Στο παζλ των υποψηφιοτήτων, πέραν της Εφης Αχτσιόγλου, υπάρχουν άλλοι δυο ισχυροί παίκτες εσωκομματικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς, που θα διεκδικήσουν επίσης την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές που θα γίνουν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι συγκεκριμένες δυο υποψηφιότητες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές ως προς το πού πρέπει να κινηθεί το κόμμα και κυρίως τι και πώς το εκφράζει. Ο κ. Τσακαλώτος, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά προχθές στου Ψυρρή έχοντας δίπλα του έμπειρα στελέχη της καθαρόαιμης Αριστεράς, έδωσε ένα σαφές στίγμα της υποψηφιότητάς του με την επισήμανση ότι το θέμα είναι ποιος είσαι (ως κόμμα) και πού απευθύνεσαι.

Αριστερά αλλά όχι δογματικά

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βασικός συντελεστής της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και της δημιουργίας του «μαξιλαριού» των 37 δισ. ευρώ, απόρροια κατά πολλούς της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης – αν και κατά τον κ. Παππά ήταν αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης που πλήγωσε τη μεσαία τάξη -, έδειξε αριστερά, αλλά όχι δογματικά.

Οσοι δεν έχουν παρωπίδες είδαν πίσω από την τοποθέτησή του, εκτός της αναφοράς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς, τη διάθεση αν εκλεγεί να κάνει συμμαχίες. «Μπορείς να κάνεις συμμαχίες με τις δικές σου θέσεις» είπε με νόημα και έδειξε το πώς μπορεί να υπάρξει ακόμα και συνεργασία με την αριστερή Σοσιαλδημοκρατία και τον προοδευτικό κόσμο.

Ο κ. Τσακαλώτος δίνει έμφαση στον ρόλο του κράτους την επόμενη μέρα – ουσιαστικά κινείται στον πυρήνα των συμπερασμάτων των αναπτυξιακών συνεδρίων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – αλλά και στην ενίσχυση του κόμματος που πρέπει να ξαναβρεί την αξιοπιστία του, να μη λαϊκίζει και να ακούει την κοινωνία.

Υποψήφιος σε μια δύσκολη στιγμή

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του ανέφερε ότι έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή μετά από μια τόσο μεγάλη ήττα και χρειάζεται αναστοχασμός και προβληματισμός που δεν μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά τα γεγονότα τρέχουν.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς αλλά θα πρέπει να απευθυνθεί και σε περισσότερο κόσμο και ανέφερε ότι στις εκλογές το κόμμα είχε μια θολή ταυτότητα.

Αναφερόμενος στο όραμά του για το κόμμα αναφέρθηκε στο τρίπτυχο δημοκρατία, συλλογικότητα, λογοδοσία, λέγοντας ότι «θέλω ένα κόμμα που θα είμαι πρώτος ανάμεσα σε ίσους. Θέλω να δώσω αυτοπεποίθηση στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω ένα κόμμα αξιόπιστο που δεν λαϊκίζει και δεν ενσωματώνει όλα τα αιτήματα από όπου κι αν έρχονται. Ενα κόμμα που ακούει. Που εννοούμε αυτά που λέμε και λέμε αυτά που εννοούμε».

Στην εκδήλωση της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, οι Ανδρέας Ξανθός, Νίκος Φίλης, Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Χάρης Μαμουλάκης, Θοδωρής Δρίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Ανέτα Καββαδία, Πάνος Λάμπρου, κ.ά.

Εμφαση στη διεύρυνση

Αντίθετα, ο Νίκος Παππάς (που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στην ΚΕ το Σάββατο) φέρεται έτοιμος να δώσει έμφαση στη διεύρυνση, με το επιχείρημα ότι ήταν στρατηγική που υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας και έφερε αλλεπάλληλα κύματα αγωνιστών και αγωνιστριών στις τάξεις του κόμματος και θα ήταν τεράστιο λάθος να ακυρωθεί λόγω του εκλογικού αποτελέσματος. «Αυτή η παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές» λέγεται ότι θα είναι το πνεύμα στο οποίο θα κινηθεί.

Παράλληλα, σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Παππάς θα εστιάσει στο ότι εν όψει των επόμενων πολύ κρίσιμων μαχών με τη Δεξιά, είτε εκλογικών είτε πολιτικών, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει – κάτι που δεν έχει καταφέρει ως τώρα – ότι οι πολύ σκληρές μνημονιακές πολιτικές που επιβλήθηκαν δεν ήταν πρόγραμμα του κόμματος και δεν αρκεί να φαίνεται ότι η Κουμουνδούρου είχε καλούς διαπραγματευτές – ένα καρφί για τον κ. Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Παππάς θα τονίσει την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να ξανακερδίσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς που έκαναν άλλες επιλογές.

Ενδιαφέρον θα έχει σε αυτή την κούρσα και η στάση και πορεία του Παύλου Πολάκη που έχει μεγάλη απήχηση σε σημαντικό τμήμα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.