Αύξηση των επιτοκίων κάποια στιγμή, μετά το ερχόμενο καλοκαίρι, και τερματισμό της αγοράς ομολόγων στο τέλος του έτους αποφάσισε όπως αναμενόταν την περασμένη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι  εκτίμησε ότι η ιταλική κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό, τονίζοντας παράλληλα πως οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να τηρούνται. Οσον αφορά τον κίνδυνο μετάστασης από την Ιταλία, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως είναι περιορισμένος.
«Τους τελευταίους μήνες δεν αγοράσαμε ελληνικά ομόλογα, αλλά αγοράσαμε ιταλικά. Παρ’ όλα αυτά, το spread μεταξύ των δύο μειώθηκε» δήλωσε. Οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης είναι λιγότερο ευάλωτες στην ιταλική κρίση από ό,τι ήταν κατά την κρίση χρέους που ξέσπασε στην Ελλάδα, εκτίμησε  η Capital Economics, θεωρώντας πως σήμερα δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
 Από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία στις αρχές Μαΐου η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έχει αυξηθεί  κατά 180 μονάδες βάσης, ωστόσο οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωπεριφέρεια δεν έχουν μεγάλες μεταβολές, σε αντίθεση με τις ημέρες της κρίσης χρέους όπου οι αποδόσεις εκτοξεύθηκαν πάνω από 1.000 μονάδες βάσης σε 12 μήνες. Σήμερα, εξάλλου, οι οικονομίες της ευρωπεριφέρειας βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση, η ιταλική κρίση δεν είναι τόσο ισχυρή, ενώ η ζώνη του ευρώ έχει θωρακιστεί καθώς αν εκτοξευθούν τα spreads στην περιφέρεια, υπάρχουν ο ESM και η ΕΚΤ με τα προγράμματα QE και ΟΜΤ.
Για τη Citigroup πάντως, η Ιταλία δεν αναμένεται να προχωρήσει σε ουσιαστικές υποχωρήσεις και ίσως τελικά οδηγηθεί σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία μπορεί να κινηθεί αργότερα το 2018 ή στις αρχές του 2019, ενώ όπως εκτίμησε και η Goldman Sachs, η κατάσταση μπορεί να χρειαστεί να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί, κάτι που δεν ευνοεί και τους ελληνικούς σχεδιασμούς.
 Σε αυτό το περιβάλλον, και με το κόστος δανεισμού της χώρας μας στην περιοχή του 4,2%-4,5%, το ερώτημα είναι πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές. Το «μαξιλάρι» που έχει δημιουργηθεί επαρκεί για μια 2ετία, αλλά όσο η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές η αξία του ως «ασφάλεια» μειώνεται.
Δεδομένου επίσης του πολιτικο-οικονομικού σκηνικού, των συνεχιζόμενων προβλημάτων του αδύναμου τραπεζικού συστήματος αλλά και των διεθνών αναταράξεων, υπάρχει κίνδυνος ενός παρατεταμένου αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Αναβάθμιση στεγαστικών

Σε «ΒΒ+» από «ΒΒ-» αναβάθμισε το πρόγραμμα ομολόγων της Alpha Bank που καλύπτεται από στεγαστικά δάνεια, θέτοντας σταθερό outlook (προοπτική), ο οίκος Fitch. Το πρόγραμμα ομολόγων μπορεί να αναβαθμιστεί στο επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το «ταβάνι της χώρας», εφόσον υπάρχει επαρκής προστασία.