Αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες βρίσκεται η Εύα Καϊλή, η οποία – σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ – βρίσκεται ανάμεσα στους τέσσερις που συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για υπόθεση διαφθοράς που αφορά σε δωροδοκία από το Κατάρ. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνεται και ο σύζυγός της, ενώ ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, ύποπτη για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς που περιλαμβάνει νυν και πρώην ευρωβουλευτές, βοηθούς και άλλα δημόσια πρόσωπα από το ευρωπαϊκό περιβάλλον στις Βρυξέλλες, είχε προσαχθεί την Παρασκευή, αναφέρει η εφημερίδα Le Soir, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια οδηγήθηκε σε ακρόαση.

Ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός, είχε επίσης παραπεμφθεί σε ακρόαση. Στο τέλος αυτής της κράτησης, η περίοδος της οποίας δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις 48 ώρες, η κ. Καϊλή συνελήφθη, κατηγορούμενη για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τη Le Soir και το περιοδικό Knack.

Ο σύντροφός της έχει επίσης κατηγορηθεί και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και σε βάρος του, όπως και για τον πρώην ευρωβουλευτή του S&D Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, επισημαίνει η εφημερίδα συμπληρώνοντας ότι ο Φ., ένας λομπίστας των Βρυξελλών που είχε προσαχθεί την Παρασκευή, παραμένει επίσης στη φυλακή.

Με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά

Όσον αφορά στον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.

Παράλληλα, έρευνα πραγματοποιήθηκε εχθές (Σάββατο) το βράδυ στο σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα και το περιοδικό Knack. Σημειώνουν ότι κατασχέθηκαν το κινητό του τηλέφωνο και ο υπολογιστής του, η όλη διαδικασία έγινε παρουσία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ερωτηθείς για το λόγο που ήταν παρούσα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της Ρ. Μετσόλα, Γιούρι Λάας απάντησε το εξής:

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επέστρεψε από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου για να παραστεί σε κατ’ οίκον έρευνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το βελγικό σύνταγμα (άρθρο 59) απαιτεί την παρουσία του Προέδρου του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας κατ’ οίκον σε βουλευτή που εκλέχθηκε στο Βέλγιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Πρόεδρος Μετσόλα στέκονται σθεναρά κατά της διαφθοράς, συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να βοηθήσουν την πορεία της δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βελγικής εισαγγελίας που εκδόθηκε νωρίτερα, οι συλλήψεις έγιναν για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά».

Η ανακοίνωση των βελγικών αρχών

«Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ως μέρος μιας μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση και συνέχιζε:

«Υπάρχουν υποψίες ότι άτομα σε πολιτικές και/ή στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 8 χθες το βράδυ.

Προς το συμφέρον της έρευνας δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή».

Αναστέλλονται όλες οι αρμοδιότητές της

Το Σάββατο, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανακοίνωσε την αναστολή όλων των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή που απορρέουν από την θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, έστειλε επιστολή στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή με την οποία ανακοινώνει ότι την παύει από τα καθήκοντα της στον απόηχο των ερευνών. «Υπό το πρίσμα της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας, αποφάσισα να αναστείλω με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες, τα καθήκοντα και τις εργασίες που σας έχω αναθέσει υπό την ιδιότητά σας ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Είχε προηγηθεί η διαγραφή της κ. Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ και από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Αναμένεται συνέχεια

Το ενδιαφέρον των βελγικών αρχών εστιάζεται τώρα αφενός στον τρόπο μεταφοράς και διανομής των χρημάτων της δωροδοκίας και αφετέρου στις επιδιώξεις του Κατάρ μέσω της δωροδοκίας, σημαντικότερη εκ των οποίων φαίνεται να είναι η άρση των θεωρήσεων (visa waiver), προκειμένου να ταξιδεύουν ελεύθερα οι Καταριανοί πολίτες στην ΕΕ. Παράλληλα, το Κατάρ προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα του διεθνώς, μετά τις αποκαλύψεις μεγάλου αριθμού δυστυχημάτων και εκμετάλλευσης αλλοδαπών εργατών στα μεγάλα έργα που έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά στους 4 κρατούμενους, η προσωρινή κράτησή τους μπορεί με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου να παραταθεί για ένα μήνα έως ότου οι δικαστικές αρχές προχωρήσουν σε πρωτοβάθμια δίκη.

Σε κάθε περίπτωση η Εύα Καϊλή θα διατηρεί την έδρα της στην Ευρωβουλή μέχρι να τελεσιδικήσει η δικαστική υπόθεσή της και εφόσον τότε ζητηθεί η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμά της, από τις ελληνικές αρχές. Μια μακρά διαδικασία που ακόμη και αν ξεκινούσε σήμερα δεν θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024, οπότε και λήγει η θητεία των μελών της τρέχουσας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πάντως, σε πολιτικό επίπεδο η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέγεται πως αναζητά εξισορρόπηση στην υπόθεση του σκανδάλου “Qatar Gate” και χωρίς ανακοινώσεις μέλη της δεν αποκλείουν να διαφανεί εμπλοκή και προσώπων που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.