Η κεντρική επιτροπή του ΠαΣοΚ άνοιξε τις εργασίες της πολύ νωρίτερα από την ώρα που είχε προγραμματιστεί. Όχι, επισήμως, στην αίθουσα του ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας, αλλά, ανεπισήμως, στις γύρω καφετέριες. Τα στελέχη του κόμματος είχαν πάρει από νωρίς θέση, ανυπομονούσαν να ανταλλάξουν απόψεις για το κλίμα που συναντούν μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση δωροδοκίας ευρωβουλευτών και την εμπλοκή της Εύας Καιλή.

Η Εύα και οι μνήμες του 2012

Το κλίμα ήταν ανήσυχο και βαρύ. Η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές και η προφυλάκιση της ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ, ξύπνησε μνήμες ενός παρελθόντος βγαλμένο από «μαύρες σελίδες» της ιστορίας του κόμματος. Το 2012, το ΠαΣοΚ έδωσε μια μάχη πολιτικής επιβίωσης μαχόμενο την εικόνα του Άκη Τσοχατζόπολου να μεταφέρεται σιδηροδέσμιος στη Δικαιοσύνη. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. «Σε μια κρίσιμη στιγμή δίνουμε και πάλι μάχη χαρακωμάτων» ανέφερε στην ομήγυρη του, βουλευτής του ΠαΣοΚ. Στελέχη που έφτασαν στη συνεδρίαση μετά από πρωινές εμφανίσεις στα τηλεοπτικά κανάλια δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους. «Δεν μας αφήνουν να μιλήσουμε και μας βάζουν σε θέση απολογούμενου. Θα πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα».

Τα περισσότερα στελέχη συμφωνούσαν με την ακαριαία αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη. Άλλα επεσήμαναν ότι ήταν μια απόφαση που θα έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και καιρό. Η συζήτηση αυτή δεν είναι σημερινή. Γνωρίζει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ότι σε ένα μεγάλο μέρος της βάσης ακόμα και σε πρόσωπα που είχαν στηρίξει τις προεκλογικές της καμπάνιες, υπήρχε προβληματισμός ακόμα και ενόχληση για τη στάση και τις κινήσεις της κυρίας Καιλή. Για αυτό και στη δήλωσή του, για την διαγραφή της, ο κ. Ανδρουλάκης είχε τονίσει: « Άλλοι θα πουν ότι καθυστερήσαμε, άλλοι θα πουν ότι βιαστήκαμε». Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο δεν είναι αν ο Νίκος Ανδρουλάκης άργησε ή βιάστηκε αλλά πως θα χειριστεί, στο εξής, το όλο θέμα και τις επιπτώσεις που θα έχει για το κόμμα του. Στη βάση η ανησυχία ότι αυτή η υπόθεση, όπως εξελίσσεται, δημιουργεί πρόβλημα στο ΠαΣοΚ, είναι έκδηλη.

Μεγάλωσε και άλλο η απόσταση Ανδρουλάκη-Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, όπως φάνηκε από την τοποθέτησή του στην κεντρική επιτροπή, επιλέγει μια επιθετική τακτική. Ειδικά, απέναντι στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης επέμενε ότι η ΝΔ αξιοποίησε την κυρία Καιλή ως «Δούρειο Ίππο στην υπόθεση των υποκλοπών για να θολώσουν το τοπίο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την αρμόδια εξεταστική επιτροπή PEGA». Και υποστήριξε ότι προετοιμαζόταν μια «μεταγραφή αεροδρομίου», έτσι θα εμφανιζόταν η προσχώρηση της ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ στη ΝΔ. Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι αναφορές του κ. Ανδρουλάκη αλλά και η σφοδρότητα με την οποία επετέθη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, «επιλέγει εκλογές στο βούρκο», μεγαλώνουν την απόσταση που ήδη υπάρχει μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι «λαγοί» και τα «βοσκοτόπια» του Α. Τσίπρα

Ο κ. Ανδρουλάκης έστρεψε τα πυρά του και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. ««Ομοίως και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιχείρησε να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη, να κάνει παιχνίδια με τους θεσμούς διοργανώνοντας το δημοψήφισμα των πέντε εργάσιμων ημερών αλλά και το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με «λαγούς» και ενέχυρο βοσκοτόπια. Γνωρίζουν οι πολίτες και τι έκανε ο κ. Τσίπρας ως Πρωθυπουργός, αλλά και ποιες είναι οι προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη στα μεγάλα θεσμικά ζητήματα της χώρας. Γι’ αυτό καλό θα ήταν, σε αυτήν τη νέα εποχή, να μη μας κουνούν το δάχτυλο».

Από την συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Το μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος

Ο κ. Ανδρουλάκης επεφύλασσε και ένα μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος του αφήνοντας να εννοηθεί ότι ανάλογη της Εύας Καιλή θα είναι και η αντιμετώπιση στελεχών με προσωπικές ατζέντες. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πέρα από τα ζητήματα ηθικής τάξης που θα έχουν ανάλογη αντιμετώπιση, δεν θα ανεχτώ προσωπικές στρατηγικές, που βάζουν το εγώ τους πάνω από την ενότητα και την προοπτική της παράταξης». Δεν ήταν λίγα τα στελέχη που «είδαν» πίσω από αυτή την αναφορά τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο πρώην υπουργός έχει σοβαρές υποσημειώσεις για ορισμένες πτυχές της πολιτικής που ακολουθείται, τις εκφράζει, αλλά δεν έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές», δεν έχει έλθει σε αντιπαράθεση με το κόμμα του.

Οι επόμενες κινήσεις στην προεκλογική σκακιέρα

Για το επόμενο διάστημα ο κ. Ανδρουλάκης θέλει τα στελέχη του ΠαΣοΚ να δώσουν τη μάχη της κοινωνίας. «Έχουμε χρέος, η καθεμία και ο καθένας από εμάς, να αγωνιστούμε σε χωριά, πόλεις, εργασιακούς χώρους, για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ μια δύναμη αλλαγής», επεσήμανε. Προεκλογική σημαία του ΠαΣοΚ θα είναι η προγραμματική του πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε από τους Νίκο Χριστοδουλάκη και τον Ηλία Κικίλια κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Για μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση» και έχει έξι στόχους.

-Να έρθει η νέα γενιά στην πρώτη γραμμή.

-Να υπάρξει δραστική μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

-Να δημιουργηθεί το νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα.

-Απασχόληση για όλους.

-Φωνή στον πολίτη-ισχυροί και λειτουργικοί δημοκρατικοί θεσμοί.

-Ανοιχτή κοινωνία χωρίς διακρίσεις.