Τα αποτελέσματα νέας έρευνας της διαΝΕΟσις αποκαλύπτουν ότι η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος και η στροφή των πολιτών στην ενημέρωση από έγκυρες πηγές σχετικά με τις επιστημονικές εξελίξεις λειτούργησαν όπως ένα αποτελεσματικό εμβόλιο έναντι του ιού της αμφισβήτησης.
Πιο συγκεκριμένα, στα μέσα του Σεπτεμβρίου 42% των Ελλήνων δήλωναν ότι δεν προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο το κορωνοϊού όταν αυτό εγκριθεί από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς και αρχίσει να διατίθεται δωρεάν.
Ομως τρεις μήνες μετά η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική: εκείνο το 42% έχει πλέον γίνει 27,4%. Σήμερα δύο στους τρεις Ελληνες (66,3%) δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο (άθροισμα των «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι»).
Από τα στοιχεία της ίδιας μελέτης, που εκπονήθηκε με τη συνεργασία της Metron Analysis σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων, προκύπτει ότι τα ποσοστά αυτών που προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο είναι μεγαλύτερα στους πιο ευκατάστατους, καθώς και σε όσους δηλώνουν ότι πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, ενώ πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία.
Πιο συγκεκριμένα, στους πολίτες άνω των 65 το ποσοστό αυτών που προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο φτάνει στο 80,4% – μάλιστα, αυτοί που απαντούν «σίγουρα ναι» είναι το 55%. Δεδομένου δε ότι η ηλικιακή αυτή κατηγορία αποτελεί πληθυσμό-στόχο, κρίνοντας την επιτυχία της εμβολιαστικής «επιχείρησης» στη χώρα μας, τα αποτελέσματά της χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Πρόκειται δε, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή, για την αμέσως επόμενη ομάδα πολιτών που θα εμβολιαστεί, προσθέτοντας ότι «υπολογίζουμε ότι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας».
Και υπενθύμισε τον υψηλό κίνδυνο που διατρέχουν στην περίπτωση που διαγνωστούν με λοίμωξη COVID-19: «Αντιπροσωπεύουν, δυστυχώς, το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας και άνω του 60% των διασωληνωμένων. Η θωράκισή τους λοιπόν είναι πολύτιμη όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά είναι και αυτή η οποία θα μας εξασφαλίσει τελικά την ανακούφιση για τις υγειονομικές δομές και για τους ανθρώπους τους που σηκώνουν σήμερα ένα τεράστιο βάρος».
Επιπρόσθετα, ένα ακόμη αξιοσημείωτο εύρημα είναι ότι στην Ελλάδα δεν φαίνεται να υπάρχει ισχυρό κίνημα αντιεμβολιαστών ή αρνητών του ιού. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει πολύ θετικές απόψεις για τα εμβόλια, δεδομένου ότι στην ερώτηση «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές;» το 94% των ερωτηθέντων συμφωνεί. Μάλιστα, το 61% συμφωνεί «απολύτως».
Είναι σημαντικό να προστεθεί ότι το ερωτηματολόγιο συντάχθηκε σε συνεργασία με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και το υπουργείο Υγείας, με στόχο η συγκεκριμένη έρευνα να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου κάθε είκοσι ημέρες), ώστε να καταγράφονται λεπτομερέστερα οι τάσεις σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού και οι απόψεις των πολιτών για την πανδημία γενικότερα.