Ιδιαίτερα θετικά αξιολόγησαν στην Κουμουνδούρου – και ειδικά στην προεδρική ομάδα – την προ ημερών συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο περιοδικό «Πατρινόραμα», όπου και μίλησε για την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης. Με τη λογική «να δούμε όσα μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν» και ξορκίζοντας το παρελθόν και όσα επικριτικά ειπώθηκαν κατά του κ. Παπανδρέου, εστιάζουν στην κίνηση του πρώην πρωθυπουργού, βλέποντας σημεία σύγκλισης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεων του ΚΙΝΑΛ, αν και από την πλευρά της ηγεσίας του δευτέρου τα μηνύματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Ο κ. Παπανδρέου είπε αυτά που πιστεύει για την «προοδευτική διακυβέρνηση» και υποστήριξε, χωρίς βέβαια να μιλήσει για ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ότι είναι εφικτή μια προγραμματική συμφωνία «με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, επιλογές, πολιτικές και χρονοδιαγράμματα». Αυτή η προτροπή αποτελεί για την προεδρική ομάδα ένα σαφές σήμα για τις διεργασίες που πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον. Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι ότι πολλά στελέχη θέτουν το θέμα της αναγκαίας αυτοκριτικής του ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως για τη στάση του στο παρελθόν έναντι και του κ. Παπανδρέου και του ΠαΣοΚ. Την ίδια στιγμή, ακόμα και η κοινή εμφάνιση στελεχών των δύο κομμάτων σε εκδηλώσεις, όπως προ ημερών δύο υπουργών των κυβερνήσεων του κ. Παπανδρέου, του Χάρη Καστανίδη (ΚΙΝΑΛ) και του Γιάννη Ραγκούση (ΣΥΡΙΖΑ), προκάλεσε έντονες συζητήσεις.

Προτροπή Μπίστη
με προϋποθέσεις

Στο κλίμα αυτό ενδιαφέρον είχε και η παρέμβαση του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκου Μπίστη (άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών») για τη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου, με την προτροπή ότι πρέπει να γίνει η συζήτηση υπό μία προϋπόθεση: «να στοχεύει στο μέλλον της προοδευτικής παράταξης, στην αναζήτηση κοινού, σύγχρονου προγραμματικού λόγου και να μην είναι το άλλοθι για νέο διχασμό, οχύρωση πίσω από χθεσινές αντιπαλότητες και άρνηση συνεργασίας… Το τελευταίο που χρειάζεται ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος είναι νέες διασπάσεις και αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπα που υπονομεύουν την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης».

Η παρέμβαση Φίλη
και ο «σκαντζόχοιρος»

Οι συζητήσεις είναι έντονες στο παρασκήνιο, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο άρθρο του κ. Μπίστη απάντησε ο Νίκος Φίλης με σχόλιό του στον λογαριασμό του πρώτου στο Facebook, αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης. «Η Δεξιά πρέπει να φύγει το γρηγορότερο δυνατό. Αυτό προϋποθέτει κοινωνικά κινήματα και πολιτικές συμμαχίες. Χρειάζεται προτεραιότητα στο αντινεοφιλελεύθερο και αντιεθνικιστικό πρόγραμμα μέσα σε έναν ορίζοντα επαναθεμελίωσης της ΕΕ. Η αναγκαία σύγκλιση αριστερών, οικολογικών και κεντροαριστερών δυνάμεων και προσωπικοτήτων θα κριθεί πρώτα και κύρια στο πρόγραμμα. Με ρεαλιστικές εναλλακτικές θέσεις που θα στηρίζονται σε αξίες της σύγχρονης Αριστεράς και θα εντάσσονται στον ορίζοντα της δημοκρατικής υπέρβασης του καπιταλισμού. Πρόγραμμα – στρατηγικός στόχος – επιστροφή στα κινήματα – πολιτικές συμμαχίες» είναι η άποψη του κ. Φίλη, που θεωρεί ότι με αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαία η συζήτηση και κοινή δράση. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα! Αντίθετα η λογική του σκαντζόχοιρου και ο αναχρονισμός της αυτοδυναμίας δεν βοηθάει ούτε την ανατροπή της Δεξιάς, ούτε στον κοινωνικό μετασχηματισμό» σημείωσε με νόημα.