Ηταν 11 Ιανουαρίου του 2019, όταν ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος στην Κίνα από μια παράξενη ασθένεια την οποία προκαλούσε ένας νέος και άγνωστος ιός. Εναν μήνα νωρίτερα οι αναφορές για μια μυστηριώδη πνευμονία στην επαρχία Γουχάν της Κίνας έκαναν ήδη τον γύρο του κόσμου. Ακριβώς δυο μήνες αργότερα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κήρυττε την πανδημία του κορωνοϊού και για αυτή την καθυστέρηση κατηγορήθηκε με σφοδρότητα.

Καθώς ο ίδιος ξεκινούσε έναν καθημερινό μαραθώνιο συνεντεύξεων Τύπου στη Γενεύη, αποφασίζοντας τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι χώρες και ενημερώνοντας για την εξέλιξη της πανδημίας, στο παρασκήνιο εξελισσόταν μια διαμάχη του Οργανισμού με το Πεκίνο, με τα στελέχη του πρώτου να εκφράζουν τη δυσφορία τους για το ότι οι Κινέζοι είχαν κρατήσει τη διεθνή κοινότητα στο σκοτάδι.

Ο χρόνος είχε ήδη σταματήσει για όλον τον πλανήτη καθώς ο ιός απλωνόταν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης και ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο οποίος καλούνταν να ανταποκριθεί σε έναν πρωτοφανή υγειονομικό πόλεμο, έσπευδε να επαινέσει δημοσίως την Κίνα για τους χειρισμούς της.

Το γιατί ακολούθησε αυτή την τακτική δεν έχει απαντηθεί επαρκώς. Σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις, οι δημόσιοι έπαινοί του ήταν μια τακτική ώστε το Πεκίνο να δώσει στο φως περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο, αυτή η αποκάλυψη άνοιξε τη συζήτηση για τη γενικότερη λειτουργία του Οργανισμού, για το κατά πόσο είναι δέσμιος των κρατών που τον χρηματοδοτούν. Η προσωπικότητά του είναι μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες για το έτος που αφήνουμε πίσω μας.

Υποστηρικτές του μιλούν για έναν ευγενή μεταρρυθμιστή, έναν άνθρωπο της δέσμευσης και του καθήκοντος που δεν δίστασε να τα βάλει ακόμη και με τον ισχυρότερο ηγέτη του πλανήτη Τραμπ, όταν ο τελευταίος τον κατηγόρησε για μεροληψία υπέρ του Πεκίνου. Προ ημερών ο Ντέιβιντ Στάινμαν, αμερικανός οικονομολόγος που ήταν υποψήφιος το 2019 για το Νομπέλ Ειρήνης, τον κατηγόρησε για αθέμιτες τακτικές των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιθιοπίας εναντίον αθώων Αιθιόπων για το διάστημα 2013-2015, όπως απαγωγές, βασανιστήρια και δολοφονίες. Υπέβαλε μάλιστα σχετική έκθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, αναφέροντας ότι ο άνθρωπος που οδηγεί την ανθρωπότητα στη μάχη με τον κορωνοϊό μπορεί να εμπλέκεται σε πολλά εγκλήματα στη χώρα του. Ο Γκεμπρεγέσους φυσικά αρνείται τα πάντα και η υπόθεση ερευνάται.