Κι όμως… η βιομηχανία αντέχει!

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Η μελέτη του φαινομένου της «αποβιομηχάνισης» στην Ελλάδα βρίσκεται μόνιμα πλέον στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου. Ολοι, επιχειρηματίες, φορείς και κόμματα, συμφωνούν ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που θα συνοδευτεί από την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, μπορεί να εισφέρει τα μέγιστα για την έξοδο της χώρα από την κρίση.
Με αυτό ως στόχο, εκπονήθηκε από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. η μελέτη για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας στο Βορειοελλαδικό Τόξο (Ηπειρος, Μακεδονία, Θράκη) την τελευταία δεκαεπταετία και για την ανάπτυξη προτάσεων βιομηχανικής πολιτικής.
Η μελέτη παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία για μια γεωγραφική περιοχή της οποίας η μεταποιητική της δραστηριότητα έχει πληγεί τα τελευταία τουλάχιστον είκοσι χρόνια, εξαιτίας ακριβώς της γειτνίασης με χώρες χαμηλού κόστους εργασίας. Παρά ταύτα, η μεταποιητική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει, να επενδύει και να καινοτομεί, παράγοντας μάλιστα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που απευθύνονται στις διεθνείς αγορές.
Σήμερα, ένας στους τρεις εργαζομένους στη μεταποίηση της χώρας εργάζεται στη Βόρεια Ελλάδα, το 25,6% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της μεταποίησης και το 2,2% του ΑΕΠ της χώρας παράγεται στην Ηπειρο, στη Μακεδονία και στη Θράκη.
Συμπληρωματικό στοιχείο της σταδιακής ανάταξης της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης είναι το 11% με το οποίο συνεισφέρει η μεταποίηση στον σχηματισμό Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, υπολειπόμενο μόνο κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του έτους 2000. Μάλιστα, η μεταποίηση ανακάμπτει σταδιακά, αλλά σταθερά, μετά το ιστορικό χαμηλό του 9,66% το 2010.
Τούτο ήρθε ως αποτέλεσμα της ορθής στρατηγικής ανταπόκρισης των μεταποιητικών επιχειρήσεων στις πιέσεις του διεθνούς ανταγωνισμού τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την έρευνα γνώμης που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης και στην οποία έλαβαν μέρος 300 μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, οι πέντε στρατηγικές προτεραιότητες που επέλεξαν για την επιβίωση και την ανάπτυξή τους είναι:
– Βελτίωση προϊόντων (86%).
– Βελτίωση αποδοτικότητας παραγωγής (83%).
– Ανάπτυξη εξαγωγών δραστηριότητας (75%).
– Περικοπές στο κόστος λειτουργίας (75%).
– Ανάπτυξη νέων προϊόντων (74%).
Για εμάς είναι φανερό ότι η (κυριολεκτικά) τιτάνια προσπάθεια επιβίωσης των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί, κυρίως με την ταχύτατη θεσμοθέτηση συγκεκριμένου και συγκροτημένου πλαισίου βιομηχανικής πολιτικής, που θα βελτιώσει το περιβάλλον δραστηριοποίησης της μεταποίησης και θα διευκολύνει τις παραγωγικές επενδύσεις.
Οι έμμεσες κλαδικές πολιτικές, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και η υποβοήθηση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας με ειδικά κίνητρα, θα πρέπει να είναι μερικοί μόνον από τους άξονες της νέας βιομηχανικής πολιτικής.
Πιστεύουμε ότι η βιομηχανία της περιφέρειας δικαιούται και μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας. Το μόνο που χρειάζεται για να γίνει αυτό πράξη, είναι οι σωστές αποφάσεις από την πολιτεία.
Ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και ο κ. Αθανάσιος Ψαθάς διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ.

