Στις 8 Ιανουαρίου 2023 καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα για όσους εισέρχονται στην Κίνα – ο τελευταίος από τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το Πεκίνο ωστόσο δεν έχει εκπονήσει στρατηγική για τη νέα φάση της «συμβίωσης με τον κορωνοϊό». Στη χώρα παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων (όχι μόνον για την COVID-19), ενώ τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, όπως και τα αποτεφρωτήρια.

«Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε τρομακτικό βαθμό στην Κίνα» ανέφερε το BBC. Η βρετανική εταιρεία καταγραφής και ανάλυσης υγειονομικών στοιχείων Airfinity υπολογίζει ότι ο αριθμός των θανάτων στην Κίνα ημερησίως ανέρχεται σε 5.000 και των κρουσμάτων σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο. Το Πεκίνο, ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωνε μόλις 4.000 κρούσματα και τέσσερις θανάτους ημερησίως. Ουδείς πλέον εμπιστεύεται τα επίσημα στοιχεία των κινεζικών αρχών, οι οποίες έχουν σταματήσει να ενημερώνουν για την εξέλιξη της πανδημίας.

Μέτρα αποφυγής νέας εξάπλωσης

Οι χειρισμοί της Κίνας προκαλούν παγκόσμια ανησυχία και ο πλανήτης λαμβάνει μέτρα προσπαθώντας να αναχαιτίσει νέα εξάπλωση του ιού. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν την επιβολή διαγνωστικών τεστ για όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο – το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τις 5 Ιανουαρίου και θα αφορά όλους όσοι προέρχονται από τις συγκεκριμένες περιοχές, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους και του αν έχουν εμβολιαστεί. Για την είσοδο στην Ιαπωνία, απαιτείται από τις 30 Δεκεμβρίου, αρνητικό διαγνωστικό τεστ, ενώ στην περίπτωση που ταξιδιώτης διαγνωστεί θετικός, θα υποχρεώνεται σε καραντίνα επτά ημερών. Επιπροσθέτως, το Τόκιο αποφάσισε τον περιορισμό του αριθμού των πτήσεων από την Κίνα. Αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να επιδεικνύουν και οι εισερχόμενοι από την Κίνα στην Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες ενώ σε περίπτωση που διαγνωστούν θετικοί, θα τίθενται σε καραντίνα. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνει η Μαλαισία και η Ταϊβάν.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία ήταν από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν ήδη από την περασμένη Τετάρτη διαγνωστικά τεστ στους εισερχόμενους από την Κίνα. Τη συγκεκριμένη ημέρα, οι μισοί από τους 120 προερχόμενους από την Κίνα ταξιδιώτες που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Μιλάνου ήταν θετικοί στον κορωνοϊό, με ήπια συμπτώματα.

Εκτακτη σύνοδος των χωρών της ΕΕ

Την Πέμπτη, με πρωτοβουλία της Κομισιόν, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύνοδος των εκπροσώπων των υπουργείων Υγείας των χωρών-μελών της ΕΕ ώστε να υπάρξει συντονισμένη κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση έναντι της νέας έξαρσης του κορωνοϊού, η οποία προήλθε μετά την απόφαση του Πεκίνου να άρει, απότομα στις αρχές του μήνα, όλους τους περιορισμούς που συνόδευαν την πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» που ακολουθούσε. «Οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν να επιβάλουν τα δικά τους περιοριστικά μέτρα» τόνισε στον «Monde» διπλωματική πηγή, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ δεν διαθέτει κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση νέας έξαρσης της νόσου. Οι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν, σε εθνικό επίπεδο, έναν μηχανισμό «έκτακτων συνθηκών» για την επιβολή περιορισμών στους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες των οποίων η επιδημιολογική κατάσταση έχει επιδεινωθεί.