Τον δρόμο για τις φυλακές πήραν, μετά τις απολογίες τους, η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας και μία εκ των συνεργατών της.

Οι δύο γυναίκες, είναι οι πρώτες εκ των επτά κατηγορουμένων που απολογήθηκαν για την υπόθεση του κυκλώματος διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας, αρνούμενες το βαρύτατο κατηγορητήριο που έχει απαγγελθεί σε βάρος τους.

«Πλήρης άρνηση, όπου μιλάμε για ποσά, μιλάμε για ποσά που έχουν να κάνουν με έσοδα της ΔΟΥ, τίποτα άλλο», δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Αθανάσιος Τάρτης.

Από την έρευνα των αστυνομικών πάντως στο σπίτι της διευθύντριας της ΔΟΥ, βρέθηκαν από τους αστυνομικούς, πάνω από 50.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα, ενώ σε βίντεο ντοκουμέντο εμφανίζεται 50χρονος επιχειρηματίας να καταβάλει 20.000 ευρώ, προκειμένου η εφορία να μην προχωρήσει στον έλεγχο των εταιρειών του.

«Αυτή τη στιγμή ο συγκεκριμένος για όλες τις φορολογικές του παραβάσεις δεν πρόκειται να διωχθεί», συνέχισε ο κ. Τάρτης.

Την ίδια στιγμή σε φωτογραφία – ντοκουμέντο εμφανίζεται η διεκπεραιώτρια και κατηγορούμενη για την υπόθεση διαφθοράς, να βγαίνει από την εφορία κρατώντας μία κούτα, πιθανότατα με χρήματα.

Οι διάλογοι «φωτιά» του κυκλώματος

Από τους διαλόγους των εμπλεκομένων στην υπόθεση αποκαλύπτονται ο τρόπος δράσης του κυκλώματος, οι επαφές τους με τους επιχειρηματίες αλλά και ο τρόπος που μοιράζονταν τα χρήματα.

Από μία εταιρεία φέρονται να ζήτησαν 20.500 ευρώ για τις «υπηρεσίες» των μελών του κυκλώματος, τα οποία πρέπει να τα μοιράσουν και μεταξύ τους.

Διάλογος 1

Υπάλληλος: Δέκα μισό εσύ, πέντε εγώ.

Διευθύντρια: Εντάξει θα δούμε, ναι ρε παιδί μου. Όπως το είπες, ναι.

Υπάλληλος: Τρία ο τέτοιος και δύο ο άλλος.

Διευθύντρια: Όπως το είπες.

Η 67χρονη υπάλληλος της ΔΟΥ μάλιστα σε μία άλλη περίπτωση συνομιλεί με έναν επιχειρηματία από τον οποίο απέσπασε εκβιαστικά μαζί με τη διευθύντρια της ΔΟΥ το ποσό των 5.000 προκειμένου να τον διευκολύνουν στην επιστροφή φόρου ποσού 97.000 ευρώ.

Διάλογος 2

Υπάλληλος: Είδα τα έχουμε βάλει στην τράπεζα.

Επιχειρηματίας: Α, έχουν μπει; Έγινε, έγινε.

Υπάλληλος: Ήδη τα έχω σπρώξει στην τράπεζα. Σε ευχαριστεί πολύ.

Επιχειρηματίας: Ναι, ναι.

Υπάλληλος: Αλλά να ξέρεις ότι σε προσέχει, λέει.

Επιχειρηματίας: Εντάξει ωραία, ευχαριστώ.

Μετά την αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος των εφοριακών, πάντως, τα στόματα ανοίγουν και οι αποκαλύψεις σοκάρουν για τον τρόπο δράσης των κατηγορουμένων στην υπόθεση.

«Ειλικρινά δρούσαν σαν μαφία, εγώ το ένιωσα ότι ήταν μαφία αυτό το πράγμα. Όταν έφυγα από εκεί έφυγα με το σκεπτικό ότι εδώ είναι μαφία. Εγώ θέλω όπως ήμουν μέχρι τώρα, έτσι να είμαι και αύριο και μου είπαν μην τολμήσεις και μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά. Δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρο μήνυμα» , δήλωσε ο επιχειρηματίας.

Η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται με σκοπό να εντοπιστούν και άλλα ενδεχομένως θύματα του κυκλώματος.

Ελεύθεροι δύο με περιοριστικούς όρους

Δύο υπάλληλοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και τους επιβλήθηκε πρόστιμο και καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ. Στην υπερασπιστική τους γραμμή υποστήριξαν πως δεν έχουν καμιά σχέση με όλο αυτό και ότι ο επιχειρηματίας ήθελε να τις μπλέξει.

Τα στοιχεία ωστόσο «μαρτυρούν» μία άλλη πραγματικότητα και οι διάλογοι τις «καίνε».

Όσον αφορά σε άλλους 3, την διεκπεραιώτρια, του διευθυντή της ΔΥΟ και ενός άλλου υπαλλήλου ακόμα, δεν έχουν αποφασίσει για την ποινική τους μεταχείριση.

Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών

Οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα βαρύ κατηγορητήριο, που περιλαμβάνει καταθέσεις επιχειρηματιών που υποστηρίζουν πως έπεσαν στα δίχτυα της εγκληματικής τους δράσης. Παράλληλα υπάρχουν και τηλεφωνικές επικοινωνίες που τους καίνε.

Μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση, δωροδοκία και όπλα.

Στο στόχαστρο των αρχών έχουν μπει άλλα 8 άτομα που η εμπλοκή τους έχει προκύψει μέσα από τις συνομιλίες και για τους οποίους έχει σχηματιστεί ήδη δικογραφία αλλά δεν συνελήφθησαν γιατί είχε παρέλθει το αυτόφωρο. Πρόκειται για έναν ακόμα υπάλληλο της Εφορίας Χαλκίδας και άλλους 7 ιδιώτες που αντιμετωπίζουν κατηγορίες δωροδοκίας υπαλλήλων.

Τέλος δεν έχει γίνει γνωστό τι θα γίνει με άλλους 8 επιχειρηματίες της περιοχής που διευκρινίζεται ότι δεν πλησίασαν αυτοί το κύκλωμα για κάποιες εξυπηρετήσεις αλλά τους πλησίασαν μέλη του κυκλώματος όπως προκύπτει από τις συνομιλίες.

Δημόσιοι υπάλληλοι με βίλες, πισίνες και… θυρίδες

Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχει προχωρήσει σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, και ξεκινάει τον ελέγχου προκειμένου να κάνει φύλλο και φτερό όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Συμφώνα με πληροφορείς του MEGA, η έρευνα αυτή θα επεκταθεί και πιο πίσω, δηλαδή σε άτομα που έχουν περάσει στο παρελθόν από καίριες θέσεις της εν λόγω εφορίας, καθώς υπάρχουν πρόσωπα που γνωρίζουν πράγματα αναφορικά με το τι γινόταν στο παρελθόν.

Η ερευνά θα επεκταθεί και στα συγγενικά πρόσωπα των εμπλεκομένων γιατί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στενό συγγενικό πρόσωπο κατηγορούμενης στην υπόθεση ήταν αυτό που λειτουργούσε ως «εισπράκτορας».

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για ακίνητα και χλιδάτη ζωή πολλών άλλων προσώπων τα οποία δεν δικαιολογούνται βάσει των επαγγελμάτων τους. οι Αρχές κάνουν εξονυχιστική έρευνα για τα περιουσιακά τους στοιχεία.