Περιβαλλοντικός «Αρμαγεδδών» στην Αυστραλία
Εικόνες Αποκάλυψης στην ανατολική ακτή – 19 νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι από τις πυρκαγιές – «Πυρά» κατά του πρωθυπουργού και αρνητή της κλιματικής αλλαγής Σκοτ Μόρισον
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
«Καθώς η κόλαση φωτιάς κατέκαιγε την ανατολική ακτή της Αυστραλίας την περασμένη Τρίτη μέρα μεσημέρι, ο ουρανός έγινε μαύρος και έπειτα βάφτηκε κόκκινος σαν το αίμα. Οι σειρήνες βούιζαν δυνατά καθώς είχε προηγηθεί μια ομοβροντία εκρήξεων αερίου. Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους συρρέοντας στην ακτή. Δεν υπήρχε πουθενά αλλού να πάνε».
Η ανταποκρίτρια των «New York Times» στην Αυστραλία Ιζαμπέλα Κουάι περιγράφει τις σκηνές Αποκάλυψης στην παραλιακή τουριστική πόλη Μαλακούτα της Πολιτείας Βικτόρια (μεταξύ Σίδνεϊ και Μελβούρνης) που εκτυλίχθηκαν την τελευταία μέρα του χρόνου και της πιο θερμής δεκαετίας.
Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν εικόνες από τις πύρινες φλόγες να καταπίνουν αστραπιαία δρόμους και σπίτια, να κυνηγούν στην κυριολεξία κατοίκους και τουρίστες οι οποίοι μέσα σε κλίμα απόλυτου πανικού έσπευδαν στην ακτή, μιας και δεν υπήρχε καμία δίοδος διαφυγής. Κάποιοι αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν αρκετά μέτρα από την παραλία, καθώς η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τους μαύρους καπνούς.
Ασύλληπτη
περιβαλλοντική κρίση
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η «Πράσινη Ηπειρος» βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ασύλληπτη οικολογική καταστροφή, με το νοτιοανατολικό άκρο της να ρημάζεται από εκτεταμένες πυρκαγιές και ένα κύμα καύσωνα χωρίς προηγούμενο να προκαλεί συνθήκες ασφυξίας. Τον Δεκέμβριο – πρώτο μήνα του καλοκαιριού για τη χώρα του νοτίου ημισφαιρίου – ο μέσος όρος θερμοκρασίας ήταν 41,9 βαθμοί Κελσίου!
Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των πυρκαγιών πριν από τέσσερις μήνες. Περισσότερα από 1.000 σπίτια έχουν επιβεβαιωμένα καταστραφεί. Μια έκταση μεγαλύτερη από το μέγεθος του Βελγίου έχει αποτεφρωθεί. Το καλοκαίρι είναι ακόμη στην αρχή του και δεν αναμένεται να βρέξει πριν από το τέλος του Ιανουαρίου.
Σχεδόν 200 πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να μαίνονται σε Βικτόρια και Νέα Νότια Ουαλία όπου οι Αρχές κήρυξαν ζώνη υποχρεωτικής εγκατάλειψης για τους τουρίστες. Το μένος των πύρινων μετώπων είναι τέτοιο που οι πυροσβέστες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να προσεγγίσουν κάποιες κοινότητες. Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται και θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.
Δορυφορικές εικόνες μαρτυρούν το μέγεθος του ολέθρου, με τον καπνό τις τελευταίες ώρες να έχει διασχίσει τον ουρανό πάνω από τη θάλασσα της Τασμανίας φθάνοντας στη Νέα Ζηλανδία που βρίσκεται τρεις αεροπορικές ώρες μακριά από τη Νέα Νότια Ουαλία! Οσο για την πρόγνωση των μετεωρολόγων, μόνο απελπισία και απόγνωση προκαλεί. Αναμένεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας και ισχυροί άνεμοι, γεγονός που θα μετατρέψει τη χώρα σε ένα τεράστιο κουτί προσανάμματος.
Βαριά
κληρονομιά
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην Ιστορία της Αυστραλίας, τόσο σε έκταση όσο και σε ένταση, μια καταστροφή που συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Μπορεί μεν οι πυρκαγιές που προκαλούνται από φυσικά αίτια όπως κεραυνοί να είναι συχνό φαινόμενο στη χώρα, όμως οι ειδικοί αναφέρουν ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα είναι το κλειδί για την κατανόηση της αγριότητας των εφετινών πυρκαγιών.
Σύμφωνα με το Γραφείο Μετεωρολογίας της χώρας, οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από έναν βαθμό Κελσίου εδώ και έναν αιώνα. Η Νοτιοανατολική Αυστραλία βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης ξηρασίας από το 2017, γεγονός που έχει προκαλέσει την καταστροφή μεγάλων ζωνών βλάστησης. Ακόμη και τροπικά δάση όπου κανονικά δεν θα επέτρεπαν την επέκταση πυρκαγιών έχουν στεγνώσει, με αποτέλεσμα η υγρασία να μειώνεται δραματικά και να παραδίδονται πιο εύκολα στις φλόγες.
Επιστήμονες αναφέρουν ότι οι μαζικές πυρκαγιές της Αυστραλίας αφήνουν βαριά κληρονομιά καθώς η έκλυση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι πρωτοφανής. Οταν τελικά σβήσουν οι φωτιές, οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα έχουν διπλασιαστεί.
Την ίδια ώρα, η καταστροφή στη σπάνια πανίδα της μακρινής χώρας είναι κολοσσιαία. Εκφράζονται φόβοι ότι έχουν καεί περί τα 500 εκατομμύρια(!) ζώα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) σύμφωνα με την ιστοσελίδα scientificamerian. Πιστεύεται ότι μεταξύ αυτών 8.000 κοάλα έχουν καεί, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού τους στη Νέα Νότια Ουαλία.
Αρνητής
της κλιματικής αλλαγής
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Αυστραλών θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί κατεπείγουσα απειλή, αξιώνει ισχυρότερες δράσεις και μέτρα από την κυβέρνηση για την καταπολέμησή της και στρέφει τα βέλη της στον πρωθυπουργό για αδράνεια. Ο Σκοτ Μόρισον είναι σήμερα το πιο ανεπιθύμητο πρόσωπο της χώρας.
Σε πρόσφατη επίσκεψή του σε κατεστραμμένο χωριό οι κάτοικοι αρνήθηκαν να δώσουν το χέρι για χειραψία ενώ κάποιοι άλλοι τον έβρισαν χυδαία. Αφού πήγε διακοπές στη Χαβάη την ώρα που η χώρα του καιγόταν, ο Μόρισον επέστρεψε άρον-άρον μετά την κατακραυγή για να δηλώσει ότι η Αυστραλία «δεν πρέπει να προσαρμόσει ανεύθυνα τις πολιτικές της και μάλιστα υπό το κράτος του πανικού».
«Δεν πρόκειται να ξεγράψω τις δουλειές χιλιάδων Αυστραλών, εγκαταλείποντας τις παραδοσιακές βιομηχανίες» ξεκαθάρισε, ενάντια στις διεθνείς συστάσεις και στις πλείστες εκκλήσεις να στρέψει τη χώρα σε καθαρότερες πηγές ενέργειας: «Εχουμε ήδη αντιμετωπίσει αυτές τις τρομερές καταστροφές. Θα ξαναχτίσουμε και θα μείνουμε δυνατοί» ήταν τα λόγια του στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα που απηύθυνε.
Στο όνομα της κερδοφορίας, ο Μόρισον στηρίζει την εξαιρετικά ρυπογόνα βιομηχανία παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και μόλις πέρυσι ενέκρινε την περικοπή του μπάτζετ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την πυρόσβεση. Στον δρόμο που χάραξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μόρισον αρνείται πεισματικά την επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη ότι η αλλαγή που συντελείται στο κλίμα και που η χώρα του βιώνει με τον πιο βίαιο τρόπο αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή του αιώνα.

