ΤΑ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ της πρωτοπορίας, δηλαδή η συσχέτιση των πρόσφατων επιτυχιών αθλητών και αθλητριών με τις ρίζες των αγωνισμάτων τους, ολοκληρώνεται σήμερα, με τον Στίβο. Τα άλματα οριζόντιας φοράς στα οποία διέπρεψαν Τεντόγλου (μήκος), Παπαχρήστου και Τσιάμης (τριπλούν) έχουν επίσημη αφετηρία το 1896 (λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων). Ωστόσο δεν πρέπει να αγνοείται και η διεξαγωγή στα περιώνυμα Τήνια του 1895 αλλά και σε προγενέστερους αγώνες. Εν πάση περιπτώσει ως πρώτο επίσημο πανελλήνιο ρεκόρ λογαριάζεται τα άλμα του Ι. Περσάκη του Πανελληνίου με 12,44 μ. (τρίτος στους Ολυμπιακούς με 12,52 μ.).
ΜΕΧΡΙ το 1920 οι τριπλουνίστες πηδούσαν με στυλ «κουτσό». Το τελευταίο ρεκόρ ανήκει στον αδικοχαμένο στην καταστροφή της Σμύρνης Νικ. Ανδρεαδάκη με 14,47 μ. Χρειάστηκε να περάσουν 26 ολόκληρα χρόνια για να πηδήσει περισσότερο με «διασκελισμό» ο Λευκωσιάτης (Παγκύπρια) Χ. Συμεωνίδης (14,64 μ.), περιπετειώδης αφετηρία και εξέλιξη. Το τριπλούν ήταν δημοφιλές αγώνισμα και στα λημέρια των κλεφτόπουλων, επί Τουρκοκρατίας, που πηδούσαν «στες τρεις» (και όχι στις…). Στους Ολυμπιακούς του 1896 ο Χρ. Ζούμης (γιατρός και βουλευτής αργότερα) κατετάγη πέμπτος και ο δρομέας ταχύτητας Αλ. Χαλκοκονδύλης 6ος.
ΣΤΟ ΤΡΙΠΛΟΥΝ αθλητριών υπάρχει ένα διάδημα με λαμπερές αθλήτριες (Βασδέκη, Τσιαμήτα, Δεβετζή, Παπαχρήστου). Οπως μας ενημέρωσε ο φίλος Λάμπρος Πασχάλης, πληρέστατος γνώστης της πορείας και εξέλιξης του Στίβου, το πρώτο επίσημο πανελλήνιο ρεκόρ ανήκει στην Αγνή Γεωργίου (του Ευβοϊκού ΓΣ) με 12,43 μ. το 1991.
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ αγώνισμα του άλματος επί κοντώ η αφετηρία τοποθετείται το 1995 στη Θεσσαλονίκη με δύο αθλήτριες του Αρη, τη Μαρία Κυλικά και την Παρ. Κούμπου, με 3,20 μ. Η Θάλεια Ιακωβίδου είναι η μόνη άλτρια του επί κοντώ που είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς (Σίδνεϊ 2000) πριν από την Κυριακοπούλου (2008) και τη Στεφανίδη (2012). Ανήκε στον Πανιώνιο και επέτυχε το 1999 4,25 μ.
Ο ΔΡΟΜΟΣ 400 μέτρων, όπου διέπρεψε η Μαρία Μπελιμπασάκη, εμφανίζεται και αγωνιστικά και ως επίσημες επιδόσεις στα τέλη της δεκαετίας του ’50, όταν κυριαρχούσε στον Στίβο αθλητριών η Σχολή του Πανιωνίου και του σπουδαίου προπονητή της εποχής Ηλία Μισαηλίδη. Στους πίνακες των πανελληνίων επιδόσεων πρώτο αναγράφεται το ρεκόρ της Ιωάννας Κοντώση (του Πανιωνίου φυσικά) με 64″, για να το καταρρίψει έναν μήνα μετά η Στέλλα Μουσούρη (του Πανελληνίου) με 61″7.