Ετών αγώνες από τη στήλη αυτή για τη νομοθεσία και τις δικαστηριακές πρακτικές, που αποβαίνουν υπέρ των εγκληματιών και με αγνόηση του περί δικαίου αισθήματος των νομοταγών πολιτών, βρίσκουν αυτές τις μέρες μερική έστω δικαίωσή τους με πρωτοβουλία του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη και την προφανή σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη.

Σε αλλεπάλληλα άρθρα μας στη στήλη αυτή έχουμε συνοψίσει κάποιες από τις καινοτομίες και τις διαρθρωτικές διατάξεις που τείνουν να αποκαταστήσουν το κράτος δικαίου, το οποίο είχε αποδυναμωθεί από τους ψηφισθέντες από τη Βουλή λίγες μέρες πριν λήξει η θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Προ των νέων κωδίκων της ποινικής νομοθεσίας ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη με αλλεπάλληλους νόμους απαλλάξει από τις πιο βαριές ποινές χιλιάδες καταδικασμένους με το πρόσχημα ότι είχαν κορεσθεί οι φυλακές, χωρίς όμως να εκδηλώνεται οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τη δημιουργία νέων.

Αυτό το πνεύμα επιείκειας, αν όχι ευνοϊκής αντιμετώπισης των εγκληματιών, υιοθέτησαν πρώτοι οι συντάκτες των νέων κωδίκων, οι οποίοι περιέργως παραμένουν επιμελώς εκτός κριτικής, μολονότι έχουν την πλήρη ευθύνη για την επικρινόμενη επιείκεια υπέρ των εγκληματιών.

Η δεινή κατηγορία την οποία εκτόξευσε ο κ. Φλωρίδης κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η φροντίδα σας ήταν το πώς θα προστατεύσετε τους εγκληματίες και όχι τα θύματα» βαρύνει αναμφίβολα και τους συντάκτες των κωδίκων διαπρεπείς νομικούς, όπως δυστυχώς οφείλουμε να το επισημάνουμε. Το υπαινίχθηκε ο υπουργός στην Βουλή επισημαίνοντας: «Επί δεκαετίες κάτω από την επίδραση συγκεκριμένων απόψεων όλες οι αλλαγές στους ποινικούς κώδικες έτειναν στην προάσπιση των δικαιωμάτων αυτών που εγκληματούν. Ξεχάστηκε ότι υπάρχουν και τα δικαιώματα των θυμάτων.

Οτι υπάρχουν τα δικαιώματα της ελληνικής κοινωνίας που θέλει να ζει ειρηνικά. Οι πολίτες που θέλουν να μην τους κλέβεις, να μην τους συκοφαντείς, να μη βιάζεις τα παιδιά τους. Αυτά είναι τα δικαιώματα των Ελλήνων που αγνοήθηκαν» υποστήριξε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης προκαλώντας μάλιστα ένταση και αντιδράσεις στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομως ο κ. Φλωρίδης επέμεινε στον καταγγελτικό του λόγο: «Η φροντίδα σας ήταν πώς 5.000 κακουργηματικές υποθέσεις να πάνε στο αρχείο. Μεγαλοεγκληματίες που καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό 15 χρόνια φυλάκιση αθωώθηκαν γιατί μετατρέψατε τα κακουργήματα σε πλημμελήματα. Καταργήσατε δίκες την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη. Και αυτοί οι εγκληματίες αποχαιρέτησαν βγάζοντας το καπελάκι τους». Ο κ. Φλωρίδης υπενθύμισε μάλιστα ότι αποπέμφθηκε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής επειδή δεν δεχόταν να υπογράψει εκείνους τους κώδικες, που τελικά ψήφισε η Βουλή με την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας μάλιστα στον κ. Τσακαλώτο, που χαρακτήρισε ακροδεξιές τις προτάσεις του νομοσχεδίου Φλωρίδη, υπογράμμισε: «Ερχόμαστε να νομοθετήσουμε υπέρ των δικαιωμάτων των θυμάτων. Ποιος είναι ακροδεξιός; Αυτός που φέρνει νομοθεσία προκειμένου να υπερασπιστεί τα θύματα; Ή αυτοί που διαπλέκονται με την ολιγαρχία για να την απαλλάξουν από τα αδικήματά της; Δεν υπήρχε η αίσθηση όσων δικάζονταν ότι θα καταδικαστούν».

Πάντως και ο κ. Φλωρίδης δεν τολμά να στέλνει εν μέρει τουλάχιστον στη φυλακή όσους καταδικάζονται έως τρία χρόνια, αλλά τους παρέχει αναστολή της ποινής. Ομως δεν είδα να επικρίνεται για αυτό από την αντιπολίτευση.