Πριν τον πόλεμο, 500 φορτηγά του ΟΗΕ έμπαιναν καθημερινά στη Γάζα, σήμερα μπαίνουν τη μια μέρα 15, την άλλη 20 ή 25, δηλώνει στη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Αδάμ Μπουλούκος, διευθυντής στη Δυτική Οχθη της UNRWA, του οργανισμού του ΟΗΕ που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε παλαιστίνιους πρόσφυγες από το 1950.

Ο επί 28 χρόνια ελληνοαμερικανός διπλωμάτης του ΟΗΕ περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα την «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα, καλεί για παύση του πολέμου, ενώ προειδοποιεί για την κατάσταση στη Δυτική Οχθη.

«Ο ΟΗΕ πριν τον πόλεμο είχε 500 φορτηγά που έμπαιναν καθημερινά στη Γάζα με τρόφιμα. Οι μισοί από τους 2,2 εκατ. κατοίκους της Γάζας εξαρτώνται από την UNRWA για το μισό της καθημερινής τους διατροφής. Είναι ένας πληθυσμός απελπιστικά πεινασμένος. Υπό κανονικές συνθήκες έχουμε μια τεράστια επιχείρηση στη Γάζα, καθώς παρέχουμε επίσης εκπαίδευση και φροντίδα υγείας. Η μισή οικονομία στηρίζεται σε εμάς. Σήμερα, ο πόλεμος, οι καταστροφές στις υποδομές, τα εμπόδια στη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών δημιουργούν μια ανθρωπιστική καταστροφή. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια κατάσταση, είναι τραγική και φριχτή σε κάθε επίπεδο».

«Περισσότερα παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους σε τρεις εβδομάδες από όσα συνολικά σε όλες τις συγκρούσεις παγκοσμίως σε έναν χρόνο. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαφύγουν από πουθενά. Η στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ είναι τεράστια, καταστρέφοντας απόλυτα ολόκληρους οικισμούς. Σχεδόν 700.000 άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισθέντες. Ζουν τώρα στα σχολεία, στις αποθήκες, στα γραφεία μας, όπου μπορούν. Στο χειρότερο σενάριό μας ο αριθμός ήταν πολύ χαμηλότερος. Στο γραφείο μας στη Ράφα ζουν 10.000 εκτοπισμένοι. Σε άλλα φτάνουν ακόμη και τις 20.000. Οι άνδρες κοιμούνται πάνω στο μπετόν στο πάρκινγκ, οι γυναίκες και τα παιδιά μέσα στα κτίρια με μερικές μόνο τουαλέτες. Το απόλυτο χάος. Η κατάσταση είναι αβίωτη. Δεν υπάρχει νερό, τροφή, ηλεκτρισμός, στέγη».

«Θα ήταν καλύτερα σε έναν σεισμό, θα πήγαιναν αλλού. Τώρα όπου και να πάνε δέχονται επίθεση από αεροπορικές επιδρομές με βόμβες, που είναι εξαιρετικά καταστροφικές. Αυτό που έχει πει το Ισραήλ, πηγαίνετε νότια για να σωθείτε, δεν ισχύει. Ανθρωποι πεθαίνουν παντού, δεν υπάρχει ασφαλές μέρος. Υπάρχουν γιατροί που χειρουργούν κρατώντας το κινητό τους για φωτισμό, χειρουργούν στο πάτωμα, διότι στα νοσοκομεία ο ένας είναι πάνω στον άλλον. Μας επηρεάζει όλους. Εβδομήντα εργαζόμενοί μας έχουν σκοτωθεί, οι περισσότερες απώλειες προσωπικού του ΟΗΕ που έχουμε δει ποτέ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Πολλοί έχουν χάσει μέλη των οικογενειών τους. Εχουμε συνάδελφο που έχασε 15 άτομα της οικογένειάς του» λέει ο κ. Μπουλούκος. Ο λόγος του χειμαρρώδης, καθώς φαίνεται δύσκολο να μπει τελεία στο μέγεθος της καταστροφής.

«Κάθε μέρα διαπραγματευόμαστε με τους Ισραηλινούς και τους Αιγύπτιους για να τους πείσουμε να αφήσουν φορτηγά να εισέλθουν στη Γάζα, τη μια 15, την άλλη 20 ή 25. Οι αριθμοί είναι σταγόνα στον ωκεανό. Πριν τον πόλεμο υπήρχαν δρόμοι, ηλεκτρισμός, αποθήκες, επικοινωνίες. Τώρα το τοπίο είναι απολύτως κατεστραμμένο. Δεν είναι σίγουρο ότι ένα φορτηγό με φάρμακα θα φτάσει σε ένα νοσοκομείο, διότι οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι. Επιπλέον η έλλειψη καυσίμων είναι μεγάλο πρόβλημα. Χρειάζεται ντίζελ για τις μονάδες αφαλάτωσης. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι άνθρωποι θα πεθάνουν από αφυδάτωση, πίνουν θαλασσινό νερό. Αυτό που χρειάζεται είναι εκεχειρία, μια παύση ή παύσεις, όπως ειπώθηκε, του πολέμου, για να επιτραπεί τακτική μεταφορά αγαθών, να μπορέσουν να μετακινηθούν τα φορτηγά μας».

Ο ελληνοαμερικανός διευθυντής της UNRWA προειδοποιεί και για τη Δυτική Οχθη, όπου ο οργανισμός στηρίζει 900.000 Παλαιστινίους. «Το περιβάλλον είναι εξαιρετικά εχθρικό και ασταθές. Από την αρχή του πολέμου δεν υπάρχει νόμος και τάξη. Οι Ισραηλινοί έχουν αποκλείσει τα χωριά και τις πόλεις, οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να μετακινηθούν. Δεν επιτρέπεται ούτε στους 200.000 Παλαιστινίους που δούλευαν καθημερινά στο Ισραήλ να μετακινηθούν. Εχω 4.000 προσωπικό. Οι κινήσεις τους ελέγχονται. Το νερό, τα αγαθά, τα τρόφιμα θα γίνουν και εδώ μεγάλο πρόβλημα».