Συνοδεία… σωματοφυλάκων βγαίνουν πλέον πολλοί 15χρονοι νέοι και νέες σε προάστια της πρωτεύουσας, με τις άγριες επιθέσεις σε βάρος των νέων να πληθαίνουν. «Υπήρχαν παλαιότερα τόσο πολλά περιστατικά βίαιων επιθέσεων σε βάρος νέων παιδιών αναρωτιέται σοβαρός, ο πατέρας 16χρονης μαθήτριας σε σχολείο της πρωτεύουσας που περιγράφει στο «Βήμα» τη μέθοδο που έχουν επιλέξει ο ίδιος αλλά και άλλες φιλικές του οικογένειες προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Ετσι, όλοι οι γονείς των παιδιών που κανονίζουν να βγουν μαζί το σαββατόβραδό τους συνεννοούνται, συνεισφέρουν περίπου 20 ευρώ ο καθένας και το τελικό ποσό που προκύπτει καλύπτει την αμοιβή ενός «σωματοφύλακα» (επαγγελματία που επιλέγουν από ιδιωτικές εταιρείες ή το φιλικό τους περιβάλλον και άνδρες που ενδεχομένως έχουν εκπαίδευση ή ανήκουν σε σώματα ασφαλείας), ο οποίος συντροφεύει τα παιδιά τους στην έξοδο τους και τα προστατεύει…

«Παλιά προσλαμβάναμε δασκάλους για ιδιαίτερα μαθήματα, σήμερα προτιμούμε να προσλαμβάνουμε ιδιωτικούς αστυνομικούς» συνεχίζει χαριτολογώντας, με μια ισχυρή δόση βέβαια πικρίας. Τα τρία έτη της πανδημίας, οι ψηφιακοί νέοι εαυτοί μας και η περιήγησή τους σε έναν κόσμο χωρίς κανόνες και όρια, η κοινωνική πίεση και η αδυναμία των εκπαιδευτικών συστημάτων ανά τον κόσμο να κρατήσουν πλέον τους νέους σε ισορροπία, έχουν δημιουργήσει ήδη ένα εκρηκτικό μείγμα. Οι επιθέσεις σε 15χρονους συχνά με μαχαίρια (και σίγουρα με πρόθεση να τους στείλουν στο νοσοκομείο) από επίσης νέους, 17χρονους ή 18χρονους δράστες, φαίνεται ότι αυξάνονται διαρκώς. Στο άκουσμα μάλιστα της συζήτησής μας, ο μικρότερος γιος του συνομιλητή μας παρεμβαίνει ακαριαία: «Στο φροντιστήριο προχθές, μια κοπέλα έλεγε ότι τους επιτέθηκαν με σουγιάδες μέσα στο κέντρο της Αθήνας…».

Η βία σε αριθμούς

 

Καθημερινό φαινόμενο

Την περασμένη Κυριακή ένας 15χρονος έπεσε θύμα επίθεσης και τραυματίστηκε με μαχαίρι. Το περιστατικό συνέβη στις 23.30 σε ψητοπωλείο της Νέας Σμύρνης. Λίγες ημέρες πριν, μια ομάδα ανηλίκων 14 και 15 ετών επιτέθηκε εναντίον ενός 16χρονου στον Αγιο Στέφανο χτυπώντας τον με ένα ξύλο, ενώ ένας από τους επιτιθέμενους κατέγραφε σε βίντεο με το κινητό του την επίθεση. Η αστυνομία συνέλαβε έναν 15χρονο ημεδαπό, ο οποίος κατηγορείται για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία. Επίσης ταυτοποιήθηκαν και κατηγορούνται για συμμετοχή στην επίθεση δύο ημεδαποί (15 και 15 ετών) και δύο αλλοδαποί (14 και 15 ετών). Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της μητέρας του πρώτου συλληφθέντος, η οποία μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης είπε «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δίνεται τόση έκταση σε έναν καβγά μεταξύ παιδιών που στο κάτω-κάτω δεν είχε κάποιον βαρύ τραυματισμό…».

Την περασμένη Δευτέρα η ΕΡΤ δημοσίευσε βίντεο με τη δράση συμμορίας που λήστευε ανηλίκους στα νότια προάστια. Οι δράστες έστηναν καρτέρι στα θύματά τους και δεν δίσταζαν να τους χτυπήσουν προκειμένου να τους αποσπάσουν χρήματα, κινητά τηλέφωνα και προσωπικά αντικείμενα.

Πριν λίγες ημέρες η διαμάχη ανάμεσα σε δύο παρέες νεαρών κατέληξε σε αιματηρή συμπλοκή στο Χαλάνδρι. Το επεισόδιο έγινε για τα μάτια μιας κοπέλας και είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Η διαμάχη είχε περάσει και στα κοινωνικά δίκτυα ώσπου οι δύο παρέες έκλεισαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους. Ακολούθησε συμπλοκή και ένα παιδί από τη μια παρέα έβγαλε μαχαίρι και τραυμάτισε δύο ανηλίκους από την αντίπαλη παρέα.

Το φαινόμενο βίαιων περιστατικών με θύτες και θύματα ανήλικα αγόρια και κορίτσια έχει πάρει τον τελευταίο καιρό διαστάσεις επιδημίας. Σχεδόν καθημερινά στα δελτία ειδήσεων γίνεται αναφορά σε παρόμοια περιστατικά, τα οποία δεν καταγράφονται μόνο σε υποβαθμισμένες περιοχές αλλά έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Αθήνα, από τα νότια μέχρι τα βόρεια προάστια, από τον Βύρωνα μέχρι το Κερατσίνι. Πολλά περιστατικά τοποθετούνται στη Νέα Σμύρνη ή στο Μαρούσι. Δεν περιορίζονται όμως μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά καταγράφονται και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες πόλεις και χωριά της επαρχίας. Οπως λέει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. από τη Θεσσαλονίκη, «έχουμε αρκετά περιστατικά, πολλά παιδιών και εφήβων που κυκλοφορούν με μαχαίρια. Οι καταγγελίες που έχουμε είναι ένα μικρό ποσοστό των πραγματικών περιστατικών γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις προσπαθούν να λύσουν τις διαφορές χωρίς να φτάσουν στην αστυνομία».

Οι επιθέσεις ανά περιοχή

Η αποξένωση

Οπως επισημαίνει η κυρία Φωτεινή Παπαδόγιαννη, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών και μέλος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Αγ. Δημητρίου, «τα παιδιά είναι αποδέκτες μηνυμάτων από ολόκληρη την κοινωνία και πάνω τους έχουν αντίκτυπο και οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που ζούμε. Σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπα με πολλά αδιέξοδα, όπως συμβαίνει και για τις οικογένειές τους και πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση με βία».

«Στην κοινωνία μας επικρατεί αγριότητα»

«Αυτό που αναμφίβολα διαπιστώνουμε είναι ότι υπάρχει αύξηση της βίαιης συμπεριφοράς σε εφήβους και νεότερες ηλικίες» λέει η κυρία Αλεξάνδρα Περιμένη, κλινική ψυχολόγος και οικογενειακή θεραπεύτρια. «Αφορούν δε σε όλα τα κοινωνικά πλαίσια και τις κοινωνικές ομάδες. Δεν περιορίζονται δηλαδή σε μεσαίες και κατώτερες κοινωνικές ομάδες, αλλά έχουν επεκταθεί σε όλες τις κοινωνικές βαθμίδες. Θεωρώ ότι αυτά τα φαινόμενα αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη εικόνα της κοινωνίας μας, στην οποία επικρατεί η αγριότητα και η υποβάθμιση των κοινωνικών αξιών και κανόνων που σε παλιότερες εποχές λειτουργούσαν εξισορροπητικά στις ανθρώπινες σχέσεις. Αυτή η βία έχει και κάποιον συμβολισμό. Πιθανόν τα παιδιά που ασκούν βία να αισθάνονται κάποια υπεροχή. Θεωρώ ότι είναι ένα συστημικό πρόβλημα, που βλέπουμε να έχει μετακυλήσει από τον κόσμο των μεγάλων στον κόσμο των παιδιών.

Πολλές φορές οι έφηβοι προσπαθούν με κάποιον τρόπο να προσδιορίσουν την προσωπικότητά τους και η ένταξη σε κάποιες ομάδες είναι σαν μια διαδικασία σφυρηλάτησης ταυτότητας.

Τα βίαια ηλεκτρονικά και διαδικτυακά παιχνίδια αποτελούν και αυτά με κάποιον τρόπο ένα μέσο εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης των σημερινών παιδιών που συχνά περνούν πολλές ώρες μπροστά στις οθόνες τους. Εννοείται ότι ένα παιχνίδι δεν κάνει ένα παιδί να πάρει ένα όπλο και να σκοτώσει, αλλά μπορεί να εντείνει την επιθετικότητά του ή να τους δημιουργήσει μια υπερδραστηριότητα. Αυτά τα παιχνίδια δεν τα βοηθούν να αποκτήσουν αυτοέλεγχο, αντίθετα εντείνουν τα αρνητικά συναισθήματα».

Μαρτυρίες

«Χτύπησαν τον γιο μου τόσο πολύ που του έσπασαν το χέρι»

Ο γιος μου, 17 ετών, βρισκόταν στη στάση του λεωφορείου Πολύδροσου – Αμαρουσίου στις αρχές του Ιανουαρίου. Το παιδί γύριζε από το φροντιστήριο όταν μια ομάδα 15χρονων – 16χρονων που φορούσαν μπουφάν με κουκούλες τον πλησίασαν και του ζήτησαν να βγάλει το δερμάτινο μπουφάν που φορούσε. Οταν ο γιος μου αρνήθηκε, του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν τόσο πολύ που του έσπασαν το χέρι. Οταν πήγαμε βέβαια στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι εκτός από το σπασμένο χέρι είχε και αιμάτωμα στο κεφάλι. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι το παιδί είναι σε κακή κατάσταση και εκτός από τα σωματικά τραύματα η ιστορία αυτή του έχει κοστίσει και ψυχολογικά. Φοβάται να κυκλοφορήσει μόνος του. Καταγγείλαμε το περιστατικό στην αστυνομία. Δεν κάναμε μήνυση γιατί ο ίδιος δεν ήθελε. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι».

Περικλής Κ., κάτοικος Κηφισιάς

***

«Κορίτσια κάνουν επιθέσεις, απειλούν και ξυλοκοπούν»

Είναι μια παρέα κοριτσιών που κάνουν επιθέσεις συνεχώς, όχι μόνο σε εμένα, αλλά και σε άλλα κορίτσια. Βρίζουν, απειλούν και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ξυλοκοπήσει συμμαθήτριές μου. Φυσικά έχουμε αναφέρει την κατάσταση αυτή όχι μόνο στους γονείς μας, αλλά και στους καθηγητές μας, αλλά δυστυχώς η κατάσταση δεν καλυτερεύει. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς έμαθα ότι δυο συμμαθήτριές μου άλλαξαν σχολείο γιατί δεν άντεχαν άλλο την κατάσταση αυτή.

Μαριανίνα, 16 ετών, μαθήτρια Λυκείου στα Σεπόλια

Τι συνέβη στο Κολλέγιο Αθηνών

Με τη χρήση ειδικής κάρτας, που φέρει QR Code, θα μπαίνουν πλέον στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Αθηνών οι μαθητές, οι γονείς και οι επισκέπτες μετά το πρόσφατο περιστατικό με την εισβολή δύο εξωσχολικών που προκάλεσε έντονη αναστάτωση και οδήγησε τη διεύθυνση του ιδρύματος να προβεί σε… lockdown του κάμπους.

Το συμβάν της 19ης Ιανουαρίου έφερε στον νου τραγικές εικόνες από εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού τα οποία μπήκαν στο «στόχαστρο» ενόπλων. Συνέβη δε, σε ώρα κατά την οποία η πλειονότητα των μαθητών βρισκόταν στις τάξεις. .

«Μαμά, έλα να με πάρεις»

Μιλώντας στο «Βήμα», η Ε.Γ. (μητέρα μαθήτριας) αφηγείται πώς ενημερώθηκε για το περιστατικό αλλά και την αντίδρασή της. «Εκείνη την ώρα ήμουν στο αυτοκίνητο, στον Αγιο Στέφανο και με πήρε η κόρη μου τηλέφωνο: “Μαμά, έλα να με πάρεις και μη φοβηθείς αν ακούσεις για βόμβα στο σχολείο”, έτσι μου είπε γιατί είχε κυκλοφορήσει και αυτή η φήμη. Αμέσως μετά με πήρε η μητέρα μου, που είχε δει την είδηση στην τηλεόραση και φοβήθηκε, ενώ λίγο αργότερα έστειλε και e-mail ο πρόεδρος του Κολλεγίου».
Οπως λέει, αντιμετώπισε το θέμα με ψυχραιμία, καθώς από συνομιλίες της με άλλους γονείς έμαθε ότι στο σημείο είχαν ήδη φτάσει οι αστυνομικές δυνάμεις. «Οταν βρέθηκα στην περιοχή είδα την κινητοποίηση και στη συνέχεια έμαθα ότι τα παιδιά ήταν ασφαλή» συνεχίζει η ίδια.

Η αφορμή και η συνέχεια

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της εισβολής, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της ίδιας ημέρας είχε καταγραφεί επεισόδιο έξω από το σινέ Αβάνα, όπου συχνάζουν οι μαθητές του Κολλεγίου, όταν εξωσχολικοί περικύκλωσαν με άγριες διαθέσεις έναν από αυτούς, ο οποίος εν συνεχεία αποχώρησε με την παρέμβαση φίλων του. Κάποιοι από τους εξωσχολικούς φέρεται να θέλησαν να δώσουν συνέχεια στο επεισόδιο και η εισβολή στο σχολικό συγκρότημα – πηδώντας τον φράχτη προκειμένου να βρουν τον συγκεκριμένο μαθητή – ήταν για τη… ρεβάνς.

Η δικογραφία

Οπως λέει στο «Βήμα» ο διευθυντής-πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών Κώστας Συνολάκης, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι δύο εξωσχολικοί εισέβαλαν στο σχολείο, ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο, με την επιβολή lockdown σε όλες τις αίθουσες. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δύο αυτά άτομα εντοπίστηκαν αργότερα από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτός σχολείου και πλέον έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους, ενώ αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας στις εισόδους του Κολλεγίου, με την εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων ταυτοποίησης, τόσο για τους μαθητές και το προσωπικό όσο και για τους γονείς και τους επισκέπτες.