Μπίζνες και ασπίδα για τις ΑΟΖ
Τα κέρδη από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ – Ισχυρή στήριξη από Νετανιάχου για τις θαλάσσιες ζώνες και συμφωνίες για συνεργασία σε τουρισμό, υψηλή τεχνολογία και αμυντική βιομηχανία
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Δύο πράγματα έκαναν εντύπωση στο κυβερνητικό κλιμάκιο που συνόδευε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Το ένα ήταν η χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται στη χώρα. Το δεύτερο ήταν ο επαγγελματισμός της κυβέρνησης του Βενιαμίν Νετανιάχου και το δαιμόνιο των, κυρίως αυτοδημιούργητων, επιχειρηματιών που συνάντησαν. Στη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκαν συμφωνίες και εξεδόθη μια κοινή δήλωση απολύτως υποστηρικτική για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μεγάλο κέρδος όμως ήταν η άυλη σχέση που έφερε ακόμα πιο κοντά τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, παρά τη φημολογία ότι το Τελ Αβιβ είχε προσεγγίσει τελευταία την Αγκυρα.
Γεύμα και μπίζνες
Ο Πρωθυπουργός συνοδευόταν από έξι υπουργούς και δύο υφυπουργούς γιατί ήταν μεγάλο το εύρος των θεμάτων που συζητήθηκαν: εξωτερική πολιτική, άμυνα, οικονομία, καινοτομία, τεχνολογία. Το γεύμα που παρέθεσε την Τρίτη ο ισραηλινός πρωθυπουργός στο ελληνικό κυβερνητικό κλιμάκιο ήταν περισσότερο μπίζνες και λιγότερο διασκέδαση. Ο κ. Νετανιάχου έδινε τον λόγο στους υπουργούς, Ελληνες και Ισραηλινούς, οι οποίοι ήταν οργανωμένοι και πρόβαλλαν χάρτες και πληροφορίες για να υποστηρίξουν όσα έλεγαν. Τι ήταν αυτά; Υπερσύγχρονες μονάδες αφαλάτωσης νερού, από τις οποίες θα μπορούσαν να ωφεληθούν τα ελληνικά νησιά. Εξελιγμένες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και αγροτεχνολογία. Πάρκα υψηλής τεχνολογίας με κίνητρα για τις εταιρείες που φιλοξενούνται σε αυτά. Συζητήθηκε πώς μπορούν οι δύο χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να έρθουν ισραηλινές εταιρείες στην Ελλάδα και να εργαστούν Ελληνες με εξειδικευμένες γνώσεις στο Ισραήλ.
Αμυντική βιομηχανία – έχουν υπογραφεί συμφωνίες για συμπαραγωγή οχημάτων και σκαφών, drones, και να λειτουργήσει κέντρο κοινής εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα. Να σημειωθεί ότι αργότερα ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Elbit Systems και συζήτησαν τη δυνατότητα συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, καθώς η Elbit είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αμυντικού υλικού, εισηγμένη στο NASDAQ και με 16.000 υπαλλήλους ανά τον κόσμο. Κυβερνοασφάλεια, έναν τομέα μεγάλου ενδιαφέροντος, στον οποίο έχουν αναπτύξει ένα ιδιαίτερα καινοτόμο θεσμικό πλαίσιο και έναν διαφορετικό τρόπο εκπαίδευσης των στελεχών τους. Η τεχνογνωσία τους συμφωνήθηκε να μεταφερθεί στην Ελλάδα.
Ο τουρισμός αποτελεί άλλο ένα σημείο κοινού ενδιαφέροντος, καθώς κάθε χρόνο επισκέπτονται τη χώρα μας 1,2 εκατομμύριο τουρίστες από το Ισραήλ, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα νησιά αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από την 1η Αυγούστου αν αναχαιτιστεί το νέο κύμα κορωνοϊού.
Η Τουρκία και ο αγωγός
Ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί καλή προσωπική σχέση με τον ισραηλινό ομόλογό του. Ωστόσο, δεν απέφυγε να συναντήσει και τον κυβερνητικό εταίρο, αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας Βενιαμίν Γκατζ, ο οποίος θα αναλάβει σε 18 μήνες την πρωθυπουργία. Μαζί του συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ και σύμφωνα με συνεργάτες του δεν διαπίστωσε διαφορά απόψεων με τον κ. Νετανιάχου, σε θέματα πολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο χώρες θεωρούν ότι η Τουρκία παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο και απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο αγωγός East Med έχει στρατηγική σημασία για τους Ισραηλινούς, οι οποίοι θέλουν να ασκήσει πίεση η Ελλάδα ώστε να υπογράψει τη συμφωνία και η Ιταλία, καθώς εκτιμούν ότι τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί καθιστούν εμπορικά βιώσιμο το πρότζεκτ. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε στρατηγική τη σχέση Ελλάδας – Ισραήλ, προσθέτοντας ότι είναι «μια σχέση με βάθος και περιεχόμενο. Επιδιώκουμε να τη διευρύνουμε και σε νέα πεδία».
Η απάντηση του Ισραήλ περιλαμβάνεται στην κοινή δήλωση, στην οποία επαναλαμβάνει την «πλήρη στήριξή» του και την «ισχυρή αλληλεγγύη» του προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες. «Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη μακρά και σημαντική συνεργασία του με την Ελλάδα» τονίζεται στη δήλωση. «Ζητούμε τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών όσον αφορά την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σύμφωνα με το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αντιτιθέμεθα εντόνως σε απόπειρες παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων κατά τρόπο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και αντιβαίνει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις πολιτικές τους» σημειώνεται στη δήλωση.

