Δεν συναντά κανείς συχνά κάποιον με το διανοητικό εύρος, την πρωτοτυπία της σκέψης, την καινοτόμο ματιά στην επιστήμη που διαθέτει ο Κιπ Θορν. Ο βραβευμένος με το Νoμπέλ του 2017 φυσικός από τη Γιούτα, όπου γεννήθηκε πριν από 79 χρόνια, είναι εκείνος που απέδειξε μία από τις πιο θεμελιώδεις προβλέψεις της θεωρίας της σχετικότητας – την ύπαρξη των βαρυτικών κυμάτων για τα οποία μίλησε ο Αΐνστάιν πριν από εκατό και πλέον χρόνια. Και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εξηγεί πως η ανίχνευσή τους θα δημιουργήσει έναν νέο τρόπο θέασης του Σύμπαντος για αιώνες ολόκληρους, το κάνει με όρους συλλογικούς: «Βοήθησα», «εργαστήκαμε», «δημιουργήσαμε». Οταν του επεσήμανα ότι το όνομά του είναι παγκοσμίως γνωστό πλέον, λόγω και της συμμετοχής του στην ταινία «Interstellar» του Κρίστοφερ Νόλαν, της οποίας διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος (και, πριν από πολλές δεκαετίες, είχε την αρχική ιδέα γι’ αυτήν), με διέκοψε προκειμένου να τονίσει τη σημασία των συναδέλφων του, τη «μεγαλοφυΐα» του Ρέινερ Γουάις, τον «οργανωτικό επικεφαλής» Μπάρι Μπάρις, με τους οποίους μοιράστηκε το Νομπέλ. Τον συνάντησα στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace» στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, και μιλήσαμε για τα αθέατα που κυβερνούν την καθημερινή ζωή – τα βαρυτικά κύματα, τη Φυσική, τους ήρωές της.

Εχετε δηλώσει ότι σε νεαρή ηλικία δύο πράγματα σας τράβηξαν προς τη Φυσική, η εκλαϊκευμένη επιστήμη και η επιστημονική φαντασία.
«Πράγματι, διάβασα πολλή επιστημονική φαντασία από τα 12 έως τα 15 μου, κυρίως τον Ισαάκ Ασίμοφ και τον Ρόμπερτ Χάινλαϊν και, οπωσδήποτε, τον Ρέι Μπράντμπερι – έχουν περάσει και 60 χρόνια από τότε, μη νομίζετε ότι θυμάμαι και περισσότερους!».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω