και στα πάνελ των θυρών. Στην Opel δεν υπάρχει σήμερα σχέδιο για τη μαζική παραγωγή του Manta GSe ElektroMOD, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει στο μέλλον, ιδίως αν η σφυγμομέτρηση του κοινού που επιχειρείται μέσω του πρωτότυπου μοντέλου κριθεί επιτυχημένη.
Επετειακό Grand Prix για τη Williams Racing στο Μονακό
Ο σημερινός, πέμπτος για το 2021, αγώνας της F1 στο Πριγκιπάτο σηματοδοτεί την 750ή συμμετοχή της Williams σε Grand Prix καθιστώντάς τη μόλις τον τρίτο, μετά τις Ferrari και McLaren, κατασκευαστή που θα ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό συμμετοχών. Η θρυλική βρετανική ομάδα που ιδρύθηκε το 1977 έχει κατακτήσει εννέα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κατασκευαστών, με κινητήρες των Cosworth, Honda και Renault και επτά πρωταθλήματα Οδηγών με τους Alan Jones, Keke Rosberg, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill και Jacques Villeneuve.

