Ανεξάρτητα από την άσκηση της ποινικής δίωξης, που σηματοδοτεί ακόμα και αλλαγή σκυτάλης στην Εισαγγελία Διαφθοράς, το «κλειδί» για τα επόμενα στάδια, από δικαστικής πλευράς, βρίσκεται στην απόφαση που θα λάβει η Ολομέλεια της Βουλής στην προγραμματισμένη συνεδρίασή της, οπότε και τα μέλη του Κοινοβουλίου θα ψηφίσουν για την παραπομπή ή μη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, όπως ορίστηκε μετά την αναθεώρηση του 2001, ορίζεται ότι «σε περίπτωση παραπομπής προσώπου που είναι ή διατέλεσε μέλος της κυβέρνησης ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου συμπαραπέμπονται και οι τυχόν συμμέτοχοι, όπως ο νόμος ορίζει».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου θα ερευνήσει από μηδενική βάση για τον κ. Παπαγγελόπουλο και τους συμμετόχους – μη πολιτικά πρόσωπα όλες τις πτυχές της υπόθεσης, που εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό αλλά και έντονους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης. Και όπως όλα δείχνουν, ο δρόμος μέχρι την τελική εκκαθάριση της υπόθεσης είναι μακρύς…

Δεν είναι τυχαίο ότι εντός των τειχών των δικαστηρίων, όπως λέγεται, το μεγάλο διακύβευμα είναι πέρα από την «αυτοκάθαρση» να αποκατασταθεί και το κύρος της ίδιας της Δικαιοσύνης, που πολλές φορές η εικόνα της έχει… λαβωθεί στη διάρκεια αυτής της ιστορίας.