Οταν εκλέχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης τον Δεκέμβρη του 2021 νέος Πρόεδρος του ΠαΣοΚ-Κινήματος Αλλαγής, δεσμεύτηκε να τιμήσει την εντολή των ψηφοφόρων για ανανέωση, πολιτική αυτονομία και ενότητα. Από τα τρία, το μεγαλύτερο στοίχημα του ΠαΣοΚ-Κινήματος Αλλαγής για τη νέα εποχή ήταν εάν θα προχωρήσει με ανανέωση ή με ανακύκλωση «μιας από τα ίδια». Εναν χρόνο μετά, ο απολογισμός βρίσκει το κόμμα διαφορετικό, ανοιχτό και οργανωμένο. Ενα κόμμα προοδευτικό, ρεαλιστικό, με όραμα για την πατρίδα και σαφές ευρωπαϊκό πρόσημο.

Στον χρόνο που πέρασε, τα μέλη και οι φίλοι του ΠαΣοΚ-Κινήματος Αλλαγής απέδειξαν έμπρακτα ότι ενδιαφέρονται για την πορεία της παράταξης, αναγεννήθηκαν οι τοπικές οργανώσεις, εκλέχθηκε η νέα Κεντρική Επιτροπή μετά από ένα επιτυχημένο συνέδριο, εκλέχθηκε το νέο Πολιτικό Συμβούλιο, συστάθηκε η Επιτροπή ψηφοδελτίων, στελεχώθηκαν οι τομείς και το κόμμα οργανώθηκε από την αρχή. Η αρχιτεκτονική των ψηφοδελτίων που θα ανακοινωθούν σύντομα,  διασφάλισε με διαφάνεια και αξιοκρατία την κατά 50% τουλάχιστον ανανέωση των προσώπων των προηγούμενων ψηφοδελτίων και την κατά 30% τουλάχιστον συμμετοχή των νέων κάτω των 40 ετών δίνοντας τη δυνατότητα αντιπροσώπευσης σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας εκτός των μελών και φίλων της παράταξης.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Ανδρουλάκης: Ενας χρόνος στο τιμόνι του ΠαΣοΚ

Μια συμβατική υπόθεση

Χωρίς πρόταση για το αύριο

Στο λυκαυγές μιας νέας εποχής

Κάνοντας το σύνθημα της «ανανέωσης» πράξη, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε να προσελκύσει ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί, όπως νέες εργαζόμενες γυναίκες, που ναι μεν ήθελαν να ασχοληθούν με τα κοινά, διακατέχονταν όμως από τον δικαιολογημένο φόβο για το ελληνικό πολιτικό σύστημα που έχει απαξιωθεί την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας.

Οσο η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν καρέκλες, το ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής εργάζεται για να προτείνει σαφείς και πρακτικές λύσεις που θα κάνουν την καθημερινότητα των πολιτών εύκολη και όχι απλά υποφερτή. Στόχος είναι να χτιστεί μια υγιής σχέση κράτους – πολίτη, στην οποία η αλληλεπίδραση με τον κρατικό μηχανισμό δεν θα είναι πονοκέφαλος και οι πολίτες θα μπορούν να βασιστούν σε υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες.

Αδιαμφισβήτητα, ένα κόμμα για να θεωρείται δημοκρατικό οφείλει να κινείται θεσμικά και το ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει πολλές φορές στην πολιτική του διαδρομή ότι σέβεται τους θεσμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη υπόθεση των υποκλοπών όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης κινήθηκε θεσμικά από την πρώτη στιγμή ακολουθώντας τον δρόμο της δικαιοσύνης και αποφεύγοντας να μπει σε μικροπολιτική αντιπαράθεση για τα μάτια του κόσμου.

Οδεύοντας προς τις κάλπες, το ΠαΣοΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο τιμόνι έχει κάθε λόγο να είναι αισιόδοξο ότι θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον πολιτικό χάρτη πρωτίστως για τις θέσεις και τις ρεαλιστικές προτάσεις του και όχι κάνοντας «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση». Το σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα που προτείνει σε συνδυασμό με βασικές αξίες που διέπουν τον ίδιο και το κόμμα (αξιοκρατία – διαφάνεια – εντιμότητα) είναι μια καλή βάση για να πούμε ότι το ΠαΣοΚ επέστρεψε, θέλει και μπορεί.

Η κυρία Ελένη Χρονοπούλου είναι μέλος ΠΣ ΠαΣοΚ-Κινήματος αλλαγής.